in

Kitap Seti Dolandırıcılığı: Senet İmzalatıp İcraya Veriyorlar

Patix Kitap adlı şirketin senetle kitap sattığı ve cayma hakkından yararlanamayan vatandaşı icraya verdiği iddia ediliyor.

patix kitap dolandırıcılığı
- Reklam -
- Reklam -

Yeni nesil bir dolandırıcılık haberi ile karşı karşıyayız. Patix Kitap adlı şirketin elden satış yöntemi ile kitap seti satarken pek çok okuru dolandırdığı iddia edildi.

Şu sıralar özellikle kripto para dünyasında Todex vurgunu olarak adlandırılan dolandırıcılık olayı tüm ülkeyi çalkalamaya devam ediyor. Tosuncuk lakabıyla tanınan Mehmet Aydın’ın Çiftlikbank’ından sonra yine yüzlerce kişinin mağdur olduğu bir başka sistem gündemdeki yerini koruyor. Ancak şimdiki dolandırıcılık türü, ülkede dolandırıcılığın ne seviyelere doğru evrildiğini net şekilde ortaya koyuyor.

Birçok farklı mağdurun iddiasına göre Patix Kitap adlı firma, kişileri arayarak ulaşıyor ve kitap satışı yaptıklarını, çok uyguna kitap setleri verdiklerini, diledikleri takdirde ücretsiz olarak geri iade edebileceklerine dair bir konuşma yapıyor. 14 günlük cayma hakları olduklarını da özellikle belirtiyorlar. Kabul eden kişilere gelen firma yetkilileri, mağdurlara istediklerinden daha fazla kitap bırakıyor ve “2 hafta içinde iade edebilirsiniz” diyerek ortalama 1.400 lira tutarında senet imzalatıyor. Ancak asıl olay bundan sonra başlıyor.

- Reklam -

Kitapları iade etmek isteyen kişiler ne yazık ki iki hafta boyunca ne telefon ne de başka bir yolla firmaya ulaşamıyor. Fakat 2 hafta geçtikten sonra söz konusu firma “14 gün geçtiği için iade kabul edilmez, borcunuzu ödeyin,” diye mesajlar göndermeye başlıyor. İstediklerinden de fazla kitap bırakılan mağdur vatandaşlar, talep etmedikleri kitaplar için de ayrıca ödeme yapmaya zorlanıyorlar.

Hürriyet’ten Ece Çelik’in haberine göre Patix Kitap’ın mağdurlarından Ahmet Yılmaz, son 6 ayda en az 3-4 bin mağdur oluştuğunu ifade etti. Sosyal medyadan mağdurların haberleşebileceği gruplar kurduklarını belirten Yılmaz konuyla ilgili şunları söyledi.

“Sistemi sürdürüyorlar, 10 çalışanları var her gün en az 30-40 kişi bu tuzağa düşüyor. Kitap okuyan insanları sosyal medyadan ya da bilmediğimiz başka kaynaklardan tespit edip ulaşıyor ve dolandırıyorlar. Konuyla ilgili CİMER’e, Tüketici Hakem Heyeti’ne ve savcılığa başvurduk. Yeni mağdur olanlar da suç duyurusunda bulunuyor.”

Patix Kitap Daha Önce de Farklı İsimlerle Dolandırıcılık Yapmış

patix kitap dolandırıcılığı

- Reklam -

Sistemin nasıl işlediğini de anlatan Ahmet Yılmaz, gelen kişilerin özellikle “öğrenciyim, para kazanmaya çalışıyorum” gibi sözlerle insanların acıma duygularını kullanarak satış yaptıklarını belirtti. Kendisinin bir kitap kurdu olduğunu belirten Yılmaz, böyle bir şey olacağını aklının ucundan bile geçirmediğini ve kitap ile dolandırıcılığın bir araya gelmeyeceğini düşündüğünü söyledi.

“Bir iki kitap aldım, ‘Bu kolileri de bırakıyorum. Bakarsınız iki hafta içinde ararsınız almadıklarınızı ben geri alacağım’ dedi. İmzaladığım uzaktan satış sözleşmesinde büyük harfle ‘Cayma bedeli vardır’ yazıyordu. Ben de hem kitap almış olurum, hem de öğrenciye katkım olur diyerek ikna oldum. Ardından telefonla aradım, kitapları gelsinler geri alsınlar diye bir süre ulaşamadım. Daha sonra ulaştım, ‘Tamam geleceğiz alacağız’ deyip gelmediler. 14 gün süre geçtikten sonra da ‘Borcunuz vardır’ tarzında mesajlar gelmeye başladı. Kolileri alıp elimdeki sözleşmede yazan adrese gittim. ‘14 gün süre geçti artık iade edemezsiniz’ dediler.”

Söz konusu cevaptan sonra dolandırıldığını anlayan Yılmaz, konuyu araştırmaya başladı ve aynı şirketin daha önce de Gelişim Yayınları ve Sespa gibi farklı isimlerle insanları mağdur ettiğini öğrendi. Yılmaz ayrıca şu ana kadar firmadan dolayı mağdur olan her ismin 1400 liradan başlayarak 3 bin liraya kadar borçlu olduklarını belirttti.

Şimdilik iddiaların odağında olan Patix Kitap’tan herhangi bir açıklama yapılmadı. Mağdurlar firmanın adını tekrar değiştirerek kayıplara karıştığını ifade ediyorlar.

Patix Kitap’tan sizler haberdar mıydınız? Söz konusu yeni nesil dolandırıcılık hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

5 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Huseyin_Oz Huseyin_Oz dedi ki:

    Telefonla arayıp ürün satmak veya hizmet sunmak isteyen hiç bir aramayı sonuna kadar dinlemiyorum. Şimdilik zararını görmedim.

  2. Avatar for OgulcanKara OgulcanKara dedi ki:

    Çok benzer şeyler üniversitelerde de var. O firmalar ne yapıyor nasıl yapıyor bilmiyorum. Çok şüpheli göründüklerinden de ne bir arkadaşıma aldırdım ne de kendim aldım.
    Olay şu;
    Okula tezgâh açıp çeşit çeşit setler satıyorlar. Yönetimden de izin alınıyor tabii. Bu kitap setlerinin içerisinde ne ararsan var. Muhtemelen çeviriler de olabilecek en kötü şekilde yapılıyor. Üç kuruşa beş kuruşa satılıyor çoğu.

    Öğrencilere onu da al, bunu da al; bak şu set derslerinde lazım olur falan derken bir sürü kitap satıyorlar. Peki ödeme şekli nasıl? Bu şekilde senetle. “Bilmem kaç taksitle, kolayca ödersin,” diyerekten çocukları borçlandırıyorlar. Bahsettiğim firmaların bu şekilde yaptıklarına dair bir iddia da bulunmuyorum ama bu hareketler aşırı şüpheli görünüyor ve hayata yeni atılan gençleri borçlandırmaları da cabası.

  3. Avatar for Boneca Boneca dedi ki:

    Güvenilir sitelerden şaşmamak lazım. Açıkçası işin içine duygu sömürücü bir cümle giriyorsa işin sonu ne yazık ki hep hüsran olduğu için iki üç kat dikkat etmek lazım.

    Ben peyzaj mimarlığı mezunuyum ve bizim fakültede her sene bir kişi bahsettiğiniz şekilde kitap satmaya mutlaka gelir hatta yolu dört gözle beklenirdi.
    Kaynak olarak kullanabileceğimiz yabancı mesleki kitaplar 4-5 sene önce 350-400 liradan başlıyordu ve bu kitapları başka yerden temin etme şansımız olmuyordu. Senet ile ben dahil yüzlerce arkadaşım kitap satın aldık ve hiç bir sorun yaşamadık. Ä°nsanları uyarmaya çalışmanızı anlıyorum hatta hak da veriyorum ama fakültelerde bu şekilde satış yapan herkes dolandırıcıdır gibi bir önyargıya kapılmak yanlış olur.

    Senetli her satışta olduğu gibi mağduriyet yaşamamak için iyice incelemek, emin olunamayan durumlarda bir bilene danışmak gerekiyor.

    Zaten size satış yapmaya çalışan kişi işini düzgün yapan biriyse senetin fotoğrafını çekip inceletmenize bir şey demiyor biz fakültedeki stanttan, öncesinde seneti hukuk hocalarına inceleterek kitap satın almıştık.

  4. Avatar for OgulcanKara OgulcanKara dedi ki:

    Yok, tabii ki o kişilerin dolandırıcı olduğunu düşünmüyorum. Bunu yazdığım cevapta da belirtmiştim zaten ama bizim okulumuzda satılan kitaplar aşırı kötüydü. Özellikle markasız kitaplar vardı. Bu yüzden de bana şüpheli göründüğünü söylemiştim. Mesela Can Yayınları ya da İş Bankası’nın bastığı klasik kitaplar değildi yani. Onun dışında söylediğiniz elbette ki mantıklı. Bulunmayan kitapların bu şekilde satılmasında bir sakınca yok, hatta iyi bir şey bile.

  5. Avatar for kivoethe kivoethe dedi ki:

    Senetle kitap satın almanın, alışveriş yapmanın kötü bir tarafı yok aslında. Sonuçta senet dediğimiz şey, kredi kartlarının dijital olmayan versiyonundan ibaret. Siz bir borcun altına giriyor ve belli bir tarihte ödeyeceğinizi taahhüt ediyorsunuz. Senette yazan tutar, isimler, adresler ve tarihler mevcutsa, normal bir alışveriş yaptıysanız büyük ihtimalle bir sıkıntı olmaz. Peki sıkıntı ne zaman olur?

    KAMU SPOTU MODE ON

    1. Senetle alışveriş yaptıktan ve borcunuzu ödedikten sonra senedi almazsanız sıkıntı olur. Mutlaka ödeme yaptıktan sonra senedi alın, yırtıp atın! Senedi karşı tarafta bırakırsanız, yarın bir gün aynı bedeli sizden tekrar talep edebilir, siz de davadır carttır curttur uğraşır durursunuz.

    2. Ürünü satın alıp almayacağınızdan emin değilseniz, kesinlikle sizi borç altına sokan bir senet imzalamayın! Uygun şartları içeren ve sizi borçlandırıcı maddeler içermeyen bir sözleşmeyi tabii ki imzalayabilirsiniz. Ama burada benim bahsettiğim şey, sizi borç altına sokacak bir ‘senet’. Deneme süreci varsa ve bu süreçten sonra satın alıp almamaya karar verecekseniz, kesinlikle bir senet imzalamanızı önermem. Çünkü senet dediğimiz şey, özellikle de bono gibi kambiyo senetleri, kişiyi koşulsuz şartsız borç altına sokar. Karşı taraf, elinde başka hiçbir belge olmasa da, yalnızca bu senedi göstererek bile alacağını talep edebilir. Bu sebeple, alışverişinizden emin değilseniz, böyle tanımadığınız, güvenmediğiniz ve ne idüğü belirsiz kimselere borç içeren senet vermemenizi öneririm.

    KAMU SPOTU MODE OFF

    Tabii bunlar benim naçizane hukuki tavsiyelerimdir. Dinleyip dinlememek size kalmıştır. :slightly_smiling_face:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Spider-Man Siyah Kostüm

Spider-Man’in Siyah Kostümü ve Ardında Yatan Gerçekler

Antik Mısır Kedi Mumyaları

Antik Mısırlılar Kedi Mumyaları ile Birlikte Gömülüyormuş