in ,

Osmanoflar – Kenan Hulusi Koray | Haftanın Kitabı #251

Haftanın Kitabı köşesinde bu hafta, Kenan Hulusi Koray’ın tek romanı olma özelliğini taşıyan “Osmanoflar” var.

Osmanoflar - Kenan Hulusi Koray | Haftanın Kitabı #251
- Reklam -
- Reklam -

Osmanoflar | Künye

Yazar: Kenan Hulusi Koray
Derleyici: Bengü Vahapoğlu
Yayınevi: Kapra Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 274
Çıkış Tarhi: Eylül 2021


Osmanoflar – Kenan Hulusi Koray | Arka Kapak Tanıtım Yazısı

Osmanoflar - Kenan Hulusi Koray

- Reklam -

Kenan Hulusi Koray’ın kaleme aldığı tek roman Osmanoflar, 1938 yılında tefrika edilmiş, ancak yazarın ölümünden seneler sonra kitap hâlinde yayımlanmıştır. Karnabat kasabasında geçen hikâye, Osmanoflar ailesinin hem kasaba üzerinde hem de kendi içinde yaşadığı çözülmeyi odağına alırken toplumsal gerilimin fertler üzerindeki etkisini psikolojik tahlillerle anlatıyor. Osmanlı’nın Balkanlar üzerindeki etkisini kaybettiği yıllarda aileden topluma panoramik bir bakış sunan roman, Kapra Yayınları tarafından titiz bir çalışmayla yeniden okur karşına çıkıyor.

Kenan Hulusi Koray Kimdir?

1906 yılında İstanbul’da doğan Kenan Hulusi Koray 1943 yılında Adapazarı’nda öldü. İstanbul Erkek Lisesi’nden sonra bir süre İÜEF’ye devam eden Kenan Hulusi, üniversite öğrenimini yarım bıraktı. 1934 yılında çalışmaya başladığı “Vakit” gazetesinde yazı işleri müdürlüğü de yaptı.

İlk yazı ve öykülerini fakültede öğrenciyken “Servetifünun-Uyanış” dergisinde yayımladı. 1928’de şairane bir üslupla yazılmış olan “Rubab-ı Şikeste”, “Hatıraların Hikayesi”, “Beyaz Güller”, “Güzel ve Esrarengiz” gibi romantik öyküleriyle tanındı.

- Reklam -

Yedi Meşaleciler arasında da yer alan yazar, “Milliyet”, “Vakit”, “İkdam”, “Tan”, “Resimli Uyanış”, “Hayat”, “Muhit”, “Mektep”, “Bütün”, “Yeni Türk Mecmuası”, “Yeni Mecmua”, “Varlık” gibi dergi ve gazetelerde öykülerinin yanında düzyazı şiir, eleştiri ve röportajlar da yayımladı.

Cumhuriyet döneminde öykünün gelişimine yol açan yazarlardan biri olarak tanındı. Yazarın “Vakit” gazetesinde tefrika edilen “Osmanoflar” (1938) adlı romanı ilk kez Doğan Kitap tarafından basılmıştır. Kenan Hulusi’nin yine tefrika edilmiş, ancak basılmamış “RBK Pansiyonu” (1942) adlı bir de uzun öyküsü bulunmaktadır.


Osmanoflar hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz. Ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak adına bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

* * *

* Haftanın Kitabı olarak belirlediğimiz tüm eserler için tıklayın.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for alper alper dedi ki:

    İthaki’nin yayınladığı öykü seçkisini okumuştum.

    Osmanoflar ve öykü kitaplarını okumak için henüz okuma sıramda yer bulamadım :slight_smile: ama Kenan Hulusi Koray okumak için ben hazırlıklarımı yapmıştım.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Tom Cruise, "Top Gun: Maverick" İzleyicisine Teşekkür Etti

Tom Cruise, Gişe Canavarı “Top Gun: Maverick” Filmini İzleyenlere ‘Helikopterden Atlarken’ Teşekkür Etti

Black Clover: Sword of the Wizard King Fragman

Black Clover: Sword of the Wizard King Filminden Yeni Fragman