in

Oruç Aruoba Aramızdan Ayrıldı

Türkiye’nin en önemli düşünce insanlarından, yazar, şair, akademisyen ve çevirmen Oruç Aruoba 72 yaşında hayatını kaybetti.

Oruç Aruoba
- Reklam -
- Reklam -

Yazar, düşünce insanı, şair, akademisyen ve çevirmen Oruç Aruoba 72 yaşında yaşamını yitirdi. Türkiye’de kültürel anlamda oldukça önemli bir boşluğu dolduran Aruoba artık aramızda değil.

Ülkemizin önemli düşünce insanları arasında yer alan Oruç Aruoba çoğunlukla İle, Uzak, Yakın, Yürüme, De ki İşte, Tümceler, Sayıklamalar, Doğançay’ın Çınarları, Meşe Fısıltıları ve Ne ki Hiç gibi eserleriyle biliniyordu.

Yazarın ölüm haberini sanatçının eserlerini yayımlayan yayınevi olan Metis Kitap şu cümleyle duyurdu:

- Reklam -

“Sevgili Oruç Aruoba’yı kaybetmenin büyük üzüntüsünü yaşıyoruz. Ailesine, sevenlerine, okurlarına başsağlığı dileriz.”

Türkiye Yakın Tarihinin Önemli Değerlerinden Oruç Aruoba Yaşamını Yitirdi

Yakın dönem Türkiye’sinin kültür ve düşünce alanlarında büyük isimlerden birisi olarak karşımıza çıkan Aruoba; David Hume, Rainer Maria Rilke, Ludwig Wittgenstein, Friedrich Nietzsche, Immanuel Kant, Hans von Hentig, Matsuo Bashō ve Paul Celan gibi isimlerin eserlerini de Türkçeye kazandırdı. Bu isimlerden Wittgenstein ilk defa Aruoba imzası ile dilimize çevrildi.

Aruoba epistemoloji ve etik gibi konular ve Hume, Kant, Kierkegaard, Nietzsche, Marx, Heidegger ve Wittgenstein gibi düşünce insanları üzerine çalışmalar yaptı.

Oruç Aruoba

1948 yılında Karamürsel’de doğan Oruç Aruoba, lisans ve lisansüstü eğitimini Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü’nde tamamladı. Yine aynı okulda felsefe bilimi uzmanı oldu. Öğretim üyeliği yaptı, doktorasını tamamladı. Yurt dışında Almanya (Tübingen Üniversitesi) ve Yeni Zelanda (Victoria Üniversitesi) gibi ülkelerde konuk olarak öğretim üyeliği görevinde bulundu.

- Reklam -

Kırmızı Dergisi gibi mecralarda yayın yönetmenliği yaptı. Pek çok neşriyatta yayın yönetmeni, yayın kurulu üyesi ve yayın danışmanı olarak yer aldı.

Felsefe Sanat Bilim Derneği tarafından düzenlenen Asos’ta Felsefe etkinliklerine her sene konuşmacı olarak da katılan Aruoba, “Felsefenin Hayvanına Ne Oldu?” ve “Bilim ve Din” gibi başlıklarda konuşmalar gerçekleştirdi. 2006 ve 2011 yıllarında Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü seçici kurulunda yer aldı.

Eserleri sayısız dergide yayımlandı. Oruç Aruoba aynı zamanda haiuku adı verilen Japon tarzı kısa şiirde de pek çok çalışma üretti.

“yaşadığın her an,
her yaşadığın an,
yaşar.”

Benlik, sy. 81

Oruç Aruoba hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


* Puslu Kıtalar Atlası Alıntıları: Felsefe ve Edebiyatın Büyüsünü Buluşturan Roman

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

4 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Emre_Akkaya Emre_Akkaya dedi ki:

    Toprağı bol olsun. Üzücü.

  2. Avatar for mutereddit mutereddit dedi ki:

    çok kıymetli yazıları vardı. ama çok kıymetinin bilindiğini söyleyemeyeceğim. ve her ölüm erken ölümdür.

    “yaşadıklarımızdan sonra… en çok beklediğinin de, gelse bile bir gün, hiçbir zaman beklediğin anlamda gelmeyeceğini bilerek beklemek…”

  3. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Allah rahmet eylesin.

  4. Avatar for midousuji midousuji dedi ki:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

spacex nasa Crew Dragon

SpaceX, İlk İnsanlı Roket Fırlatışını Başardı

Sineklerin Tanrısı Gerçek Film

Sineklerin Tanrısı “Gerçek” Hikâyesi ile Sinemaya Geliyor