in

Berberin Tıraş Bıçaklarından ‘Kurtarılan’ Kitap Sergileniyor: İskoç Ulusal Şairi Robert Burns’ün Tuhaf Hikâyesi

Robert Burns’ün basılan ilk eseri “Poems, Chiefly in the Scottish Dialect”in başına türlü işler gelen birinci baskısı İskoçya’da sergileniyor.

Robert Burns Şiir Kitabı
- Reklam -
- Reklam -

Robert Burns imzalı Poems, Chiefly in the Scottish Dialect kitabının nadir bulunan birinci baskısı yıllar önce bir berber dükkânında gün yüzüne çıkmıştı. Şairin ilk şiirlerini bir araya getiren eser, İskoçya’nın Fife kentinde bir kütüphanede sergileniyor.

Poems, Chiefly in the Scottish Dialect şairin ilk basılan eseri olması nedeniyle oldukça kıymetli. Fakat kitabın ortaya çıktığı yer ve berberin kitabın sayfalarını kullanış şekli, eserin öneminin pek de bilinmediğini gözler önüne seriyor.

İskoçya’nın ulusal şairi olarak kabul edilen Robert (Rabbie) Burns, şiiri ile İskoç lehçesini tüm dünyaya tanıtan şair olarak tanınıyor. Sanatçının şiirleri bugüne dek birçok yazara ilham oldu ve pek çok müzisyen tarafından bestelendi. Özellikle Auld Lang Syne şiiri İngilizcenin ana dil olarak konuşulduğu ülkelerde, özel günlerin seslendirilen vazgeçilmez parçalarından biri hâline geldi.

- Reklam -

Robert Burns Şiir Kitabı

İskoç edebiyatını dünyaya tanıtan ve şairin ilk şiirlerini bir araya getiren koleksiyon; 1786 yılında toplam 612 adet basılmıştı. İlk baskı Poems, Chiefly in the Scottish Dialect kopyalarından sadece 84 tanesinin günümüze kaldığı düşünülüyor.

Burns’ün 1787’de ziyaret ettiği Abbey Kilisesi’nin yanında yer alan Dunfermline Carnegie Kütüphanesi’nde sergilenecek olan kitabın geçmişte başına gelenler oldukça ilginç.

Robert Burns’ün Şiir Kitabı Berberde Tıraş Bıçağı Temizlerken Kullanılıyordu

Kitabın bu kopyası, 19. yüzyılın sonlarında Burns hayranı John Murison tarafından bir berber dükkânında bulundu. Tarihi tam olarak bilinmese de olayın 1880’li veya 1890’lı yıllarda gerçekleştiği düşünülüyor. Bulunduğunda oldukça yıpranmış bir hâlde olan kitabın, ilk 50 sayfasının kayıp olduğu belirtiliyor. Kitabı elinde tutan berberin, tıraş bıçaklarını temizlerken İskoç şairin kitabından sayfalar kullandığı kaydediliyor.

Bugüne kadar başına gelenler sebebiyle kitabın şu an oldukça hassas bir durumda olduğu ve iyi bir yerde muhafaza edilmesi gerektiği ifade ediliyor. Bu sebeple sıkça sergilenmemesi gerektiği düşünülüyor.

Robert Burns Şiirleri

- Reklam -

Kitabın ilk baskısı, onu berberde bulan John Murison koleksiyonunun bir parçası. Fife şehrinde yer alan koleksiyonda ise farklı birçok eşya bulunuyor. Ayrıca 1700 parça daha şiir kitabı ile birlikte sergilenecek.

2019 yılında Christie’s Müzayede Evi, kitabın bir başka kopyasını 56 bin sterline satmıştı.

Robert Burns’e İskoç Lehçesinde Yazmaması Tavsiye Edilmişti

Her ne kadar Burns’ün önemi yadsınamaz olsa da, İskoç dilindeki şiirlerinin ona okur kaybetmesine yol açtığı söylendiği bazı mektuplarında ortaya çıkmıştı.

Robert Burns’ün bazı mektuplarına göre, Burns’e şiirlerinin İskoç dilinde yazılmaması tavsiye edilmişti. Şair, eğer bu şekilde yazmaya devam ederse Londra’daki okurları şiirine yabancılaştırabileceği ve okur kitlesini kısıtlayabileceği konusunda uyarılmış. Buna rağmen standart İngilizcede farklı yazıları olsa da, Burns İskoççadan vazgeçmedi.

Robert Burns ve eserleri hakkındaki düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bizleri Google Haberler üzerinden de takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

1 Yorum BULUNUYOR


Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

2022 Kayıp Rıhtım Yılın EN'leri Oylaması Adaylık Süreci Başladı

2022 Kayıp Rıhtım Yılın EN’leri Oylamasında Aday Gösterme Süreci Başladı

Korku Winnie the Pooh Filmi Yeni Fragman

Yılın En Çok Beklenen İkinci Filmi Seçilmişti: “Winnie the Pooh”nun Korku Uyarlamasından Yeni Fragman