in

Yeşilçam’ın Büyük İsmi Adile Naşit’in Hayatı Kitap Oldu: “Oyuncu”

Adile Naşit ile yakından tanışma zamanı. “Oyuncu: Yeşilçam Yıldız Sisteminde Bir Anti-Yıldız” raflardaki yerini alıyor.

Adile Naşit - Oyuncu
- Reklam -
- Reklam -

Adile Naşit ismi birçok nesil için çok fazla şey ifade ediyor. Yeşilçam sinemasının aranan oyuncularından Adile Naşit, hayat verdiği pek çok karakterle hafızalara kazınmış bir isim. Bu önemli oyuncunun yaşımı ise yazar ve editör Sibel Öz’ün ellerinde kitap oldu. “Oyuncu: Yeşilçam Yıldız Sisteminde Bir Anti-Yıldız: Adile Naşit” raflara geliyor.

Sinemada asla “başrol” bir karakteri canlandırmamış olsa da; perdedeki ağırlığı ve yeteneği sayesinde her zaman içinde yer aldığı yapımda öne çıkmayı başarıyor Adile Naşit.

“Çarpık bacakların ve bücür boyunla asla başarılı olamazsın” gibi kalıp düşüncelerle hayatı boyunca mücadele eden ve savaşı kazanmayı da bilen Adile Naşit ile yeniden tanışma zamanı geldi. İletişim Yayınları etiketiyle okurlara sunulan kitap, sinema sektörünün yıldız sistemine, Yeşilçam’ın kimliğine, kadın olmaya ve daha birçok meseleye değiniyor.

- Reklam -

Oyuncu üst başlığıyla raflara gelen kitabın alt başlığı ise kitabın sınırlarını dikkate değer bir şekilde çekmeyi başarıyor: Yeşilçam Yıldız Sisteminde Bir Anti-Yıldız: Adile Naşit.

Oyuncu: Yeşilçam Yıldız Sisteminde Bir Anti-Yıldız: Adile Naşit | Arka Kapak

Oyuncu - Adile Naşit
Babası tiyatronun efsane isimlerinden tuluatçı “Komik-i Şehir” Naşit Bey, annesi kantocu Amelya Hanım, büyükannesi kantocu “Küçük Verjin”, dedesi kemani Yorgi efendi, dayıları tuluatçı-düettocu Niko ve kemani Andre, kardeşi tiyatro-sinema oyuncusu Selim… Kısaca, kanında “oyuncu”luk olan bir sahne sevdalısı Adile Naşit…

Oyuncu, dış görünüşüyle klasik “yıldız” standartlarına taban tabana zıt sayılsa da oyunculuğuyla, sahneye/rollere hâkimiyetiyle, duruşuyla yıldızlaşmış bir isim olan Adile Naşit’in ailesinin ve kendisinin hikâyesini -dönemsel bağlamları da göz önünde tutarak- ele alıyor. Üstelik bununla yetinmeyip, Adile Naşit’in hikâyesi Yeşilçam’ın en güçlü olduğu dönemden ayrılamayacağından, Yeşilçam sinemasına ve yıldız sistemine de eleştirel bir gözle bakıyor: Kurgusal bir ürün olarak “yıldız” inşa sürecinin işleyişi ve toplumsal cinsiyet rolleri açısından yıldız, Yeşilçam’ın temel özellikleri ve kimliği, kadın yıldızlar, Ertem Eğilmez ve Arzu Film ekolü, “Hababam Sınıfı”…

- Reklam -

Hiç başrol oynamasa da yıldız sisteminin dışında bir “anti-yıldız” olan; “çarpık bacakların ve bücür boyunla asla başarılı olamazsın” denilse de önce kendini, sonra seyircisini yaratmayı başaran; hafızalarda anne rolleriyle yer etmesine rağmen aslında “başka türlü” bir oyuncu olabilecek Adile Naşit’e saygı duruşu niteliğinde bir kitap.
Oyuncu’nun yazarı Sibel Öz’ü ise En Çok Seni Bekledim, Serçeler Ölürse, Yokuş Yukarı İstanbul adlı öykü kitapları takip etti. Notabene Yayınevi’nin editörleri arasında yer alan Öz, dergi ve gazetelerde yazılarını yayımlamaya devam ediyor.

256 sayfadan oluşan kitabın editörlüğünü Kıvanç Koçak üstleniyor. Eserden tadımlık bir bölüm okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Esere dair görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın!


* Amerikan Edebiyatının En Önemli 25 Klasik Eseri

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for midousuji midousuji dedi ki:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Locke & Key

Locke & Key: Netflix’in Yeni Fantastik Uyarlama Dizisi Yayında

Doctor Strange 2 Sam Raimi

Doctor Strange 2 Filmini Spider-Man Yönetmeni Sam Raimi Yönetebilir