in

Siegfried Kracauer İmzalı Polisiye Roman Çıktı

Alman yazar ve gazeteci Siegfried Kracauer’ın kaleme aldığı Polisiye Roman, Metis Kitap etiketiyle raflardaki yerini aldı.

kutuphane polisiye
- Reklam -
- Reklam -

Polisiye romana ve dedektiflik olgusuna eleştirisel bir bakış ister misiniz? Metis Kitap etiketiyle daha önce Film Teorisi ve Kitle Süsü gibi kitaplarını yayımlanan Siegfried Kracauer’ın kaleme aldığı Polisiye Roman, bu konuda önemli bir çalışma niteliğinde.

Polisiye roman sadece kurmaca mıdır? Ortaya çıktığı toplum ve uygarlıkla nasıl bir ilişkisi vardır? Polisiye romanda dedektif her şeyi nasıl biliyor? Polis ve dedektifin toplum içinde temsil ettiği konum nedir? Peki ya suçun ve suçlunun?

1922-1925 arasında yazdığı ve 1933 yılında Almanya’dan göç ederken yanına aldığı, ancak 1950’de dosyaları içinden bulup çıkarabildiği bu kitap, Georg Lukács’ın Roman Kuramı’nın ve Søren Kierkegaard’un felsefesinin izinden giderek edebi bir türün toplumsal içeriğini ortaya çıkarmaya çalışıyor.

- Reklam -

Hatta gelin kitap içerisinde geçen kısa bir pasajı sizlerle buluşturalım:

Polisiye Roman’da Anlatılan Özerklik İddiası

Ratio’nun özerklik iddiası dedektifi Tanrı’nın mevkidaşına dönüştürür. İçkinlik aşkınlığı reddeder ve onun yerine geçer; dedektife her şeyi bilme ve her yerde olma rolünün verilmesi ve dedektifin, alınyazısı gibi olayları takdire şayan bir şekilde sonlandırılması ya da engelleyebilmesi de bu türden çarpıtmaların estetik ifadesidir.

Bu dedektif Tanrı, ancak Tanrı’nın terk ettiği ve bu yüzden sahici olmayan bir dünyanın Tanrısı’dır; sadece özsel olmayana hâkimdir ve taşıyıcıları olmayan işlevleri de idare eder.

- Reklam -

Gerçekliğin içinde olsaydı bu Tanrıcılık oyunu son bulur, ratio bu oyundaki çalıntı sözde-gücünü kaybeder, dedektifin Tanrı’nın oğlu değil, Laplace ruhunun yozlamış torunu olduğu ortaya çıkardı.

(…)

Dilman Muradoğlu’nun çevirisini üstlendiği kitabın yayına hazırlığı Savaş Kılıç’a, kapak tasarımı da Emine Bora’ya ait. 128 sayfalık kitabın liste fiyatı ise 18 TL. Eseri kitapçılardan ve çevrimiçi kitap satış sitelerinden temin etmeniz mümkün.


* Hans Fallada’nın Yükselmek İsteyen Adam’ı Raflarda

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

george mason university çarpışma

Yaşamın Başlangıcını Açıklayabilecek Bir Çarpışma Keşfedildi

Buzul

Satürn’ün Buzul Ayı Organik Bileşikler İçeriyor