in

2 Milyondan Fazla Kitaba Ev Sahipliği Yapan “Rami Kütüphanesi” Okurla Buluşuyor

Rami Kütüphanesi açıldı. 250 yıllık geçmişe sahip Rami Kışlası, yaklaşık iki sene süren restorasyon sürecinin ardından kütüphaneye dönüştürüldü.

Rami Kütüphanesi
- Reklam -
- Reklam -

Rami Kütüphanesi kapılarını aralıyor. Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ise sayılı kütüphaneleri arasına girmeyi hedefleyen kütüphane; 13 Ocak 2022 tarihinde resmi açılışını gerçekleştirdi.

İstanbul’un Eyüpsultan ilçesinde yer alan Rami Kışlası, III. Mustafa döneminde (1757–1774 ) yaptırıldı ve 1828’de yenilendi. Kışla 1980’li yıllara dek ordu tarafından kullanıldı.

Şimdi ise Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde aslına uygun şekilde restore edilen kışla, Rami Kütüphanesi adı altında edebiyatseverlere hizmet vermeye başlıyor.

- Reklam -

Rami Kütüphanesi Edebiyat

Farklı yaş grupları için 2 milyondan fazla kitabın yer alacağı kütüphane, 51 bin metrekarelik peyzaj alanına ve 4.200 kişilik kapasiteye sahip.

Ulusal ve uluslararası sergilere, konferanslara ve etkinliklere ev sahipliği yapması planlanan kütüphane, metrekare açısından da dünyanın en büyük üçüncü kütüphanesi olarak kayıtlara geçti.

Rami Kütüphanesi İstanbul

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

“Bugün ise geçmişi 250 yılı aşan bir tarihi yapıya sahip çıkarak hayata geçirdiğimiz bir millet bahçesini, bir sanat merkezini, bir ilim kompleksini yani İstanbul Rami Kütüphanesini açıyoruz. Her üç yapı da kendi alanlarında dünyada ilk 10 arasında yer alan yapıtlar.”

Rami Kütüphanesi Restorasyon

Rami Kütüphanesi 7 Gün 24 Saat Açık Olacak

İnternet erişimi, kafeleri ve sanat etkinliklerinin yapılacağı galerileriyle kütüphanenin kapıları 7 gün 24 saat açık olacak.

Her yaş grubuna uygun eserlerin ve hizmetlerin yer alacağı Rami Kütüphanesi’nde; ortaokul, lise ve üniversitelerin ihtisas kütüphaneleri, yazma eserler şifahanesi ve Atatürk İhtisas Kütüphanesi’ni de bünyesinde barındıracak. Kütüphane, üniversiteye hazırlanan öğrencilere ücretsiz test kitapları ve çalışma ortamı da sağlayacak.

Rami Kütüphanesi Sürdürülebilirlik Sertifikası

Türkiye’nin ilk sürdürebilirlik sertifikasına sahip kütüphanesi olması açısından da dikkat çeken yapı; bu sertifikayı Global Sustainable Tourism Council’a (GSTC) akredite bir program olan Biosphere’den aldı. Dünyada Sürdürülebilir Müze Programı’na dahil olan 56 tesis bulunuyor. Rami Kütüphanesi ise ülkemizde bu belgeye sahip ilk kurum olarak tarihe geçti.

Türkiye’nin En Büyük Atatürk Kitaplığı

Türkiye’nin en kapsamlı Atatürk kitaplığını barındıran Atatürk İhtisas Kütüphanesi de Rami Kütüphanesi’nin bir parçası olarak hizmet verecek. 20 binden fazla kaynağa ev sahipliği yapan kütüphanenin bu bölümü, zaman içerisinde genişlemeye devam edecek.

Rami Kütüphanesi Açıldı

- Reklam -

Ersoy, Atatürk kitaplığı hakkında şu sözleri kullandı:

“Yakında bu sayı 30 bini geçecek. Kütüphane koleksiyonu, Atatürk’le ilgili eserlerin yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti tarihi, Türk dili ve kültürüyle ilgili eserleri de içeriyor. Vatandaşlarımız, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumunun ilgili yayınlarını, ayrıca bu konularda yurt içinde ve dışında yayımlanmış farklı eserleri bu kütüphanede bulabilir.

“Yüksek Kurumumuz bünyesinde basılmış 2 bin 608 yayının ihtisas kütüphanemizde yer alması ise bizim için ayrı bir gurur vesilesidir. Tabii fazla kitap diye bir anlayışı da asla kabul etmiyoruz. Bu hususta kendimizle yarışmaktayız. Ayrıca yurt dışından da hem Gazi Mustafa Kemal’i konu alan kitapları hem de ülkemizle ilgili basılan eserleri koleksiyonumuza eklemeyi sürdürüyoruz.”

İstanbul Rami Kütüphanesi

Yazma Eserler Kütüphanesi için Geri Sayım Sürüyor

Yazma Eserler Kütüphanesi’nde nadide el yazmaları sergilenecek. Ayrıca bu yapıtların bakım ve restorasyonlarının yapılacağı şifahane adlı bir bölüm daha olacak. Ziyaretçiler, şifahanede el yazmalarının hangi işlemlerden geçerek yenilendiklerini de izleme fırsatı bulabilecekler.

Rami Kütüphanesi Şifahane

Ersoy, kütüphanenin bu bölümü için şöyle konuştu:

UNESCO Kültür Mirası Listesi için Çalışmalar Başladı

Rami Kütüphanesi Genel Koordinatörü Osman Zorlu, kütüphanenin UNESCO Kültür Mirası Listesi’ne alınması için çalışmaları başlattıklarını da duyurdu:

“Kütüphanemizi hem milletimize hem de insanlığa emanet etmek adına UNESCO Kültür Mirası Listesi’ne de alınacağını buradan şimdilik ifade etmek istiyorum.”

YouTube video

Siz Rami Kütüphanesi’ni nasıl buldunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bizleri Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

2022 Haldun Taner Öykü Ödülü Kazananı Burçe Bahadır

2022 Haldun Taner Öykü Ödülü’nün Kazananı Belli Oldu

Nazi Hazine Haritasi Define Avi

Hollanda Ulusal Arşivi’nden Çıkan Nazi Haritası, Define Avcılarını Harekete Geçirdi