in ,

Orhan Veli’nin Mezar Taşı İBB’nin Tasarım Yarışması ile Yenilenecek

Garip Akımı’nın büyük şairlerinden Orhan Veli’nin mezar taşı, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin başlatacağı tasarım yarışması ile yenilenecek.

Orhan Veli Mezar Taşı İBB Yarışma
- Reklam -
- Reklam -

Ülkemizin kültürel değerleri söz konusu olduğunda çoğu zaman “son hali görenleri şaşırttı” tadında haberler gündem olur. Bu defa gelişmeler daha güzel bir taraftan. Türk şiirinin usta şairlerinden Orhan Veli, şiirleri ve edebiyatımız üzerindeki etkisi ile günümüze dokunmayı başaran isimlerden. İBB, başlatacağı tasarım yarışmasıyla Garip Akımı’nın öncülerinden olan şairin mezar taşının yenileneceğini duyurdu.

1914 yılında İstanbul’un Beykoz semtinde doğan Orhan Veli, 10 Kasım 1950’de yaşamını yitirmişti. Sanatçı, yaşam boyunca başta Garip akımı ile Türk şiirine verdiği katkılar olmak üzere öykü, deneme, makale ve çeviri gibi pek çok alanda çalışmalar yürüttü.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Aşiyan Mezarlığı’ndaki ziyaretinde edebiyatımızın büyük isimlerini de unutmadı. İmamoğlu, Yahya Kemal Beyatlı, Orhan Veli Kanık ve Turgut Uyar’ın mezarlarını ziyaret etti.

- Reklam -

Orhan Veli Mezar Taşı Yeni / Eski İBB Yarışma

Mezar Taşı 2016’daki Restorasyonu Sonrası Tepki Toplamıştı

İBB Başkanı, bu ziyaretinde en büyük zamanı ise Orhan Veli’nin mezarı için ayırdı. Bu esnada iBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, son olarak 2016 yılında Beykoz Belediyesi tarafından restore edilen mezar taşı ile ilgili şunları aktardı:
“Eskiden amorf bir taş blok vardı; Orhan Veli’nin de kimliğine çok uygun, karakterine, şiirine, sivilliğine çok uygun mezarlık. Sonra Beykoz Belediyesi burayı tadilata alıyor. Tasarımı da Abidin Dino’nun. Yaptırmak isteyenler de Sabahatin Eyüboğlu’nun girişiminde bir ortam var. Çok önemli hattatların da içinde olduğu, kimliğine de sahip çıkan bir sanat ortamı ürünü. Bu, tasarımı biraz anlamamaktan, biraz kimliğini anlamamaktan dönüşmüş bir alan. Umarım aileyle görüşüp, bir çözüm buluruz sizler de uygun görürseniz ve restore ederiz.”

Orhan Veli’nin Sanatçı Dostlarının Girişimi ile Yapılan Çalışma Şimdi Yeniden Yorumlanacak

İBB Başkanı İmamoğlu, bu bilgilendirme sonrası yeni tasarım yarışmasını duyurarak, “Vefalı bir kent olduklarının” altını çizdi. Sözlerine şu cümlelerle devam etti:
“Arkadaşlarım İstanbul’un özel insanlarının; şairi, yazarı, tarihçisi kim olursa, onların ebedi istirahatgahlarında, böyle bir mezarlık alanında hem onun kimliğine uygun hem de mezarlığa dönük mesajı olan bir çalışma yürütüyorlar ve bir yarışma zemini oluşturdular. Çok mutluyum. Çünkü, bazen alınan bazı kararlar anlam ifade etmeyen bir biçime döndürebiliyor. Örneğin burada yok sayılan, kıymetli Abidin Dino’nun bir eseriymiş. O dönem Orhan Veli’nin sanatçı dostlarının girişimi ile yapılan bir çalışma. Bu ve buna benzer mezarlıkların bütün maneviyatlarına uygun şekilde tasarlanması bizim bir borcumuz. İnşallah güzel sonuçlarla, güzel tasarımlarla nasıl vefalı bir kent olduğunu hissettiren alanları bu şekilde İstanbulluya kazandırmış olacağız.”

Sabahattin Eyüboğlu, Orhan Veli Kanık, Sait Faik Abasıyanık Garip Akımı Yaprak
Sabahattin Eyüboğlu, Orhan Veli Kanık ve Sait Faik Abasıyanık

Şairin 1950 yılındaki vefatı sonrası, sanatçının dostlarından Sabahattin Eyüboğlu’nun başlattığı kampanya ile bir mezar taşı yaptırılmıştı. Abidin Dino’nun tasarladığı bu mezar taşı, pembe granitten inşa edilmişti. 2016 yılında Beykoz Belediyesi’nin yenilediği mezar taşı, günümüze dek tartışmalara neden olmuştu.

- Reklam -

Peki siz İBB’nin Orhan Veli için başlatacağı bu yarışmayı nasıl karşılıyorsunuz? Sizce yarışmadan şairimize yakışır bir sonuç çıkacak mı? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


* Orhan Veli Kanık’ın Yaprak Dergisi Tüm Sayıları ile Dijital Erişime Açıldı

Kaynak: Gazete Duvar

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for ktekil ktekil dedi ki:

    Ekrem İmamoğlu bu konuyu önemsiyordu, takip ediyordu ve 14 Kasım 2020 tarihli bir haberden öğrendiğimize göre, Orhan Veli’nin Rumeli Hisarı’nda Aşiyan Mezarlığı’nda bulunan mezarının restorasyonu tamamlanmış. Bitmiş halinin fotoğrafını da paylaşmışlar:

    Restorasyonu sosyal medya hesabından duyuran İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, “Orhan Veli, sivil İstanbul’un sesidir. Sokağın şiirini yazan büyük bir sedadır” ifadelerini kullanmış. Mezarı Abidin Dino’nun tasarladığını, üzerindeki yazıları ise Emin Barın’ın yazdığını belirten Mahir Polat, “Şatafatın, lüksün, elitizmin, parlak yüzeylerin değil; sokağın insanı onlar. Orhan Veli’nin mezarı da buna uygun bir şekilde, bir amorf taş kütlesinin içinden isminin çıktığı, O’na çok yakışan özel bir tasarım. Geçtiğimiz yıllarda Orhan Veli’nin ruhunu temsil eden bu mezar çok iyi niyetli olmakla beraber, aslında konuyu çok iyi anlayamamış bir girişimle granitle kaplanmıştı. Biz İBB olarak, mezarı restore ettik ve eski haline geri çevirdik” demiş. İBB Kültür Varlıkları Daire Başkan Oktay Özel de, sosyal medyasında yaptığı paylaşımda, “36 yaşında bir insan ölmez, ölmemeli… Ölüm yıl dönümünde, sizlerle Orhan Veli’nin mezarının restorasyonunu paylaşmak büyük mutluluk” ifadelerini kullanmış.

  2. Avatar for ktekil ktekil dedi ki:

    Orhan Veli’nin mezar taşını görenler, ilginç bir durumla karşılaşırlar.

    Şiirde kafiyeyi reddeden, kafiyeden kaçan Orhan Veli’nin mezar taşında “tam kafiye” vardır!

    1950 yılında öldüğü için, mezar taşında ister istemez “…Veli… Elli…” şeklinde bir kafiye oluşmuştur. Orhan Veli’nin şiirden kovduğu kafiye (uyak), gelip mezar taşına konmuştur:

    “Orhan Veli
    1914 - 1950”

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Joker Joaquin Phoenix Loureedia phoenixi

Joker Benzeri Yeni Örümcek Türü, Adını Joaquin Phoenix’ten İlhamla Aldı

Dark 3. Sezon İnceleme

Dark 3. Sezon İncelemesi: Schrödinger’in Sisifos’u