in

Yüzlerce Yıl İnsanları Korkutmayı Başaran Peri İnanışına Dair Tarihsel Bir Anlatı: “Periler: Tehlikeli Bir Tarih” Çıktı

Richard Sugg imzalı “Periler: Tehlikeli Bir Tarih” okurla buluşuyor. Eser, Fol Kitap etiketiyle yayımlanıyor.

Periler: Tehlikeli Bir Tarih - Richard Sugg
- Reklam -
- Reklam -

Richard Sugg’ın Periler: Tehlikeli Bir Tarih kitabı raflardaki yerini almaya başladı. Fol Kitap tarafından yayımlanan çalışma, Cemal Tarımcıoğlu tarafından Türkçeye tercüme ediliyor.

1968 doğumlu akademisyen ve yazar Richard Sugg, 15 yılı aşkın süre Cardiff ve Durham üniversitelerinde İngilizce ve Tarih dersleri verdi. Çalışmaları The Guardian, The Sun, the Daily Telegraph, Daily Mail, BBC History, the New Yorker ve Der Spiegel’de yer buldu. Televizyon belgesellerinde de çalışan Sugg çeşitli alanlarda pek çok kitaba imza attı. Eserlerinde çoğunlukla mumyalar, yamyamlar, vampirler, ölüm, doğaüstü güçler, hayaletler gibi temaları değerlendirdi.

Yazar Türkçede daha önce Mumyalar, Yamyamlar ve Vampirler: Avrupa’da Cesetten İlaç Yapmanın Tarihi kitabıyla yer almıştı.

- Reklam -

Periler: Tehlikeli Bir Tarih kitabının içindekiler kısmında şu başlıklar yer alıyor: “Giriş”, “Kökenler, Görünüş Yerler”, “Görülmeler, Toplantılar, İşaretler”, “Peri Tehlikeleri”, “Edebiyat ve Sanat”, “Peri Büyüsü: 1800’den Günümüze”, “Sonuç: Yeşil Sis” ve “Kaynaklar ve İleri Okuma”.

Periler: Tehlikeli Bir Tarih – Richard Sugg | Arka Kapak Tanıtımı

Periler: Tehlikeli Bir Tarih - Richard Sugg

“Periler, şölen ve dansa kadar insan yaşamının neredeyse her yönünü taklit etme eğilimleriyle çoğumuzun aşina olduğu daha ruhani hayaletlere pek de benzemezler. Bu, kısmen hayalet perinin yalnızca belirli bir tür peri olduğu gerçeğiyle açıklanabilir. Perilerin bizzat ölülerin ruhları olduğu meselesi de kesinlikle karmaşıktır. Bazıları için mesele sadece ölü olmak değil; ne zaman, nerede ve nasıl ölündüğü meselesiydi.”

- Reklam -

Birçok film ve animasyonda izlediğimiz periler gerçekten sevimli miydi? 17. yüzyıl Avrupası’nda yaşayan insanlar için kesinlikle değildi. Dünyayı yok etme gücüne sahip olduğuna inanılan periler, musallat olduğuna inanılan evlerin terk edilmesine, insanların öldürülmesine yol açtı. Hayaletler, cadılar, kara büyüler gibi periler de 20. yüzyıla kadar insanların en büyük korkusu oldu.

Edebiyatta ve sanatta korku nedeni olan perilerin 20. yüzyıldan itibaren sevimli kahramanlara dönüşünü tarihsel bir çerçevede inceleyen Richard Sugg, akıcı üslubuyla bizi, bugünün kahramanlarının karanlık geçmişine bakmaya davet ediyor.

Toplamda 288 sayfadan oluşan eserin çevirmenliğini Cemal Tarımcıoğlu üstleniyor. Kitap, Aralık 2022 itibarıyla okurlarla buluşmaya başladı.

Periler: Tehlikeli Bir Tarih kitabına dair sizin düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bizleri Google Haberler üzerinden daha sıkı takip edebilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Wednesday yıldızları Jenna Ortega ve Percy Hynes White, "Winter Spring Summer or Fall" filmi

Wednesday Yıldızları Jenna Ortega ve Percy Hynes White, Yeni Romantik Komedi Filminde Başrolde Yer Alacak

Şifreli Suikast Mektubu 500 Yıl Sonra Çözüldü

İmparator Kralın ‘Gizli’ Suikast Mektubunun Şifresi 500 Yıl Sonra Çözüldü