Jean Echenoz imzalı Ravel bir kez daha Türkçe raflarına geliyor. Eser, Ketebe Yayınları etiketiyle okurların karşısına çıkıyor.
1947 doğumlu Fransız yazar Jean Echenoz’un Türkçedeki yolculuğu devam ediyor. İlk kitabını 1979 yılında yayımlayan, hemen ertesi yıl Fénéon Ödülü’ne layık görülen yazar, 1983’te Prix Médicis ve 1999’da Prix Goncourt başta olmak üzere pek çok saygın edebiyat ödülüne layık görüldü.
Fransa’da “Günümüzün Gustave Flaubert’i” olarak anılan Echenoz, ilk biyografi romanı Ravel’i 2006 yılında yayımlıyor. Kitap, dünyaca ünlü besteci Maurice Ravel’in trajedilerle dolu hayatının son on yılını konu alıyor. 1928 tarihli Boléro adlı eserin bestecisi olan Ravel, hayatının son yıllarında Alzheimer nedeniyle düşüncelerini ifade etmekte zorlanan, hafıza ve uyku problemleri yaşayan, kendi bestelerini bile tanıyamayan birisine dönüşüyor. Geçirdiği trafik kazasıysa yaşamının geri kalanını tamamen değiştiriyor.
Echenoz, ünlü bestekârın zirve günlerinden çöküşe doğru gittiği süreci gözler önüne seriyor.
Ravel – Jean Echenoz | Arka Kapak Tanıtımı
Gerçek sanatçı ortaya öyle etkileyici ve güçlü bir sanat eseri koymalı ki, yeri gelince sağlığından, hatta canından bile feragat edebilmeli. Dünyaca ünlü Bolero’nun bestekârı Maurice Ravel de işte böyle sanatçılardan. Doğdu, yaşadı, beste yaptı, çaldı, gezdi, gördü, yavaş yavaş unuttu, kaza geçirdi, hatırlayamadı ve öldü. Sıradan bir hayat mı dersiniz?
Cevabınız ne olursa olsun, büyük bir nota ustasının hayatını gelin, bir kelime ustasının kaleminden okuyun.
Jean Echenoz, Maurice Ravel’in son on yılını bizi büyük bestekârın neredeyse bizzat yanında olduğumuza ikna ederek anlatıyor. Ravel’i bestelerken, zirvedeyken, sevinirken, üzülürken, yavaş yavaş belleğini yitirirken ve çöküşe, ölüme, bedenin ölümünden ziyade kendi bestelerini bile mutlak surette unutmaya adım adım yaklaşırken görüyoruz.
Ravel – Tadımlık Alıntı
“İşte böyle. Elli yedi yaşında. Beş ölçüden fazlasını içermeyen, iki dakika bile sürmeyen ama en az beş el gerektiren parçaya, piyano için Frontispice’e son notayı koyalı on üç yıl oluyor. Sonat ve quatuor formlarıyla hesabını kesti. Bolero’yla düzenleme yapma gücünü, oyuncağı kırma pahasına, sonuna kadar zorladıktan sonra bir türlü girişemediği konçerto sorununu da halletti. Peki şimdi ne yapmalı? Pekâlâ, şu sıralar iki projesi var: Biri, Pabst’ın çekeceği, Chaliapine’in başrol oynayacağı ve Paul Morand’ın da diyaloglarını yazacağı Don Quichote filminin müzikleri. Şimdilik Dédale 39 kod adını taşıyan diğeriyle ilgili bildiğimiz sadece Ravel’in bir gün Manuel de Falla’ya söylediği: Do majör bir uçak olacak.”
Toplamda 80 sayfadan oluşan romanı Fransızca aslından Mehmet Emin Özcan dilimize kazandırıyor. Ocak 2022 tarihi itibarıyla raflara çıkan kitabın kapak tasarımı Harun Tan’a ait.
Jean Echenoz kitapları Türkçede daha önce Norgunk Yayıncılık, Kırmızı Yayınları ve Helikopter Yayınları tarafından basılmıştı. Ravel’in yeni baskısında, Helikopter Yayınları’nın tercih ettiği çeviri kullanılıyor.
Jean Echenoz eserleri ve yazarın yeni baskı yapan Ravel kitabı hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!