in

Orhan Pamuk’a Veba Geceleri Romanında Atatürk’e Hakaret Ettiği İddiasıyla Soruşturma Açıldı

Orhan Pamuk, Veba Geceleri romanı nedeniyle yeniden soruşturma konusu oldu. Yazarın romanda Atatürk’e hakaret ettiği iddiaları sürüyor.

veba geceleri orhan pamuk dava soruşturma mahkeme
- Reklam -
- Reklam -

Orhan Pamuk, Veba Geceleri romanı nedeniyle bir kez daha soruşturma konusu oldu. Nobel ödüllü yazarın Mart 2021’de yayımlanan son romanında Mustafa Kemal Atatürk’e hakaret ettiği iddia edildi. Daha önce açılan ve takipsizlik kararıyla sonuçlanan dava, Sulh Ceza Hakimliği’nden geri döndü ve yeniden soruşturma başlatıldı.

Her şey İzmir Barosuna kayıtlı bulunan Avukat Tarcan Ülük’ün İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak Orhan Pamuk hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla başladı. Avukat Ülük’e göre Pamuk, Veba Geceleri isimli romanında Atatürk’e hakaret ederek, halkı kin ve düşmanlığa sevk ediyordu.

Avukat Ülük, Başsavcılığa verdiği şikayet dilekçesinde, Orhan Pamuk’un “tüm dünyanın saygı beslediği tarihi bir şahsiyete” hakaret etmekle kalmayıp Nobel ödülü aldığı dönemde bir İsviçre gazetesine yaptığı açıklamayı da ekledi. Gazetede ayrıca Türk bayrağına da hakaret ettiğini iddia etti. Şikayet sonrası İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı da olayla ilgili soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında yayınevinin (Yapı Kredi Yayınları) İstanbul’da bulunması nedeniyle dosya İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi.

- Reklam -

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, kendilerine gelen dosya üzerinden başlattığı soruşturmada ifade vermesi adına Orhan Pamuk’u adliyeye davet etti. Savcılıkta ifade veren ödüllü yazar, Atatürk’e herhangi bir hakarette bulunmadığını ve iddianın asılsız olduğunu dile getirerek şunları söyledi:

“Ben kitabımda kesinlikle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ima eden yazılar yazmadım. Öncelikle kitabın karakteri Kolağası Kamil’in küçükken kargaları kovaladığına dair bir ifade yoktur. Kuşlara özel merakımdan dolayı kitaplarımda kargayı ele alıyorum. Çünkü ben küçükken zayıf olmam ve süreki olarak ailem tarafından kargo olarak çağrılmamdan dolayı böyle bir ilgim vardır. Türk Bayrağınında Rum eczanenin amblemiyle alakası yoktur. Suçlamaları kabul etmiyorum.”

Yapı Kredi Yayınları tarafından sosyal medyada paylaşılan duyuruda da kitapta Atatürk’e herhangi bir hakaret olmadığı yorumların gerçeği yansıtmadığı belirtilmişti.

İtirazların Ardından Orhan Pamuk Bir Kez Daha Soruşturma Konusu Oldu

Veba Geceleri - Orhan Pamuk

Yazarın ifadesini alan savcılık, kararında Orhan Pamuk’u haklı buldu. Romanda Mustafa Kemal Atatürk’e yönelik doğrudan herhangi bir hakaretin söz konusu olmadığını, karakterin halkı tarafından sevilen birisi olarak anlatıldığını belirterek dosyaya ’Kovuşturmaya Yer Olmadığına’ kararını verdi ve dosyayı takipsizlikle sonuçlandırdı. Ancak Avukat Tarcan Ülük savcılığın takipsizlik kararına itiraz ederek soruşturmanın devamını talep etti.

- Reklam -

Söz konusu itirazı inceleyen nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği dosya üzerinde yaptığı incelemede kitap içerisinde bulunan bazı kısımlarda hakaret içeriği taşıyabilecek ibarelerin yer aldığını, dosya kapsamında Orhan Pamuk’un bu haliyle yargılanması gerektiğini ifade etti.

Toplanan delilleri göz önünde bulunduran hakimlik de söz konusu delillerin savcılık tarafından tekrar incelenerek iddianame düzenlemesi gerektiğini ifade ederek şikayetçinin itirazını kabul etti. Böylece soruşturma bir kez daha açılmış oldu.

Son olarak 2016 yılında yayımlanan Kırmızı Saçlı Kadın romanı ile okurlarının karşısına çıkan Pamuk, üç yıllık aranın ardından Mart 2021’de çıkan Veba Geceleri ile bir kez daha gündem olmuştu. 1901 yılının bahar ayında kurmaca bir ada olan Minger’de geçen roman için ödüllü yazar güzel bir dizi olacağını da ifade etmişti.

Yapı Kredi Yayınları’ndan Yeni Açıklama

Yayınevi, yaşanan son olaydan sonra sosyal medya hesabı üzerinden yeni bir açıklama paylaştı. Haberi üzüntüyle karşıladıklarını aktaran YKY, Orhan Pamuk’un daha önce yayınladığı, “Kitabı okuyanların göreceği gibi Kolağası Kâmil halkın sevdiği, her şeyiyle olumlu bir kahramandır,” açıklamasını yineledi. Bununla birlikte sanatın, sanatçının ve yaratıcılığın yanında olmaya devam edeceklerini duyurdu.

Veba Geceleri’ni okuma fırsatı buldunuz mu? İddialara dair sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Evrensel

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Bungo Stray Dogs 4. Sezon

Bungou Stray Dogs 4. Sezon Onayı Aldı: Sevilen Anime Dizisi Geri Dönüyor

2021 kristal kelepçe ödülleri

2021 Kristal Kelepçe Ödülleri Kazananları Açıklandı