in

Ünlü Biyografi Yazarının Philip Roth Kitabı, Cinsel Taciz Suçlamalarından Sonra Raflardan Çekildi

Ünlü biyografi yazarı Blake Bailey, cinsel taciz suçlamaları ile gündemde. Yazarın son kitabı Philip Roth: The Biography raflardan çekildi.

Philip Roth Biyografisi Blake Bailey cinsel taciz
- Reklam -
- Reklam -

Yazar Blake Bailey cinsel taciz suçlamalarıyla karşılaşınca, yayıncısı WW Norton and Company onunla bütün ilişkilerini kesti. Yayıncı 2014’te yazarın otobiyografisi The Splendid Things We Planned kitabını yayımlamıştı. Bailey’nin uzun zamandır beklenen ve merak edilen Philip Roth biyografisi ise piyasadan geri çekiyor. Kitaptan elde edilen gelir cinsel saldırılara maruz kalanlara yardım eden kurumlara hibe edilecek.

Yayınevi, “Blake Bailey başka bir yayıncıyla çalışabilir,” açıklamasında bulundu.

Geçen hafta birbirinin ardında New York Times, New Orleans Times-Picayune ve Associated Press’te haberler çıkmaya başladı. İddialara göre 1990’larda New Orleans’ta sekizinci sınıflara İngilizce öğretmenliği yapan Bailey, öğrencilerine uygunsuz davranışlarda bulunmuş, hatta onlarla cinsel birlikteliği olmuş.

- Reklam -

İki eski öğrencisi ve eski bir yayıncısı suçlamada bulundu. Haber çıkar çıkmaz temsilcisi hemen onunla ilişkisini kesti. WW Norton 2018’te bir kadının iletişime geçtiğini ve Bailey’nin ona tecavüz ettiğini söylediğini açıkladı. Fakat yayıncı, elektronik postayı Bailey’ye göndermiş.

Blake Bailey İmzalı “Philip Roth: The Biography” Kitabı Çoksatar Olmuştu

Bailey suçlamaları reddetti. Avukatı Billy Gibbens yayıncının açıklamalarını kınadı ve yazarın kitaplarının hâlâ denizaşırı ülkelerde satıldığının altını çizdi. Gibbens şunları ifade etti:

“Norton Bailey’in kitaplarını piyasadan çekerek ciddi bir hata yaptı. Dayanaksız ve yanlış suçlamaların üzerine Bailey’ye kendini savunma ve detaylı bir inceleme şansı vermeden karar alındı. Yazarın Avrupa’daki yayıncıları böylesine ani ve arkası boş karar almaktan kaçındı.”

Yazarın eserleri sesli kitap olarak hâlâ Recorded Books Inc’te erişilebilir durumda. Bu şirket henüz konu hakkında bir karar almış değil.

Philip Roth Biyografisi

- Reklam -

Yazarın son eseri “Philip Roth: The Biography” New York Times çok satan listelerinde yer aldı. Olumlu eleştiriler ve geri dönüşler de almıştı. PEN America yetkililerinden Suzanne Nossel, Norton’un kararının sektörde yanlış bir algı ve trend yaratacağından endişeli:

“Eğer bu standardı hepimiz uygulasaydık, piyasadaki kadın düşmanları, bağnazlar tarafından yazılan binlerce kitap tedavülden kalkardı. Böyle kitaplar bir kere böyle bir damga yiyince, başka bir yayıncı eseri sahiplenmek istemiyor.”

4 sene önce MeToo Hareketi başladığından beri pek çok yayıncı yazarlarıyla ilişkisini kesti. Bunların arasında Mark Halperin ve James Dashner da yer alıyor.

Konu hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Fehim Nadirli

Mimarım. İTÜ mezunuyum. "Salgın" isimli bilimkurgu kitabım 2020’de yayımlandı. "Yazarlar ve Kitaplar" podcast'ini hazırlıyorum. Roman yazmakla uğraşıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Antik Mısır Kedi Mumyaları

Antik Mısırlılar Kedi Mumyaları ile Birlikte Gömülüyormuş

stranger things stephen king göndermeleri christine

Stranger Things’te Gözden Kaçan Stephen King Göndermesi: “Christine”