Penguin Random House ve Simon & Schuster yayınevlerinin birleşme kararına yargıdan izin çıkmadı. Müdahalenin sebebi olarak iki büyük yayıncının birleşmesinin Amerikan piyasasında rekabeti önemli ölçüde etkilemesi gösterildi.
Columbia bölgesi yargıçlarından Florence Pan geçen günlerde Adalet Departmanı’na ilettiği yazısında ülkenin en büyük basım ve yayınevlerinden Simon & Schuster’ın Penguin Random House (PRH) ile birleşmesinin “çok satan kitapların yayın haklarında piyasanın rekabet gücünü azaltacağı” gerekçe gösterildi.
Yapılan açıklamada, çoksatar kitapların hakları için yapılan açık artırmalarda en büyük mücadelenin Penguin Random House ve Simon & Schuster arasında verildiği hatırlatıldı.
Halihazırda Amerikan yayın piyasasında beş büyük şirket sektörün yaklaşık %90’lık bir kısmını elinde tutuyor. Penguin Random House ve Simon & Schuster’ın olası birleşmesi ise piyasanın yaklaşık %49’luk bir kısmının tek bir firmaya geçmesi anlamına geliyor. Bu durumun da piyasa içi rekabeti önemli ölçüde etkileyeceği kaydediliyor.
Stephen King, Penguin Random House ve Simon & Schuster Birleşmesi Hakkında Görüş Bildirmişti
Hükümet, PRH ile Simon & Schuster arasındaki ihale savaşlarına konu olan çoksatar kitapları öne sürerek bu rekabetin, yazarlara ödenen telif paylarını artırdığını tespit etti.
PRH ve Simon & Schuster’daki yöneticiler ise, iki şirket arasındaki telif ihalesi mücadelesinin seyrek olduğunu savunuyor. Mevcut birleşmenin yazar maaşına fayda sağlayacağını, çünkü bunun tasarrufa yol açacağını ve kitaplara daha fazla harcama yapmalarına izin vereceğini kaydediyor.
PRH yazarları arasında yemek kitabı yazarı Ina Garten ve romancılar Zadie Smith ve Danielle Steele yer alırken Simon & Schuster grubunda Stephen King, Jennifer Weiner ve Hillary Clinton gibi isimler yer alıyor.
The Shining, It ve The Stand gibi çoksatar kitaplara imza atan ve Simon & Schuster’ın yazarları arasında bulunan Stephen King, geçen yaz konuya dair ifade vermesi için çağrılmıştı. Ünlü yazar iki yayın kuruluşunun birleşmesinin büyük problemler doğurabileceğini söyledi.
“Konsolidasyon rekabeti kötü etkiler. Daha ileri düzeyde birleşme yazarlara, okurlara, küçük kitapevlerine ve küçük basımevlerine yavaş fakat kaçınılmaz zararlar verir. Yayımcılık şirketlerin kâr-zarar kağıtlarından daha çok kültürel büyümeye ve edebi kazanımlara odaklı olmalı.”
King, kararın açıklanmasının ardından attığı bir tweet’te sonuçtan memnuniyet duyduğunu şu sözlerle açıklamıştı:
“Birleşme önerisi okurlar ve yazarlarla ilgili değildi. Mesele PRH’ın pazar payını korumak ve büyütmek istemesiyle ilgiliydi.”
Penguin Random House ise resmi olarak yaptığı açıklamada verilen bu kararın “yazar ve okurlar açısından talihsiz bir gerileme” olduğunu dile getirdi. Bununla birlikte şirket, “Bu müdahalenin yayın sektöründe çok şiddetli bir rekabet ortaya çıkaracağını ve bu durumun en sonunda okurları değil, en çok kazanan yazarları daha çok zengin edeceğini, dolayısıyla bunun da rekabeti desteklemek konusuna ters olduğunu,” ifade etti.
Random House yayınevi, 2013’te Penguin ile birleşerek tekel olma yönünde büyük bir adım atmıştı.
Siz Adalet Departmanı’nın bu kararı hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.
Kaynak: The Guardian, NPR
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!