Ortaçağ hakkında filmler, diziler, macera romanları okuduk. Hakkında elbette pek çok akademik çalışma da yapıldı. Şimdiyse tarihin bu yarı karanlık dönemine dair, dikkat çeken bir çalışma daha okurların beğenisine sunuluyor. Ortaçağ İnsanları: Ortaçağ İnsanları Nasıl Yaşarlardı?
Yayınladığı başarılı tarih kitaplarıyla dikkat çeken Kronik Kitap’ın, okurla buluşturduğu son eser Orta Çağ İnsanları: Ortaçağ İnsanları Nasıl Yaşarlardı? oldu.
Eserin yazarı, 1889 İngiltere doğumlu. Eileen Power İngiltere’nin kültür tarihini adını yazdırmış bir isim. Şanssız bir çocukluğun ardından, Cambridge ve Sorbonne’da eğitimini sürdürdü. Girton College, London School of Economics (LSE) ve University of London’da çalıştı. Sosyal ve iktisadi tarih alanındaki çalışmalarıyla LSE’nin İktisat Tarihi Bölümü’nün başkanlığını yapan ikinci kadın olmayı başardı.
Haberimize konu olan Ortaçağ İnsanları (Medieval People) kitabını 1924 senesine kaleme aldı. 1927 yılında The Economic History Review’ın kurucusu oldu.
Ortaçağ İnsanları Kitabının Arka Kapağı
Ortaçağ’da yaşamış bir köylü, bir ev hanımı, bir kumaşçı bizim tarih ufkumuzda kaybolup gider. Oysa bir derebeyinin mülk defteri, kronikler, seyyahların hikâyeleri, başrahibin kayıtları, ev idaresi konulu öğretici eserler, aile mektupları koleksiyonları, evler, kitabeler ve vasiyetnameler araştırmacılar için bulunmaz birer kaynak niteliğindedir. İşte Ortaçağ’ın sıradan insanlarının bu sıra dışı hayatları, çağın detaylarını keşfetmek adına oldukça önemlidir.
Eileen Power, İngiliz tarihçiliğinde de var olan bu eksikliği çok önceden fark etmişti. Ortaçağ İnsanları bu eksikliği gidermek için yazdığı, Ortaçağ’ın gündelik hayatını yeniden kurguladığı bir eser… Sıradan insanları sıradan olmayan bir üslupla anlatması ise kitabın en dikkat çeken tarafı…Kitapta Çiftçi Bodo’nun peşinden Şarlman zamanındaki bir yurtluk hayatını, Marco Polo ile 13. yüzyıl iklimini ve onun seyahat aşkının hikâyesini, Madame Eglantine ile bir başrahibenin yaratıcı tasviri ile beceriklice harmanlanmış geç Ortaçağ piskoposlarının ziyaret kayıtlarını, Parisli bir ev hanımıyla 14. yüzyılın ev hayatını, Thomas Betson ile 15. yüzyılın yün ticaret dünyasını ve tacirleri, VII. Henry zamanında bir Essex kumaşçısının faaliyetlerini tüm canlılığıyla okumak mümkün. Bu şekilde Ortaçağ gündelik hayatının kapılarını aralayıp günümüze ışık tutan Power; bize dinden, siyasetten, düşünce hayatından, ticaretten, üretimden, ziraat ve kadın vazifelerinden örneklerle kuşattığı yeni bir dünya sunuyor.
Ortaçağ İnsanları, oldukça geniş ve her türlü sürprize açık olan bir dönemin bilinmeyen yönlerini şahıslar eşliğinde ortaya koyan benzersiz bir sosyal tarih çalışması…
İslam Kavas tarafından Türkçeye kazandırılan eser 256 sayfadan oluşuyor. Kasım 2019 itibarıyla raflardaki yerini alan Ortaçağ İnsanları kitabının kapak tasarımı Kutan Ural’a ait.
Kitabı çeşitli çevrimiçi kitap mağazalarından ve kitapçılardan temin etmeniz mümkün.
Eser hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!