in

Çağdaş Korku Edebiyatının Usta Yazarlarından Peter Straub Hayatını Kaybetti

Peter Straub 79 yaşında hayata veda etti. Korku ve fantazi türlerindeki eserleriyle tanınan Amerikalı yazar, Stephen King ile ortak çalışmalarda da yer almıştı.

peter straub ölüm
- Reklam -
- Reklam -

Peter Straub yaşamını yitirdi. Çağdaş korku edebiyatının en büyük isimleri arasında yer alan yazarın ölüm haberini, kızı Emma Straub, Instagram üzerinden duyurdu.

Stephen King ile birlikte kaleme aldığı Tılsım (The Talisman) ve Kara Ev (Black House) kitapları başta olmak üzere Yitik Oğlak Yitik Kız, Hayalet Hikâyesi, Boğaz, Koko, Cehennem Kulübü, Gölgeler Diyarı ve Gece Odasında gibi kitaplarıyla Türkçede de yer bulan Peter Straub hayata veda etti.

Amerikalı yazarın ölüm haberini kızı şu sözlerle paylaştı:

- Reklam -

“Peter Francis Straub, bulunduğu her yerdeki en zeki ve en eğlenceli insandı. 3/2/43 – 9/4/22. Ne kadar da şanslıydık. Dünyada onu anlatmak için yeterli kelime yok.”

Yazarın eşi Susan Straub, ölümün nedenini kalça kırığı sonrası yaşanan komplikasyonlardan kaynaklandığını açıkladı.

Peter Straub 40 Yılı Aşan Kariyerinde Ardında Sayısız Eser Bıraktı

1943 yılında ABD’de doğan Peter Straub, 40 yılı aşan edebiyat kariyerinde ardında pek çok önemli eser bıraktı. Yazar, Dünya Fantazi Ödülleri ve Bram Stoker Ödülleri başta olmak üzere birçok ödüle layık bulundu.

stephen king peter straub

Yeni kitabı Fairy Tale’ın yayımlandığı gün, dostunun ölüm haberini alan Stephen King, Twitter’da şu ifadeleri kullandı:

- Reklam -

“Benim için mutlu bir gün çünkü Fairy Tale yayınlandı. Üzücü bir gün çünkü iyi arkadaşım, inanılmaz yetenekli meslektaşım ve ortağım Peter Straub’ı kaybettik. Onunla çalışmak yazın hayatımın en büyük zevklerinden birisiydi.”

Tıpkı babası gibi yazar olan Emma Straub, bu yıl babasının sağlığının bozulmasıyla mücadele eden bir kadının hikâyesini anlatan This Time Tomorrow adlı bir roman yayımlamıştı. Emma, kitabı yazarken babasının kendisine, “Ben hangi sayfada öleceğim?” diye sorduğunu aktarmıştı.

peter straub stephen king owen king emma straub
Sırasıyla Owen King, Emma Straub, Stephen King ve Peter Straub

Yazarın Hayalet Hikâyesi (Ghost Story) kitabı için kaleme alınan bir incelemede, Straub için “günümüzün Henry James’i” ifadesi kullanılmıştı. Stephen King ise Straub hakkında “Philip Roth’a eşit, modern bir yazar” tanımlamasını yapmıştı.

Korku, gerilim ve fantazi türlerinde yazan Straub’ın eserleri Türkçede güncel olarak yayımlanmasa da yazarın eski kitaplarından bazılarının baskılarını bulmak hâlâ mümkün.

Siz Peter Straub hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: NPR

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Lorien_archers Lorien_archers dedi ki:

    Mekânı cennet olsun. Basılı tek kitabının Tılsım olması da garip bir durum. Diğer basılan kitaplarını bulmak oldukça zor. Umarım basılır da okuruz.

  2. Avatar for Cenque Cenque dedi ki:

    Sevgili Lorien_archers,
    Aslında rahmetlinin Türkiye’de yayınlanan birçok kitabı mevcut. Ancak maalesef benim de kendisini tanımama vesile olan, Stephen King ile birlikte yazdığı TILSIM ve KARA EV isimli kitapları daha çok biliniyor. Diğer eski kitaplarının tamamının bende olması, benim açımdan büyük şans.
    Öte yandan yeniden basılacağından da fazla umudum yok. Malum, günümüzde örnek olarak Altın Kitaplar’ı, Altın Kitaplar yapan başlıca yazarlardan Clive Cussler’ı bile artık Altın Kitaplar basmıyor ve yeni bir basımevi de ortalıklarda görünmüyor. CC basılmazken, nispeten ülkemizde daha az tanınan PS’un eski kitaplarının yeniden basımı, bana çok zor görünüyor. Ama bilinmez elbet. Bakarsın, biri yapar bu güzelliği…
    Saygılarımla,
    CM

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Ölümsüz Denizanalarının Sırrı Çözüldü

Ölümsüz Denizanalarının Sırrı Çözüldü: Bilim İnsanları, Yaşlanmayı Durdurup Süreci Tersine Çevirmeyi Hedefliyor

2022 booker ödülü kısa listesi

2022 Booker Ödülü’nde Kısa Liste Açıklandı