in

Radikal Şıkların Sayımı: Giacomo Papi’den Distopik Bir Anlatı

Gazeteci ve yazar Giacomo Papi’nın kaleme aldığı Radikal Şıkların Sayımı, Timaş Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı. | Ön Okuma

Radikal Şıkların Sayımı - Giacomo Papi Ön Okuma
- Reklam -
- Reklam -

Radikal Şıkların Sayımı, Yunan ve Latin kültürünün, Rönesans’ın mirasçısı olan İtalya’nın; modern zamanlarda bu mirasa rağmen kültürel açıdan içinde bulunduğu duruma dikkat çekiyor. Aynı zamanda televizyon, sosyal medya gibi kitle iletişim araçlarının etkilerini sorguluyor. Yalnızca İtalya’nın değil, modern dünyanın en önemli sorunlarından ötekileştirme ve kutuplaşmaya odaklanıyor.

Milano Belleville Yazarlık Okulu’nun yöneticiliğini yapmanın yanı sıra, güncel konularda makaleler yazan 1968 doğumlu gazeteci ve yazar Giacomo Papi’nin kaleme aldığı eser, yaşadığımız çağın röntgenini çekmeyi hedefliyor.

Orijinal adı Il censimento dei radical chic olan roman, ana dili olan İtalyancada ilk olarak 2019 yılında yayımlandı.

- Reklam -

Radikal Şıkların Sayımı – Giacomo Papi | Arka Kapak Yazısı

“Yaşadığımız çağın röntgenini çeken bir roman…

Bugünü kurgunun aynasından gösteren hicivli bir distopya…”

Kurgusal ama bir o kadar da gerçek bir hayali İtalya… Düşünce ve ifade özgürlüğünün, yolsuzluk ve kötü inancın bir işareti haline geldiği, elitlerin ve entelektüellerin halkı kandırma aracı olarak görüldüğü bir dünya… Dayatmacı iktidar alkışçıları, sosyal medya zorbaları, toplumu kutuplaştıran bir cadı avı… Ve şimdi hedefte entelektüeller var.

Bu linç kültürünün ilk kurbanı, bir gündüz kuşağı programında Spinoza’dan alıntı yapan Profesör Giovanni Prospero oluyor. Devlet yetkilileri ve medya tarafından, entelektüel birikimiyle halkı aşağılamakla suçlanan Profesör hemen o akşam ölü bulununca çarklar dönmeye başlıyor.

- Reklam -

Akademisyenin ölümünü fırsat bilen hükümet, “diğerlerinden daha akıllı olduklarına inanmaya devam edenleri” sansürlemek için Ulusal Entelektüellerin ve Radikal Şıkların Sayımı’na başvuruyor. Bu arada, cenaze töreni için ülkesine dönen Profesör Prospero’nun kızı Olivia, karşılaştığı bu yeni düzeni kabullenemiyor, umutsuzca babasının öldürülmesine yol açan nedenleri araştırıyor.

Distopik kara mizahıyla Giacomo Papi, bizi yakın gelecekten ziyade gerçeğimizle yüzleşmeye davet ediyor.
Radikal Şıkların Sayımı - Giacomo Papi

Gelin, kitap hakkında neler söylenmiş bir de onlara bakalım:
“Gerçeği savunmasız bırakan distopik bir anlatı.” – Marta Lilliù

“Muhteşem bir mizah, harika bir özeleştiri.” – Luca Mastrantonio

“Cehaletiyle gurur duyan toplumun sürreel hicvi.” – Beppe Severgnini

“Papi bugünü bize kurgunun aynasından gösteriyor.” – Lara Crinò
Çevirisini birçok farklı eserden tanıdığımız Esma Fethiye Güçlü’nün üstlendiği kitabın editörlüğünü Ayşe Tuba Ayman, kapak tasarımını Barış Şehri ve iç tasarımını da Nur Kayaalp üstleniyor. Eser toplamda 176 sayfadan oluşuyor.

Giacomo Papi
Giacomo Papi

Son olarak raflardaki yerini alan kitabın ön okumasına ise BURADAN ulaşabilirsiniz.

Radikal Şıkların Sayımı’nın konusunu nasıl buldunuz? İlginizi çekti mi? Kayıp Rıhtım Forum’da yorumlarınızı bizlerle paylaşabilirsiniz.


* Prenses ve Goblinler: Tolkien’e İlham Veren George Macdonald’ın Fantastik Dünyası

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for sehnazerkan sehnazerkan dedi ki:

    Çok yaratıcı, mizahi dille örülmüş distopik bir roman. Ancak bende soru işaretleri bırakan çok yönü oldu. Bu kadar zekice bir fikir parlatılmadan, çarçabuk anlatılma telaşıyla üstünkörü geçiştirilip bırakılmış. Timaş Yayınlarının takipçisi değilim ama kitabın çok sayıda hatalı baskısıyla da karşılaştım. En başta yazar ve çevirmen biyografilerinin birbirine karıştırılmasıyla başlayıp, üst üste basılan sayfalar okuma zevkini yarı yarıya azaltıyor. Kapağı dışında tümüyle mükemmel olan bir kısmı yok. Güzel bir eserin, üzülerek, heba edilmiş olduğunu düşünüyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

House of the Dragon HBO Yeni Game of Thrones

House of the Dragon Oyuncu Seçimleri Başlıyor: Yeni Game of Thrones Dizisi Yolda

Brave New World 1. Sezon İncelemesi

Brave New World 1. Sezon İncelemesi: Yeni Ama Cesur Değil