in

Oxford Sözlüğü, 2022 Yılının Sözcüğünü Seçti: “Goblin Mode”

Oxford Sözlüğü, 2022 yılının sözcüğünü halk oylamasıyla seçti. Bir ilke imza atılan seçimde, kazanan kelime “Goblin Mode” oldu.

Oxford Sözlüğü 2022 Goblin Mode
- Reklam -
- Reklam -

Oxford Sözlüğü, 2022 yılının sözcüğünü duyurdu. Tarihinde ilk defa, finale kalan kelimeler arasından halk oylamasıyla seçilen sözcük, sözlüğün resmi sitesi üzerinden açıklandı. “Goblin mode” yılın kelimesi oldu.

Oxford Languages ve Collins English Dictionary gibi köklü sözlükler, her sene yılın kelimesini seçerek sözlüklerini genişletmeleriyle biliniyor.

Oxford, geçen yılın kelimesini Koranavirüs pandemisi sürecinin popüler sözcüklerinden “vax” olarak belirlemişti. Türkçesi aşı olan “vaccine” kelimesinin kısa formu, 2021’in kelimesi olmuştu. Collins ise son dönemlerin popüler sözcüklerinden NFT’ye dikkat çekmişti.

- Reklam -

Şimdi ise Oxford Sözlüğü, ilk defa halk oylamasından da yardım alarak 2022’nin kelimesine karar verdi. Adayları geçen kasım ayında duyurulan seçimde, finale kalan kelimeler “goblin mode” ile birlikte, “#IStandWith” ve “metaverse” olmuştu.

Oxford Sözlüğü’nün 2022 Yılının Kelimesi Olarak Seçtiği “Goblin Mode” Ne Anlama Geliyor?

Oxford Languages, 2022 senesinin kelimesi olarak oyların %93’ünü alan “goblin mode” terimini duyurdu. 340 binden fazla kullanıcının katıldığı oylamada, 318.956 kişi tercihini “goblin mode”dan yana kullandı.

İkinci sıradaki “metaverse” 14.484 oy alırken üçüncü sırada ise 8.639 oyla #IStandWith kelimesi yer aldı.

Oxford Sözlüğü 2022 Yılı Kelimesi Goblin Mode

Türkiye’de pek tercih edilmeyen “goblin mode”, yabancı ülkelerin internet dünyasında sıklıkla gündeme geliyor. Bir tür argo olan terim, “goblin modunda” ya da “goblin moduna geçmek” şeklinde kullanılıyor.

Oxford’un yaptığı tanıma göre ise, “sosyal normları veya beklentileri reddeden, pişman olmadan, tembel, pasaklı ya da açgözlü, keyfine düşkün bir davranış türü” şeklinde açıklanıyor.

- Reklam -

“Goblin Mode” İlk Defa Twitter’da Kullanıldı

İlk olarak 2009 yılında Twitter’da görülen bu terim, Şubat 2022 tarihinde sosyal medyada viral oldu. Gazete ve dergilerde manşet olarak yer aldı. Ardından birçok ülkede Covid-19 kısıtlamaları hafifledikçe terimin popülaritesi de giderek arttı. Sözcük, ‘normal yaşama’ dönme fikrini reddeden veya sosyal medyada sergilenen ve giderek ulaşılamaz hâle gelen estetik standartlara isyan eden bireylerin hakim ruh hâlini yansıtmaya başladı.

Oxford 2022 Yılının Kelimesi Seçiliyor

Oxford Languages Başkanı Casper Grathwohl, halkın oylamaya gösterdiği ilgiye şaşırdıklarını kaydetti ve şunları söyledi:

“Yaşadığımız yıl göz önüne alındığında, goblin mode biraz bunalmış hisseden herkeste karşılık buluyor. Instagram ve TikTok yayınlarında teşvik edilen idealize edilmiş benliklerden olmadığımızı kabul eden bir rahatlama. İnsanlar içlerindeki goblini kucaklıyor.”

Siz bu tercih hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilir, daha fazlası için bizleri her zaman Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: Languages Oup

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Kirstie Alley: 'Bak Şu Konuşana' Yıldızı Öldü

90’ların Popüler Yapımları “Bak Şu Konuşana” ve “Cheers” ile Tanınan Kirstie Alley Hayatını Kaybetti

James Cameron, Kate Winslet'ın Titanic Performansı Hakkında Konuştu

James Cameron, Kate Winslet’ın “Titanic” Çekimleri Sırasında Biraz Travmatize Olduğunu Söyledi