in

Peter Handke Tepkisi Sürüyor: Nobel Madalyasını İade Etti

Nobel Edebiyat Ödülü’nün Peter Handke adına verilmesine tepkiler büyüyor. 1988’de Nobel alan Christina Doctare madalyayı iade edeceğini duyurdu.

Christina Doctare nobel
- Reklam -
- Reklam -

2019 Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülen Avusturyalı yazar Peter Handke için protestolar devam ediyor. Srebrenitsa Soykırımı’nı destekleyen açıklamaları ve savaş suçlarından ötürü yargılanırken hapiste hayatını kaybeden Slobodan Miloseviç’e olan sempatisinden ötürü, Handke uzun zamandır eleştiri oklarının hedefindeydi.

Şimdiyse yazara verilen ödül kararını protesto etmek için hamle 1988 senesinde Birleşmiş Milletler Barış Gücü sağlık ekibinde görev yaptığı için aldığı Nobel madalyasına layık görülen Christina Doctare’dan geldi. İsveçli gazeteci Doctare, Nobel madalyasını iade edeceğini duyurdu.

Dün gece İsveç’in başkenti Stockholm’de düzenlenen ödül töreninde Nobel’ler sahiplerine teslim edilirken şehrin meydanlarında protestolar sürüyordu. Christina Doctare da protestoya katılanlar arasında yer aldı.

- Reklam -

Peter Handke

Doctare, BM’nin Barış Gücü sağlık ekibinde 1988 senesindeki hizmetlerinden ötürü aldığı Nobel madalyasını iade edeceğini şu sözlerle duyurdu:

‘Nobel Madalyamı İade Edeceğim’

“İsveç Akademisi ile gurur duyuyordum ancak şu an tek hissettiğim utanç ve suçluluk. (…) 27 yıl önce orada soykırıma şahit oldum. Nobel Edebiyat Ödülü’nün Bosna Hersek’te yaşanan soykırımı inkar eden Peter Handke’ye verilmesinden dolayı Nobel madalyamı iade edeceğim.”
Doctare, Bosna Katliamı sırasında gazeteci olarak orada bulunduğunu belirtti.

Peter Handke kararına uluslararası kamuoyundan ve çeşitli hükûmetlerden tepkiler yağmıştı. Başta Kosova olmak üzere, Türkiye de kararı kınamıştı.

2018 Nobel Edebiyat Ödülü taciz skandallarıyla bu yıla ertelenmişken 2019’un kazanan isminin de bu denli tepki çekmesi, Akademi’yi sıkıntılı günlerin beklediğini gösterir gibi. Bu seneki edebiyat ödülünün açıklanmasını takiben, İsveç Kraliyet Akademisi Nobel Komitesi’nden iki üye görevlerinden istifa ettiğini, başka bir üye ise ödül törenine katılmayacağını bildirmişti.

- Reklam -

Peter Handke

Nobel ödülüne layık görülenler 9 milyon İsveç kronu (yaklaşık 900 bin Avro), Nobel madalyası ve birer diplomayla ödüllendirildi.

Peter Handke imzalı dilimize çevrilen kitaplar ise şu şekilde: Kalecinin Penaltı Anındaki Endişesi, Mutsuzluğa Doyum, Çocuğun Öyküsü, Kaspar ve Solak Kadın.

Yaşanan son gelişmeleri siz nasıl değerlendiriyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın.


* Yusuf Atılgan ile 1958 Yılında Yapılan Aylak Adam Söyleşisi

* Güz Film Festivallerine Detaylı Bir Bakış: 2019 Yılı Nasıl Geçti?

Kaynak: Gazete Duvar

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Kotununiyisi Kotununiyisi dedi ki:

    Handke iade etti sandım ben de. Başlık biraz yanıltıcı olmuş.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Walking Dead: World Beyond

The Walking Dead: World Beyond Dizisi Daha Eğlenceli ve Umut Dolu Olacak

Yüzüklerin Efendisi

Yüzüklerin Efendisi Dizisi Kadrosuna Bir İsim Daha Eklendi