in

Roald Dahl’ın Ailesi, Savaştan 73 Yıl Sonra Yazarın Madalyalarını Geri Alıyor

Roald Dahl’ın madalyaları savaşın bitiminden 73 yıl sonra evine dönüyor.

Roald Dahl Günü
- Reklam -
- Reklam -

Şimdilerde klasikleşmiş pek çok yazarın yolu Birinci ve İkinci Dünya Savaşı’ndan geçti. Böylesine büyük trajedilerden sağ çıkabilenler, kimi zaman kendilerini edebiyatta buldu. Roald Dahl da onlardan biri. İkinci Dünya Savaşı’nda pilot olan yazar savaştan 73 yıl sonra layık görüldüğü madalyaları alıyor.

Roald Dahl öyle bir yazar ki kendisinin doğum gününü Roald Dahl Günü olarak kutluyoruz. 13 Eylül 1916’da doğan yazar ikonik çocuk kitaplarını yazmadan önce Kraliyet Hava Kuvvetlerinde bir pilottu. 1940’da uçağının Kuzey Afrika’da düşmesiyle feci şekilde yaralandı.

Savaşın bitiminden 73 yıl sonra ise savaştaki kahramanlıkları adına almaya hak kazandığı madalyaları nihayet evine dönüyor. Dahl’ın torunu Ned Donovan madalyaları Dahl’ın dul karısı, kendisinin ise üvey büyükannesi Felicity’ye 80. yaş armağanı olarak sunacağını belirtti.

- Reklam -
- Reklam -

BBC Newse konuşan Donovan şunları söyledi:
“(Ona bunu söylediğimde) fazlasıyla heyecanlandı ve yastığının altında saklayacağını söyledi… Madalyalarını almamış olması tam da Roald Dahl’a yakışacak bir davranış. Madalyaları kabul etmenin havalı bir şey olmayacağını düşünmüş olmalı! Uçak kazası geçirdi, kendini kör etti ve ardından tekrar uçmaya başladı. Savaşa ilk günden yazılıp onun hakkını verdi.”
Roald Dahl’a verilen madalyalarsa şunlar:

1939-1945 Yıldızı: İkinci Dünya Savaşı’nda deniz ötesi savaşanlara veriliyor.
Afrika Yıldızı: 1940-1943 yılları arası Kuzey Afrika’da hizmet edenlere veriliyor.
Müdafaa Madalyası: Çatışma dışı hizmetler için veriliyor.
Savaş Madalyası: Silahlı Kuvvetlere tam zamanlı hizmet eden herkese veriliyor.

Madalyaların Buckinghamshire, Great Missenden’deki Roald Dahl Müzesi’nde sergilenmesi planlanıyor. Bu sırada yazar hakkında güzel bir yazı okumak isterseniz Koca Dev Roald Dahl ve Son Perde başlıklı incelememize göz atmanızı öneririz. Ayrıca Roald Dahl evreninin yakın zamanda Netflix ekranlarında olacağının haberini de yeniden hatırlatalım.

Burak İpek

Özellikle bilimkurguya ve çizgi romanlara bayılır. Çizgi romanlara girişi Dylan Dog, bilimkurguya aşkı ise Dune serisi ile başladı. 7 yaşından beri bilgisayarla ve elektronik aletlerle iç içe yaşamayı seçerek göbeğini büyüttü. Düşüncelerini başkalarıyla tartışmak adına Kayıp Rıhtım’da yazılar yazıyor.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Dr.Hinzelmann Dr.Hinzelmann dedi ki:

    Stephen King yazma Sanatı kitapında yazmıştı da, hatırladım şimdi:

    Çok içtikden sonra bir oturumda Dahl demiş ki, “çocuk yazarı olun, zaten şu küçük veletler ne yazsanız, inanıyorlar”. :smiley: ama yine de ben Dahlı severim.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

klasik turk siiri 6 ervahi habise

Klasik Türk Şiirinde Fantastik Unsurlar #6: Ervâh-ı Habîse

feyyaz kayacan cocuktaki bahce

Edebiyatımızın Saklı Hazinelerinden Feyyaz Kayacan Bütün Eserleriyle Kırmızı Kedi’de!