in

Irkçı Yorumlara Destek Veren Yazar Philip Pullman’a Tepki

Karanlık Cevher üçlemesinin yazarı Philip Pullman’ın ırkçı ifadelere destek çıkan yorumları eleştirilerin odağı oldu. Başkanı olduğu Society of Authors sendikası, yazara tepki gösterdi.

Philip Pullman ırkçı ifadeler destek
- Reklam -
- Reklam -

Karanlık Cevher üçlemesinin yazarı Philip Pullman, ırkçı ifadelere destek çıkan cümleleri nedeniyle eleştirildi. Yorumları sonucu başkanı olduğu Society of Authors açıklamada bulundu.

Orwell ödüllü, Some Kids I Taught and What They Taught Me kitabının yazarı Kate Clanchy’nin kitabında yer alan ırkçı betimlemeler ve Philip Pullman’ın ona destek çıkan ifadeleri edebiyat dünyasında eleştirilerin odağı oldu.

Bünyesinde yazarların, çizerlerin ve edebi çevirmenlerin olduğu Birleşik Krallık’ın en ünlü yazar sendikalarından The Society of Authors (SoA), olaylardan sonra yayımladığı bildiride yazarlardan yaptıkları ve söyledikleri şeylerin etkisinin farkında olmaları için talepte bulundu. Kamuya da açık olan yazıda belirtilene göre, SoA Twitter’da Philip Pullman’ın yaptığı yorumlardan kendini ayrı tuttu.

- Reklam -

Kate Clanchy, farklı ırktan ve otizmli olan çocukları kitabında ırkçı ifadelerle betimlemesi, Goodreads ve Twitter’da okuyucular tarafından eleştirilmişti.

2013’ten beri SoA başkanı olan Pullman, Some Kids I Taught and What They Taught Me kitabını “insancıl, nazik ve hoş karşılayan” kelimeleriyle övmüştü.

Sildiği paylaşımında ise kitap hakkında şu ifadelerde bulunmuştu:

“Kitabı okumadan evvel kınayanlar kendilerine Işid ve Taliban’ın yanında rahat bir yer bulabilirler.

Philip Pullman Gelen Eleştiriler Üzerine Irkçı İfadelere Olan Desteğini Geri Çekti

Some Kids I Taught and What They Taught Me

Olanların üzerine Clanchy’yi eleştiren Chimene Suleyman, Monisha Rajesh ve Sunny Singh gibi yazarlar sosyal medya kullanıcılarının ırkçı ifadelerine maruz kaldılar.

Pullman ise neden olduğu olumsuzluklardan dolayı 10 Ağustos’ta Twitter hesabı üzerinden paylaştığı açıklamada şu ifadeler de yer alıyor:

- Reklam -

“Farklı ırktan yazarlar çocuklar ve insanlar, tecrübeleriniz ve hayal gücünüz her türlü saygıyı hak ediyor.”

SoA, iki yazar arasındaki kişisel tartışmaya karışmadıklarını söyledi. Ayrıca her türlü ırkçı, nefret içeren ve meslek ahlakına aykırı konuşmaları kınadıklarını bildirdi.

Diğer yandan SoA’in yönetim kurulu başkanı Joanne Harris ise şu ifadelerde bulundu:

“SoA’nin başkanı olarak belirtmek isterim ki, sadece ırkçılığa ve ön yargıya esefle yaklaşmakla kalmıyoruz. Aynı zamanda ilkelerimiz, insanlar için esaslı bir farklılık oluşturmak için var.”

Çıkan tartışmalar sonucu topluluğun üyesi olan birçok farklı milletten yazar ırkçı ifadelere maruz kaldı. Yazarların çalıştıkları yayınevleri, özellikle kadın yazarlar üzerine olan baskıları belirterek kınama mesajları yayınladılar.

Yazar Kate Clanchy ise Some Kids I Taught and What They Taught Me kitabındaki eleştirilere neden olan kısımları tekrar yazacağını açıkladı. Kitabın yayınevi Picador ise kitabın neden olduğu “duygusal sıkıntı” için sadece bir özür beyanı yayınladı.

Sizler bu faydasız özürler ve ırkçı ifadeler hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce bu “ötekileştirmenin” artık bir sonu gelir mi? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz

Kaynak: The Guardian

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Vampirle Görüşme Dizisi: Lestat

Yeni Vampirle Görüşme Dizisinde Lestat’ı Canlandıracak İsim Belli Oldu

Kalp Çarpıntısı, LGBTQ+ sansür eşcinsel

Eşcinsel Karakter İçeren Kitap, Bazı Dijital Satış Sitelerinde Sansüre Uğradı