in

Poetik ve Politik: Bir Kültürel Çalışmalar Ansiklopedisi Raflarda

Sosyoloji alanındaki dikkate değer çalışmaları ile tanınan Besim F. Dellaloğlu’nun yeni kitabı Poetik ve Politik: Bir Kültürel Çalışmalar Ansiklopedisi okurla buluşuyor.

Poetik ve Politik - Besim F. Dellaloğlu
- Reklam -
- Reklam -

Besim F. Dellaloğlu’nun yeni eseri Poetik ve Politik raflardaki yerini alıyor. Eser, Timaş Yayınları etiketiyle okurun karşısına çıkıyor.

1965 İstanbul doğumlu Delaloğlu, Galatasaray Lisesi ve Boğazziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümündeki eğitiminden sonra Mimar Sinan Üniversitesi’nde Sosyoloji alanında yüksek lisans ve doktora yaptı. Frankfurt Okulu’nda Sanat ve Toplum, Romantik Muamma, Benjamin, Benjaminia: Dil, Tarih ve Coğrafya, Modernleşmenin Zihniyet Dünyası: Bir Tanpınar Fetişizmi ve Zamanın İçinden Zamanın Dışından gibi kurgu dışı kitaplar kaleme aldı.

Sosyolog Besim F. Dellaloğlu yeni çalışması Poetik ve Politik: Bir Kültürel Çalışmalar Ansiklopedisi’nde okuru yine zihinsel bir yolculuğa davet ediyor.

- Reklam -

Poetik ve Politik – Besim F. Dellaloğlu | Arka Kapak Tanıtımı

Besim F. Dellaloğlu, yeni kitabı Poetik ve Politik’te okuru ‘uzun bir devrim’e davet edip zihinsel bir yolculuğa çıkarıyor. Ünlü sosyolog, İstanbul-Sakarya-Lizbon-Strasbourg hattında şekillenen ‘kültürel çalışmalar ansiklopedisi’nde, kavramlar üzerine arkeolojik kazılar yapıyor ve bu kazılardan günümüz Türkiye’sine dair önemli sonuçlar çıkarıyor.

“Avrupa tecrübesinde Müfredat, Maarif’ten önce oluşmuştur. Bu aynı zamanda şu anlama gelir: Batı’da Müfredat, ulus-devletten öncedir. […] Rönesans’tan beri gelişen kültürel kamusal alan Müfredat’ın oluştuğu yerdir. Dolayısıyla Avrupa ulus-devletleri yurttaş prototiplerini işte bu kamusal alandan devşirmiş ve zorunlu eğitimle toplumsallaştırmışlardır. Ancak örneğin Türkiye gibi modernleşme toplumlarında ise Maarif gündeme geldiğinde kamusallaşmış bir Müfredat hâlihazırda mevcut değildir. Kamusallaşmış bir Müfredat’ın eksikliği ise Maarif ile Antropolojik Kültür arasındaki sürekliliğin yeterince sağlanamamasına neden olmuştur. Evet, Türkiye’de Maarif ile Antropolojik Kültür arasındaki mesafe çok fazladır. Hatta o kadar fazladır ki, bugün Türkiye’de yaşanan Kültür Savaşları’nın gerilim ekseni tam da buraya konumlanmaktadır. Yani Türkiye’deki Kültür Savaşları’nın önemli bir boyutu Antropolojik Kültür ile Maarif arasındadır. İslamcılar, yerliciler, muhafazakârlar ısrarla Antropolojik Kültür’ü savunurken, laikler, sekülerler, solcular Maarif’i savunmaktadırlar.”

Ülkemizin kendine özgü düşünce insanlarından Besim F. Dellaloğlu, Poetik ve Politik’te Rönesans’tan medreseye, matbaadan medeniyete şekil veren kavramlara yeni pencereler açıyor, tabula rasa’ları yeniden tanımlıyor.
Poetik ve Politik - Besim F. Dellaloğlu

Poetik ve Politik Kitabından Alıntılar

“Shakespeare okumayana İngiliz denebilir mi? Ama bizde Nâzum Hikmet okumayana Türk denebiliyor!”

- Reklam -

“Bazı kavramlar sadece bazı mahallelerde geçerli olabiliyor. Müslüman mahallesinde Aydınlanma salyangoz gibi bir şey! Sol mahallede medrese gericiliğin yuvası! Hem siyasal ve toplumsal mahalliliği hem de düşünsel ve akademik yerelliği aşmak zorundayız. Bu kitabın alegorisi belki de budur.”

“Örneğin Mevlâna Amerika’da, Batı’da kanondur ama Türkiye’de kanon değildir. Batı’nın 68 gençliğinin Doğu seyahatlerinde yaptığı keşiflerden biri de Mevlanâ idi. Mevlâna’nın Batı’da kanonlaşması 1968’den sonra yavaş yavaş gerçekleşti. Mesnevi, ABD’de her yıl en çok satan iki yüz kitap içerisindedir. Türkiye’de değildir.”
408 sayfadan oluşan Poetik ve Politik: Bir Kültürel Çalışmalar Ansiklopedisi raflardaki yerini aldı.

Kitabın içeriğinden bir bölümü içeren ÖN OKUMAsı için BURAYA tıklayabilirsiniz.

Yazara ve esere dair düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* Elon Musk, Mars’ta Dünya Yasalarını Tanımayacak

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    İlginç bir çalışmaya benziyor. Bir de bu kitabın penceresinden bakalım diye okunabilir gibi.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sean Connery - James Bond

Sean Connery Yaşamını Yitirdi: İlk James Bond’a Veda

Final Destination 6 - Yeni Son Durak Filmi

Final Destination 6 Geliyor: Yeni Son Durak Filmi Yolda