in ,

Finlandiyalı Müzisyenler, Orhan Pamuk’un “Benim Adım Kırmızı” Kitabını Caz Albümüne Uyarladı

Orhan Pamuk imzalı “Benim Adım Kırmızı” kitabı caz albümüne dönüştü. Finlandiyalı Espoo Big Band, yeni çalışmasında ilhamını Nobel ödüllü Türk yazardan alıyor.

orhan pamuk benim adım kırmızı caz albümü
- Reklam -
- Reklam -

Orhan Pamuk tarafından kaleme alınan Benim Adım Kırmızı romanı Finlandiya’da bir caz albümüne ilham kaynağı oldu. Espoo Big Band adlı orkestra, son çalışmasında Pamuk’un ünlü romanını temel alıyor.

Finlandiya’nın önde gelen caz orkestralarından Espoo Big Band, Blood Red adlı son albümünde rotasını Orhan Pamuk’un kurgu dünyasına kırıyor.

Cazkolik sitesinde yer alan habere göre besteci ve aranjör Mikko Hassine, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un 16. yüzyıl İstanbul’unda geçen Benim Adım Kırmızı kitabından etkilenerek bu albümü kaydediyor.

- Reklam -

Albüm, doğrudan kitabın bir uyarlaması konumunda değil. Kitaptaki karakterler ya da mekânlar parçalarda yer almıyor. Blood Red, daha çok romanın uyandırdığı duyguların bir yansımasını taşımayı hedefliyor.

Orhan Pamuk İmzalı “Benim Adım Kırmızı” Caz Albümüne İlham Oldu

Geçen sonbahar yayınlanan Blood Red albümünde toplamda 6 parça bulunuyor. Albümün kapağında ise bir İstanbul silueti görülüyor. Albümde yer alan parçalar sırasıyla şu şekilde: I, Satan, Istanbul, Siro Efendi (I Am a Corpse), I Am Called Kara – I, Seküre, Blood Red ve I am a Gold Coin.

Hassinen’in bestelerinde oryantal gizeme önem verilmiş; müziklerde gizemli, önsezili, bazen de olağan dışı efektler yer alıyor.

orhan pamuk benim adım kırmızı

Bununla birlikte albümde Fin caz müziğinin ünlü sanatçıları da yer alıyor. Verneri Pohjola, Sami Poyhonen, Rami Eskelinen ve Jarmo Saari gibi isimler albüme çalışmalarıyla katkıda bulunuyor. Albümün en uzun parçası İstanbul toplamda 12 dakika. En kısası ise 10 dakika.

- Reklam -

İlk defa 1998 yılında yayımlanan Benim Adım Kırmızı kitabı, 1591 yılının kış mevsiminde, İstanbul’unda geçiyor. Yazarın “en renkli ve en iyimser romanım” olarak tanımladığı eser, ölüm, sanat, aşk, evlilik ve mutluluk üzerine bir kitap. Roman aynı zamanda eski resim sanatının unutulmuş güzelliğine yakılan bir ağıt niteliği taşıyor.

Roman dünyada onlarca dile çevrildi ve yazarın küresel açıdan en bilinen eserleri arasında yer alıyor.

Albümün bulunduğu oynatma listesine buradaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

YouTube video

Siz bu albümü nasıl buldunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşarak sohbete katılabilirsiniz.

Kaynak: Cazkolik

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Quantum Leap geri dönüyor bilimkurgu dizisi

Bilimkurgu Dizisi “Quantum Leap” Tam Sezon Onayı Aldı ve İlk Bakış Fotoğrafı Yayınlandı

heykel antik roma büst

Bir Mağazadan 35 Dolara Aldığı Heykel, Paha Biçilemez Bir Antik Roma Büstü Çıktı