in

Peter Handke Karşıtı Kampanya Büyüyor, Kararı Türkiye de Kınadı

2019 Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Peter Handke için tepkiler büyüyor. Kosova’dan sonra Türkiye’den de kınama geldi.

Peter Handke
- Reklam -
- Reklam -

Bu yıl düzenlenen Nobel Edebiyat Ödülü’nün yankıları sürüyor. 2019 ödülüne layık görülen Avusturyalı yazar Peter Handke için karşı kampanya düzenleniyor.

Yazarın geçmiş yıllardaki politik duruşu ve siyasi söylemleri işaret edilerek ödül verme kararının geri çekilmesi isteniyor. Ödülün açıklanmasının üzerinden iki ay geçmiş olmasına rağmen tepkiler sürüyor.

1990’lı yıllarda Yugoslavya İç Savaşı esnasında Sırp güçlerini savunduğu ve savaş suçlusu Slobodan Miloseviç’i desteklediği için yazara gösterilen tepkiler hız kazanarak devam ediyor.

- Reklam -

Nobel komitesi hem yazarlar hem kamuoyu hem de siyasetçiler tarafından ağır şekilde eleştiriliyor. 60 bin kişinin imzasını taşıyan bir dilekçe ise “Balkan Kasabı” olarak da anılan Slobodan Miloseviç’i destekleyen birisine ödülün verilmemesi gerektiğini ifade ediyor.

Hazırlanan dilekçe, İsveç’in başkenti Stockholm’de 10 Aralık 2019 tarihinde gerçekleştirilecek tören gününde teslim edilecek.

Handke, Nobelli yazar unvanıyla birlikte yaklaşık 1 milyon dolarlık ödülün de sahibi olacak.

Tepkilere Türkiye ve Kosova da Katıldı

Yazara gösterilen tepki sadece kamuoyu ile sınırlı değil. Tepkiler hükûmetler bazında gösterilmeye devam ediyor.

Kosova, 10 Aralık’taki Nobel Ödül Töreni’ni boykot edeceğini açıkladı. Türkiye ise ödülün Handke’ye verilmesini kınadı.

Kosova Dışişleri Bakanı Behgjet Pacolli, Miloseviç’in arkadaşı ve destekçisi bir yazar için düzenlenen törene ülkelerini temsilen kimsenin katılmayacağını açıkladı.

Türkiye’de ise Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Milli Savunma Bakanlığı konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Ödülün açıklanmasından sonra İsveç Kraliyet Akademisi Nobel Komitesi’nden iki üye görevlerinden istifa etmişti. Başka bir üye ise töreni boykot edeceğini dile getirdi.

Düzenlenen basın toplantısında Peter Handke gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı:
“Bu çok uzun bir hikaye. Bence bu hikayeyi anlatmanın şu an zamanı değil.”
nobel peter handke tepki

Ödül töreni sırasında düzenlenmesi konuşulan protestolara dair soruya ise 2014’te Norveç’te İbsen Ödülü’nü alırken yaşananları hatırlatarak cevap verdi:
“Oslo Ulusal Tiyatrosu’na vardığımda çok sayıda protestocu vardı. Pek çoğu ’faşist, faşist’ diye bağırıyordu. Bu bay ve bayanlarla konuşmak istedim, ancak onlar benimle konuşmak istemediler.”

Peter Handke Niçin Tepki Görüyor?

Peter Handke’nin eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç’in cenazesinde, Miloseviç için konuşma yapması tepki toplamıştı. Miloseviç’in ölümünden sonra, Handke’nin onun lehine tanıklık yapması da istenmişti.

tartisma peter handke

Eski Yugoslavya’nın dağılma sürecinde Sıprları açıkça destekleyen nadir Batılı entelektüeller arasında yer alan Handke, 1997’de yayımlanan Tuna, Sava, Morava ve Drina’ya Bir Kış Yolculuğu -Ya Da Sırbistan’a Adalet (Bir Kış Yolculuğu’na Yaz Eki) adlı kitabında, Sırplar tarafından işlenen savaş suçlarını önemsizleştirmekle de suçlanmıştı.

Avusturyalı yazarın ödülü almasını eleştirenlere ise PEN America karşı çıkmış ve yazarın yanında durmuştu.

Yazarın Kalecinin Penaltı Anındaki Endişesi, Mutsuzluğa Doyum, Çocuğun Öyküsü ve Solak Kadın gibi kitapları dilimize kazandırılmıştı.

Peki sizin son gelişmelere dair yorumlarınız neler? Ödül töreninde gerçekleştirilecek protestoları haklı buluyor musunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.
Kaynak: BBC

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

wonder woman 1984 fragman

Wonder Woman 1984 Filminden İlk Fragman Yayınlandı!

Joker

Joker Filmini Çevrimiçi İzlemek İsteyenlere: Tarih Belli Oldu