in ,

Alfred Dreyfus’ün Esaret Günlerini Anlattığı “Ömrümden Beş Sene” Çıktı

Tarihe “Dreyfus Olayı” olarak geçen vakanın öznesi, Fransız subay Alfred Dreyfus’ün anılarını anlattığı Ömrümden Beş Sene kitabı raflardaki yerini aldı.

Ömrümden Beş Sene: Alfred Dreyfus
- Reklam -

Alfred Dreyfus tarafından kaleme alınan Ömrümden Beş Sene raflardaki yerini aldı. Eser, Vacilando Kitap imzası ile yayımlanıyor.

1859 – 1935 yılları arasında yaşayan Yahudi kökenli Fransız subayı Alfred Dreyfus, dünya genelinde “orduya ihanet” ile suçlanışı ve meşhur Dreyfus Olayı ile tanınıyor.

Alman casusu olduğunu düşünülen Dreyfus’un tutuklanması ile başlayan süreç, Fransa’da ciddi olaylara neden olmuş; Yahudi düşmanlığının yükselişe geçmesini tetiklemişti. Fransız edebiyatının klasik yazarlarından Émile Zola da 13 Ocak 1898 tarihinde L’Aurore gazetesinde J’accuse! (Suçluyorum!) başlıklı bir açık mektup yazmış ve üçüncü Fransız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Félix Faure’yu hedef almıştı.

- Reklam -

Alfred Dreyfus’ün esaret döneminde yazdığı ve anılarını içeren bu kitap, ilk defa 1901 tarihinde orijinal dili Fransızcada Cinq années de ma vie adı ile yayımlanmıştı. Eser, Fransızca aslından Türkçeye kazandırılıyor.

Ömrümden Beş Sene – Alfred Dreyfus | Arka Kapak Tanıtımı

Ömrümden Beş Sene: Alfred Dreyfus

“Tekrardan ne zaman sessiz ve huzurlu bir gece geçireceğim? Muhtemelen mezara gireceğim, ebedî uykuyu tadacağım zamana kadar geçiremeyeceğim! İnsanın korkaklığını ve kötücüllüğünü kafaya takmamak ne de güzel olacak.”

Vatan hainliği ile suçlanan, tarihin en önemli davalarından birinin sanığı Alfred Dreyfus’ün, beş yıllık esareti, çektiği fiziksel ve manevi işkenceler günlüğüne acı bir şekilde yansımış; karısıyla mektuplaşmalarında giderek azalan umudu, kimi zaman geçirdiği öfke nöbetleri, kimi zamansa sevgiye tutunup ayakta kalma çabası sözcüklerin ardına gizlenmiştir.

- Reklam -

“Gördüklerimi ve duyduklarımı unutalı, her gün ne çektiğimi unutalı, huzuru mezarda aramayı bırakalı uzun zaman oluyor.”

Büyük yazar Émile Zola da, 1898 yılında L’Aurore gazetesinde J’accuse başlığıyla cumhurbaşkanına hitaben yayımladığı açık mektubunda Dreyfus Olayı’nı ele almış ve Alfred Dreyfus’e yapılan haksızlığın karşısında durmuştur. J’accuse ile birlikte Fransız toplumunu aşarak pek çok toplumda yankı uyandıran Dreyfus Davası’nın sanığı Alfred Dreyfus’ün esaret günlerini anlatan Ömrümden Beş Sene’yi, Fransızca aslından çevirisiyle sunuyoruz.

“Yaşasın hakikat!”

Toplamda 222 sayfadan oluşan anı kitabını, Fransızca aslından dilimize Ahmet Şimşek kazandırıyor. Eser geçen haftalarda raflardaki yerini alarak okurların beğenisine sunuldu.

Alfred Dreyfus ve Ömrümden Beş Sene hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Many Saints of Newark fragmanı

Sopranos’un Öncesini Anlatacak Filmden Fragman: The Many Saints of Newark Geliyor

john wick 4 çekimleri set fotoğrafı

John Wick 4 Çekimleri Başladı: İlk Görsel Paylaşıldı