in

Robert E. Howard’ın “Kara Turlogh”u İlk Defa Türkçede

Kılıç ve Büyü’nün yaratıcısı Robert E. Howard, Türkçedeki macerasına devam ediyor. Sırada yazarın en sert tiplemelerinden biri olan Kara Turlogh var.

Robert E. Howard Kara Turlogh
- Reklam -
- Reklam -

2019 yılı Türkçe kitap raflarının Robert E. Howard külliyatıyla hakkıyla en çok tanıştığı sene olabilir. Barbar Conan çizgi romanları ve filmleriyle ününü tüm dünyaya yayan Howard’ın, gözden uzak kalmış eserleri Türkçeleştirilmeye devam ediyor. Sırada Kara Turlogh var.

Conan, Solomon Kane ve Kral Kull gibi Kılıç ve Büyü edebiyatının en önemli kahramanlarından bazılarını yaratan Robert E. Howard’ın eserleri, Türkçeye hızla kazandırılmaya devam ediyor.

Gece Kitaplığı ve Hüseyin Aksakal, bu sene bizlere pek çok Howard çalışmasını eksiksiz şekilde kazandırmak için büyük çaba harcadı. Yazarın yalnızca Conan gibi popüler eserlerini değil, Bran Mak Morn ve Pict Öyküleri ve Gölge Krallık ve Diğer Kral Kull Maceraları gibi geri planda kalmış kahramanlarını da bizlere tanıtan ekip; şimdi de rotayı Kara Turlogh’a çevirdi.

- Reklam -

Howard’ın en en karanlık karakterlerinden birisi olan Turlogh Dubh O’Brien’ın maceralarını anlatan Kara Turlogh kitabının arka kapağı şöyle:

Kara Turlogh: Kuzgunlar Toplanıyor | Arka Kapak

kara turlogh robert e howard
“Zorluklar ve tehlike için yetiştirilmişti. Daha zayıf birini dondurabilecek soğuk, buz ve sulusepken kar yağışı, onu sadece daha fazla çaba harcamaya teşvik ederdi. Bir kurt kadar çetin ve kıvraktı. Sertliği en sert Norveçlileri bile hayrete düşüren insanlardan oluşan bir kavim içinde bile yamandı Turlogh.

Doğduğunda sağ kalma hakkını sınamak için bir kar fırtınasına atılmıştı. Çocukluğu ve delikanlılığı dağlarda, sahilde ve batının bataklıklarında geçmişti. Erkeklik çağına kadar hiç dokuma kumaş giymemişti bedenine; bir kurt derisi oluşturmuştu bu Dalcassian şefi evladının kıyafetini…

- Reklam -

Halkının onu bataklıklarda avlanan bir kurt gibi ölsün diye kovmuş olduğu gerçeği, onun halkı oldukları gerçeğini değiştirmezdi.”

Conan, Kull ve Bran Mak Morn’dan sonra, Robert E. Howard’ın en karanlık, en sert tiplemelerinden olan Kara Turlogh’un serüvenleri de ilk kez Gece Kitaplığı tarafından Türk okurunun beğenisine sunuluyor.
211 sayfalık Kara Turlogh, Aralık 2019 tarihi itibarıyla raflardaki yerini aldı. Kitabın çevirmen koltuğunda, Gece Kitaplığı’ndaki diğer Howard işleri gibi Hüseyin Aksakal oturuyor.

Robert E. Howard eserlerinin böyle büyük bir hızla Türkçedeki yerini alması hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın.


* Bran Mak Morn: Howard’ın Kurgusal Evreni ve Pict Gözüyle Bakmak

Yıllarca Yanlış Anlaşılmış Bir Kahraman: Conan Kimdir, Kim ‘Değildir’?

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Zaman Çarkı

Zaman Çarkı Dizisine 3 Yeni İsim Katıldı

eski cag silahlari

Bin Yıl Önce Çocukların Avlanma Eğitiminde Kullanılan Silahlar Keşfedildi