in

Peter Pan Karakterinin Karanlık Yönü İlk Defa Ortaya Çıktı

J.M. Barrie’nin 1911 yılında kaleme aldığı Peter Pan romanına ait orijinal bir el yazması, karakterin günümüzdeki çizgisinden çok daha az sevimli olduğunu ortaya koydu.

Peter Pan ve Wendy
- Reklam -
- Reklam -

J.M. Barrie imzalı Peter Pan, 1911 yılından beri en çok okunan ve uyarlanan çocuk eserlerinden birisi arasında yer alıyor. Bu hikâyeye dair yayınlanan orijinal el yazması ise, karakteri çok daha farklı bir boyuta taşıyor. Yakın zamanda bu el yazmasının orijinalliği korunarak yeni bir Peter Pan edisyonu yayınlanacak.

Hiç büyümeyen karakterimizin karanlık yanı, geçtiğimiz günlerde Barrie tarafından yazılan Peter Pan and Wendy adındaki bir pasajın el yazmasının yayımlanmasıyla ortaya çıktı. Hayranlar bu el yazmasına erişebilecek ve yazarın yazım süreci içerisinde yaptığı değişiklikleri görme fırsatı yakalayabilecek.

İlk taslağa bakıldığında Barrie’nin Peter Pan’ı 1911’in okuyucusuna daha çok sevdirebilmek için onun karakterindeki negatif imgeleri yeni metinlerde ortadan kaldırdığını görüyoruz. Örneğin, ilk versiyonlarda Wendy ile küstahça konuşan bir elf olarak tasarlanan Peter’ın bu özelliğinin ve tavrının daha sonralarında ortadan kalktığını görüyoruz.

- Reklam -

Peter Pan Karakterinin Karanlık Yönü İlk Defa Ortaya Çıktı

Peter Pan Kitabının Özel Baskısı Sadece 1.000 Adet ile Sınırlı Tutulacak

Yeni baskının editörlüğünü yapan Jessica Nelson, Peter’ın ilk yazmalardaki bu nitelendirilişini Mary Shelley’nin Frankenstein romanının orijinal haline benzetiyor: İkisi de ilk taslaklarda insani özelliklerden uzak daha karanlık karakterler.

Nelson, ilk Peter karakterinin çok daha egoist ve acımasız olduğunu söylüyor. Barrie’nin karanlık bazı konulara değinmekten korkmadığını, çocukların da acımasız olabileceğini göstermek istediğini de ekliyor.

Kitabın 1911 baskısındaki adının Peter and Wendy olması yazarının kadınlara ne kadar önem verdiğinin de büyük bir göstergesi olsa gerek. Nelson, yazarın kadınları kendi yazdığı eserlerde önemli bir role sokmasına Barrie’nin kişisel geçmişinin yol açtığını söylüyor. James Barrie, edebiyatla annesi sayesinde tanışmış bir isim ve Peter Pan hikâyesini de Sylvia Davies ile tanıştıktan sonra yazıyor.

Peter Pan Karakterinin Karanlık Yönü İlk Defa Ortaya Çıktı

- Reklam -

New York Devlet Kütüphanesi’nde de yer alacak bu yeni baskıya herkesin mutlaka göz atmasını söyleyen Nelson, “Tüm çocuklar, bir tanesi hariç, büyür,” cümlesiyle açılış yapan eserin gidişatının çok önceden belli olduğunu da söylüyor. Kısacası Jessica Nelson, James M. Barrie’nin hikâyeyi yazarken işlerin nereye gideceğinin çok önceden farkında olduğunu belirtiyor.

282 sayfalık el yazması SP Books tarafından sadece bin adet olarak basılacak ve her biri 140 sterline satılacak. Ayrıca sayfalar arasında Gwynedd Hudson’ın 1930 baskısı için çizdiği 21 adet renkli illüstrasyon da yer alacak. Kitabın gelirlerinin bir kısmı Barrie’nin telif haklarını ölmeden önce verdiği Great Ormond Street Hospital’a gidecek.

peter pan cizim 2

Yeni baskıyla ortaya çıkan bu Peter Pan karakteriyle ilgili siz ne düşünüyorsunuz? Çocuk karakteri bu şekilde okumak ve izlemek aynı hayranlığı uyandırır mıydı?

Düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın!


* Harika Posterlerle Disney Animasyonlarında Büyüleyici Bir Yolculuk

* Peter Pan’in Kayıp Çocukları ile 25 Yıl Sonra

Kaynak: The Guardian

Oğuzhan Koç

1998’in sonbaharında, İstanbul’da dünyaya gözlerini açan yazar hala doğduğu semtte yaşamakta. Küçük dünyaların büyük hayalcisi olması nedeniyle zaman zaman kabına sığamıyor. Eskinin öğretmen lisesi şimdininse Çapa Fen Lisesi’nde okurken lise fanzinine yazdığı şiirlerle ilk eserlerini okuyucuya sunmaya başladı. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Matematik Mühendisliği okurken aynı zamanda da edebiyat ve sinemayla ilgileniyor. Gezmeyi, izlemeyi ve yazmayı bir bütün haline getirdiği eserler verme hayali içerisinde yaşarken şimdilik sadece sitelere birkaç haber yazmakla yetiniyor.

6 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for suburbia suburbia dedi ki:

    Orjinalini geçtim (okumamama rağmen) okuduğum hali bile bence ürkünç ve bencilce karakterlere sahipti. Frankenstein çok ayrı bir dünya.

  2. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Fareli Köyün Kavalcısı’nda, Kırmızı Başlıklı Kız, Uyuyan Güzel ve Hanse ve Gratel romanında da buna benzer bir durum vardı. Aslında neredeyse tüm çocuk hikayelerinde bu tür karanlık tema var. Çoğu sanırım korkutmak amaçlı yazılmış masallar.

  3. Avatar for suburbia suburbia dedi ki:

    Yalan değil çocukluğumun geçtiği kitapların bu şekilde düşünülerek yazılması beni üzüyor ama çevirisi olursa kesinlikle okurum. Malum o 1000 adetten almak istesem bile bana düşmez.

  4. Avatar for oguzhankoc oguzhankoc dedi ki:

    Bana kalırsa gerçek korku/gerilim edebiyatı da böyle ortaya çıkıyor. İnsanın karanlık tarafla olan sınırlarına dokunmak okuyucuyu en çok ürküten şeylerden biri bence.

  5. Avatar for suburbia suburbia dedi ki:

    Haklısınız ama bahsi geçen çocuk edebiyatı olunca karanlık tarafla olan sınırlara dokunmak canice. Kaba, kötü tavrı normalleştirmek gibi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

1 cevap daha var.

The Walking Dead Carl Grimes

The Walking Dead Filmine Carl Grimes Hamlesi

the new mutants Danielle Moonstar

The New Mutants Filminin Kötü Karakteri Psche’nin Kendisi Olabilir