in

Orhan Pamuk’un Veba Geceleri Romanının Çıkış Tarihi Belli Oldu

Orhan Pamuk yeni romanı ile geliyor! Uzun zamandır merakla beklenen Veba Geceleri kitabının çıkış tarihi sonunda belli oldu.

Orhan Pamuk Veba Geceleri Çıkış Tarihi
- Reklam -
- Reklam -

Yeni Orhan Pamuk romanının çıkış tarihi nihayet belli oldu. Yazarın “Veba Geceleri” adını taşıyan eseri Mart 2021 tarihinde Yapı Kredi Yayınları etiketiyle raflarda olacak. Pamuk’un yayımladığı son romanın üzerinden 5 yıl geçti.

Veba Geceleri kitabının ne zaman çıkacağı sorusu uzun zamandır soruluyordu. Tahminler ise 2020 yılını gösteriyordu. Ancak Koronavirüs pandemisi yüzünden mi bilinmez, Veba Geceleri erteleme üstüne erteleme aldı. Sonunda romanın yayımlanma tarihi ortaya çıktı. Okurlar, 23 Mart 2021 itibarıyla yazarın yeni eserini okuma fırsatı bulacak.

Orhan Pamuk “Veba Geceleri” Kitabını 35 Yıldır Düşünüyordu

Pamuk imzalı son romanı 2016 yılında, Kırmızı Saçlı Kadın ile okuma fırsatı bulduk. Yazar, Kitap-lık dergisinin Eylül – Ekim 2018 tarihli 199. sayısında Veba Geceleri’nden ilk defa bahsetti.

- Reklam -

Kitabın bir “Doğu-Batı romanı” olduğunu belirten Pamuk, verdiği söyleşide bu eseri 35 yıldır düşündüğünü de söyledi. 1901 yılında geçecek ve tarihi bir roman olarak da tanımlanabilecek olan eser, yazarın Sessiz Ev’in başkarakteri Faruk’un kitabı için yaptığı araştırmalar sonrasında doğmuş.

Orhan Pamuk, Veba Geceleri kitabının konusu hakkında şunları ifade ediyor:

“Faruk ‘Sessiz Ev’de bu yazacağım roman için araştırma yapıyordu aslında. Ya da ‘Beyaz Kale’de yazacağım romandan birkaç sahneyi o kitaba aldım. Ayrıca ‘Kar’ romanında da benzeri durum söz konusu, Kars’ın çevre ile ilişkisinin kopmasını vebayla değil karla yapmıştım. Kısaca söyleyebilirim ki 35 yıldır düşündüğüm bir romanı yazıyorum.”

Kitaptaki olaylar ise Ege’nin Minger ismindeki hayali bir adasında gerçekleşiyor. Minger Adası, Müslüman ve Ortodoks ağırlıklı bir popülasyona sahip. Çerve ve merkez arasındaki ilişkiyi veba ekseninde işleyen eser, ailelerini salgın nedeniyle yitiren çocukları da ön plana koyuyor.

Orhan Pamuk’un “Veba Geceleri” Çizimleri

Pamuk, daha önce dersler de verdiği Columbia Üniversitesi’nin internet sitesinde yer alan 29 Nisan 2020 tarihli söyleşisinde; karantina sürecinden ve yeni romanından da bahsetmişti. Yazar, kitabın 1901 yılındaki üçüncü veba salgını esnasında geçtiğini anlatırken söyleşiye yazarın kendi çizdiği desenler ve resimler eşlik etmişti.

İşte Orhan Pamuk’un yeni kitabı için hazırladığı bazı görseller:

- Reklam -

Orhan Pamuk Veba Geceleri Çizim

Orhan Pamuk Veba Geceleri Çizim

Orhan Pamuk Veba Geceleri Çizim

Pamuk’un açıklamasına göre bu çizimler, kitaptaki yerini de alacak.

GÜNCELLEME: Kitaptan İlk Tanıtım Videosu Yayınlandı

Yapı Kredi Yayınları, kitabın raflarda olacağı kesin tarihi yayınladığı yeni video eşliğinde duyurdu. Tanıtımda Orhan Pamuk kitap hakkında kısa bir açıklama da yapıyor.

YouTube video

Yapı Kredi Yayınları, 2021’i 5 büyük yazardan 5 eserle karşılamayı planladıklarını sosyal medya hesaplarından duyurmuştu. Orhan Pamuk’un Veba Geceleri’ne J.K. Rowling’in Ickabog’u, Amin Maalouf’un Empedokles’in Dostları kitabı, Kazuo Ishiguro’nun Klara ve Güneş’i ve Ahmet Ümit’in Kayıp Tanrıları Ülkesi eseri eşlik edecek.

Siz Veba Geceleri için heyecanlı mısınız? Kitaptan beklentileriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for collona collona dedi ki:

    Sonunda. Korona sürecinde kendisinin kitaptaki karakterlerden daha çok korktuğunu söylemişti. Duyduğu bu korkuyu kitaptaki karakterlere aktarmış. Dolayısıyla pandemi kitabın gelişmesine olumlu katkı sağlamış.

  2. Avatar for anu anu dedi ki:

    Romanın İngilizce baskısı, şimdiden arkadaşlarımca beklenmektedir.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

deadpool 3 18+ marvel

Deadpool 3 Resmileşti: Marvel Sinematik Evreni’nin İlk 18+ Filmi Geliyor

Snowpiercer 2. Sezon İncelemesi

Snowpiercer 2. Sezon Fragmanı: Sean Bean Maceraya Dahil Oluyor