in

Philip K. Dick’in Basılan İlk Romanı Tekrar Bizlerle: Uzay Piyangosu

Alfa Yayınları aracılığıyla Türkçeye kazandırılan PKD serisinde sıra yazarın ilk romanı olan “Uzay Piyangosu”nu yayınlamaya geldi.

uzay piyangosu ust
- Reklam -
- Reklam -

Philip Kindred Dick’in (namı diğer PKD), basılan ilk romanı olan Solar Lottery, 1955 yılında yayınlandı. Bu eserini 43 roman, 121 kısa hikâye ve 14 öykü izledi. En iyi roman dalında hem Hugo hem de John W. Campbell ödüllerini kazandı. Time Dergisi’nin “Tüm Zamanların 100 Büyük Romanı” kapsamında ise Ubik adlı romanı tanıtıldı.

Vesaire…

Bilimkurgunun önemli yazarlarından biri olan PKD, ülkemizde ise iki unsurla tanınıyor. Bu unsurlardan ilki eserlerinin sinema uyarlamalarıdır: Bıçak Sırtı (Blade Runner), Azınlık Raporu, Kader Ajanları, Gerçeğe Çağrı, Karanlığı Taramak… İkincisi ise ne yazık ki kitaplarının çeviri ve editör yönünden dilimizdeki hatalı baskılarıdır; yazarın ilk romanı olan Solar Lottery, Türkçede  ilk kez “Uzayda Suikast” (?) ismiyle yayınlanmıştı. Daha sonra ise “Suikastçı” adıyla ve talihsiz bir hatayla yazar kısmına ve kapağına Arthur C. Clarke yazılarak basıldı.

- Reklam -

Vesaire…

Alfa Yayınları ise kaliteli çevirilerle yazarın dilimizdeki bu talihsizliğine son vermeyi hedefliyor. Şimdiye kadar PKD’nin yedi (her birinde farklı çevirmen bulunuyor) kitabını yayınladı. Son olarak yukarıda bahsettiğim ilk romanı da adına daha sadık bir çeviriyle tekrar Türkçeye kazandırdı: Uzay Piyangosu

Ted Benteley, toplumun sınıflandırılmış kesiminde bulunur: Belirli bir şirkete bağlılık yemini eden (Oiseau-Lyre Şirketi) ve dolasıyla çalışan (Biyokimyager) kesimidir. Bu bağlılığı (şirket için kölelik, birey için korunma) şirketin onu kovmasıyla son bulur. Birkaç gün boşta bekleyen Ted, kararını Verrick’in şirketine bağlılık yemini etme yönünde verir. Yemini eder ve olayların merkezine doğru yol alır.

Bu sırada toplum doğa olayları, bilimsel gelişmeler ve benzeri konuları umursamaz; çünkü herkesin aklı fikri toplumun sınıflandırılmamış kesiminden birinin loto usulü dünyanın lideri seçilmesindedir; tahminler yürütülür, tartışmalar yapılır, falcılar konuşur, toplu kararlar verilir… Ve şimdiye kadar seçilen liderler, bu sisteme karşı olan gruplar tarafından öldürülmüştür… Son lider öldürülür… Leon Cartwright adında yaşlı bir adam lotoyla seçilir… Reese Verrick ise onu bulur… Telepati Birliği… Şirketler… Androidler… Falanlar… Filanlar…

Eserin tanıtım bülteni şöyle:

- Reklam -

uzay piyangosuGelecekte dünyayı yönetmeye ne dersiniz?

Rastgelelik üzerine kurulu piyango sisteminde dünyanın en güçlüsü olmak için herkesin eşit şansı var. Ama dikkat edin, bu yeni dünyada halkın bir numaralı eğlencesi bir suikastçının Oyunun Efendisini yok etmeye çalışmasını izlemek. Tüm bunların arasında, dünyayı değiştirmek isteyen genç Ted Benteley kendisini kuralların her an değiştiği bu tehlikeli oyunun içinde bulur.

PKD’nin ilk romanı Uzay Piyangosu’nda telepatları, insanların bireyselliğini yok eden güçlü şirketleri, androidleri, uzay yolculuğunu, gerçek dünyanın korkularını ve endişelerini bulacaksınız.

Geleceğe hoş geldiniz.

Eserin çevirisi Defne Akçınar‘a, kapak tasarımı ise Adnan Elmasoğlu‘na ait. 248 sayfadan oluşan “Uzay Piyangosu”na fiziksel ve sanal mağazalardan ulaşabilirsiniz. Keyifli okumalar…

Mustafa İzmirli

1986 Kırcaali doğumluyum. Kırcaali, İzmir, Ankara ve Bolu gibi bir yol haritam oldu. Bu yolculukta Veteriner Hekim oldum ve çalışmaya başladım. Evlendim ve şeker mi şeker kızım dünyaya geldi. Aynı zamanda bilimkurgu ve fantastik eserler arasında bitmek tükenmek bilmeyen bir yolculuğum var. Çok sevdiğim eşim ve biricik kızım Asu ile günümü gün ederken edebiyatın gel-git etkisiyle kendimi Kayıp Rıhtım'da buldum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Amerikan Tanrıları - american gods dizi

Amerikan Tanrıları’nın Yapımcıları Diziden Ayrıldı

ben katil ust

Ödüllü Grafik Roman “Ben, Katil” Şimdi Türkçe