in

Roald Dahl Kitaplarına ‘Duyarlılık’ Müdahalesi Sonrası İlk Açıklama: “Okurlar İstedikleri Versiyonu Seçecek”

Roald Dahl eserlerine uygulanan ‘duyarlılık’ düzenlemesinin ardından yayıncıdan ilk açıklama geldi. Orijinal metinler ayrıca basılacak.

Roald Dahl Eserleri Alternatif Duyarlılık
- Reklam -

Roald Dahl’ın çocuk kitapları modern duyarlılık ilkelerine göre yeniden düzenleniyor. Tartışma yaratan kararın ardından eserin yayıncısı Puffin, “Roald Dahl Klasikleri” (The Roald Dahl Classic Collection) başlığı altında yazarın eserlerinin orijinal hâllerinin ayrıca yayımlanacağını duyurdu.

Charlie’nin Çikolata Fabrikası gibi kült çocuk kitaplarıyla tanınan Roald Dahl’ın yayıncısı, hararetli bir tartışmanın ortasında yer alıyor. Puffin Yayınevi, yazarın eserlerindeki “şişman”, “adam”, “minicik” gibi kelimeleri sırasıyla “kocaman”, “insan”, “küçük” gibi alternatiflerle değiştirme kararı almıştı. Yayınevi ayrıca eserlere yazara ait olmayan cümleler, düzeltmeler eklemişti.

Puffin’i eleştirenler arasında yapılanları “anlamsız bir sansür” olarak niteleyen yazar Salman Rushdie ve Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak gibi isimler yer almıştı.

- Reklam -

Roald Dahl Eserleri Alternatif Baskı

Yayınevi gördüğü tepkinin ardından düzenlenmiş versiyonları ayrı, orijinal metinleri ise ayrı yayımlama kararı aldı:

“Okurlar, Dahl eserlerinde istedikleri versiyonu seçmekte özgür olacaklar.”

Roald Dahl’a Ait Düzenlenmemiş Orijinal Metinler Penguin Yayınevi Tarafından Yayımlanacak

Puffin Yayınevi, Penguin Books’un çocuk kitapları bastığı alt markası olarak tanınıyor. Çatı şirket Penguin Random House Children’ın genel müdürü Francesca Dow, konuya dair bakış açısını şu sözlerle ifade etti:

“Burada, Puffin çatısı altında, Roald Dahl Stories Company’nin işbirliğiyle Dahl’ın kitaplarını 40 yılı aşkın süredir gururla yayımlıyoruz.  Onların yaramaz ruhu ve Dahl’ın eşsiz hikâye anlatıcılığı her nesilden okurların hayal dünyasına renk kattı. Geçen hafta Dahl’ın öykülerinin gücünü kanıtlayan bir tartışmaya ve başka bir döneme ait hikâyelerin nasıl yeni nesillere hitap etmesinin sağlanabileceğine dair çok önemli sorulara şahit olduk.

“Bir çocuk kitapları yayıncısı olarak görevimiz anlatıların büyüsünü büyük bir dikkat ve özenle çocuklara ulaştırmaktır. Roald Dahl’ın fantastik eserleri çoğunlukla çocukların kendi başlarına okuduğu ilk kitaplar olmaktadır. Genç okurların hayal dünyaları ve hızla gelişen zihinlerine hitap etmek bir ayrıcalık olduğu kadar sorumluluğu da beraberinde getirmektedir.

- Reklam -

“Bunun yanında Dahl’ın orijinal metinlerini basılı ortamda bulundurmanın öneminin de farkındayız. Kitapların hem Puffin hem de Penguin versiyonlarını kullanıma sunarak okurlara Dahl’ın büyülü ve nefis öykülerini nasıl deneyimleyeceklerine karar verme seçeneği sunuyoruz.

“Dahl, bir seferinde, ’Eğer kitaplarım çocukların birer okur olmasına yardım ediyorsa, bir şeyler başardığımı düşüneceğim,’ demişti. Puffin olarak biz, kitap bastığımız sürece bu hedefin peşinde olacağız.”

Roald Dahl Eserleri Duyar Düzeltisi

Bu yıl “Roald Dahl Klasikleri” adıyla yayımlanacak olan on yedi kitap şu şekilde:

“Charlie’nin Çikolata Fabrikası”, “Matilda”, “Koca Sevimli Dev”, “Yaman Tilki”, “George’un Harika İlacı”, “Dev Şeftali, Cadılar”, “Bay ve Bayan Kıl”, “Zürafa, Peli ve Ben”, İrikıyım Timsah”, “Kaplumbağa”, “Billy and The Minpins”, “Büyülü Parmak”, “Charlie’nin Büyük Cam Asansörü”, “Dünya Şampiyonu Danny”, “Revolting Rhymes” ve “Dirty Beasts”.

İki farklı edisyon tercih edilmesi konusunda siz neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bizleri Google News üzerinden de takip edebilirsiniz.

Kaynak: Variety

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Tom Holland Spider-Man: Across the Spider-Verse'de Olabilir

“Spider-Man: Across the Spider-Verse”ün Gecikme Sebebi Tom Holland’ın Yapıma Katılması Olabilir

Hafıza Kazısı - Ülker Gökberk

Bilge Karasu ile Walter Benjamin Arasındaki Bağa Odaklanan “Hafıza Kazısı” Çıktı