in

Pulitzer Ödüllü “Oscar Wao’nun Tuhaf Kısa Yaşamı” Yeniden Raflarda

Junot Díaz’ın Pulitzer Ödülü’ne layık görüldüğü ilk romanı “Oscar Wao’nun Tuhaf Kısa Yaşamı”, İthaki Yayınları etiketiyle yeniden raflarda.

Oscar Wao'nun Tuhaf Kısa Yaşamı
- Reklam -
- Reklam -

İlk olarak 2007 yılında orijinal dilinde yayımlanan, 2009’da Everest Yayınları etiketiyle Türkçeye kazandırılan “Oscar Wao’nun Tuhaf Kısa Yaşamı” şimdi İthaki Yayınları ile yeniden karşımıza çıkıyor.

Dominik asıllı Amerikalı yazar ve profesör Junot Díaz tarafından kaleme alınan The Brief Wondrous Life of Oscar Wao, İthaki Yayınları’nın Modern Serisi kapsamında tekrar bizlerle.

Oscar Wao’nun Tuhaf Kısa Yaşamı” kitabı ile 2008’de Pulitzer Ödülü ve National Book Critics Circle kazanan Junot Díaz, yazarlık kariyerinin roman bölümüne de güçlü bir adım atmış oldu.

- Reklam -

Daha çok öykü kitaplarıyla (“Ysrael”, “How To Date A Browngirl, Blackgirl, Whitegirl, or Halfie”, “Drown”, “Fiesta 1980”) bilinen Díaz, denemeleri ile de (“Homecoming, with Turtle”, “He’ll Take El Alto”) tanınıyor.

Yazarın ilk romanı olan Oscar Wao’nun Tuhaf Kısa Yaşamı, Díaz’ın adını tüm dünyaya duyuran kitap oldu.

Oscar Wao’nun Tuhaf Kısa Yaşamı – Junot Díaz | Arka Kapak

Oscar Waonun Tuhaf Kısa Yaşamı

2008’de Oscar Wao’nun Tuhaf Kısa Yaşamı’yla Pulitzer Ödülü’nü kazanan Junot Diaz, 2012’de MacArthur Dahi Bursu’na layık görüldü. The New York Times edebiyat eleştirmeni Michiko Kakutani’nin “günümüz edebiyatının en ayrıksı ve karşı konulamaz yeni seslerinden” diye tanımladığı Junot Díaz yazarlık kariyerinin başlarında, öykülerinin yayımlandığı The New Yorker tarafından neslinin en önemli yirmi yazarı arasında gösterildi.

O Watchmen, Dune, Yüzüklerin Efendisi ve Akira delisi bir varoş nerd’ü, aynı zamanda fazla kilolu bir iyimser ve Dominikli bir J.R.R. Tolkien olmayı düşleyen iflah olmaz bir hayalperest… Oscar Wao, bakir ölmekten korkan ama çapkınlığı beceremeyen nadir Dominiklilerden. Aşkın peşinde bir kahraman. Yazık, belki de bu arzusuna asla ulaşamayacak. Fukú denen şu lanet yüzünden hep. Fukú kimi zaman Diktatör Rafael Trujillo’nun ta kendisi, bazen de senden başkası değil. Oscar Wao’nun Tuhaf Kısa Yaşamı, bir diktatörün gölgesi altında yaşayan bir ulusu, yanlış kadınlara aşık olup hayatı yoldan çıkan adamları ve yanlış adamlara âşık olsalar da kendi hayatlarını kurmayı beceren kadınları öyle anlatıyor ki hayatınızı aşk için riske atmak bir an için de olsa mantıklı geliyor.

Junot Díaz

- Reklam -

Kitap İçin Ne Dediler?

“Oscar Wao, bu kadar maharetli olmayan bir elde yılın en hüzünlü kitabı olabilirdi. Ama mikrofonun başında Díaz varken hüzünlü olduğu kadar komik de.” – Time

“Díaz’ın metni kural tanımıyor, manik ve cazibeli. Onun dünyasında hepimiz aynıyız, sadece birbirine karışmayıp aynı zamanda beraber kaynayan bir tarihin ve şimdinin kurbanlarıyız.” –Esquire

“Bu romanı bir kategoriye sokmak imkânsız ve bu güzel bir şey. Bu roman hem Dominkli hem de Amerikalı, sadece göçmenlikle değil aynı zamanda diasporayla ve dertleri ulusun sıkıntılarıyla birbirine karışmış bir aileyle ilgili; tarihi sadece bilgi olarak değil aynı zamanda yok edici bir karanlık güç olarak görüyor. Kullanılan baş döndürücü dil etkileyici. Ama sonunda asıl kalbinizi kıran şey, Díaz’ın şefkati, sadakati ve melankolisi oluyor. Bu da kendi başına muhteşem zaten.” – Los Angeles Times

“Oscar Wao’nun Kısa Tuhaf Yaşamı, yüreğinize alevler saçarak girecek, algılarınızı cızırdatacak. Díaz’ın romanı, hem gerçek dünyanın ateşli ritmine hem de büyülü gerçeklik ve klasik fantazi hikâyelerinin ruhuna sahip.” – USA Today

İthaki Yayınları Modern Serisi’nin 18. kitabı olan eser dilimize Püren Özgören imzasıyla kazandırılıyor. Bu çeviri, 2009 tarihli Everest baskısı ile aynı olma özelliğini taşıyor. Emirhan Burak Aydın’ın yayıma hazırladığı kitabın redaksiyonu Emre Aygün’e ait. Eserin kapak tasarımı ise Hamdi Akçay tarafından üstlenilmiş.

İthaki Yayınları Modern Serisi’nin diğer kitaplarına buradan göz atmanız mümkün. Kitaba ve yazara dair düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Suicide Squad

The Suicide Squad Filminin Kostümleri CGI Ağırlıklı Olmayacak

Türkçe Rap Storytelling

Türkçe Rap Müziğin Hikâye Anlatıcıları – Storytelling