in ,

Robert Fisk Yaşamını Yitirdi: Büyük Medeniyet Savaşı’nın Yazarı Hayatını Kaybetti

Robert Fisk yaşamını yitirdi. Büyük Medeniyet Savaşı ve Cezayir Yazıları gibi eserlerin yazarı, gazeteci Fisk 74 yaşında hayatını kaybetti.

Robert Fisk hayatını kaybetti
- Reklam -
- Reklam -

Orta Doğu uzmanı olarak da bilinen deneyimli gazeteci Robert Fisk, evinde geçirdiği rahatsızlık sonucu hayatını kaybetti. Tecrübeli gazeteci, 31 Ekim günü hayata gözlerini yumdu.

The Independent gazetesinin Orta Doğu muhabiri olarak tanınan ve şimdiye kadar birçok kitap da kaleme almış olan Robert Fisk, 74 yaşındaydı. Irish Times gazetesinin verdiği bilgiye göre Fisk, cuma günü evinde geçirdiği felç sonucu hastaneye kaldırıldı ve cumartesi günü de hayatını kaybettiği bildirildi.

Gazeteciliğe Sunday Express’te başlayan Fisk, 1972 ile 1975 yılları arasında The Times’ın Belfast muhabirliğini yaptı. Daha sonra Beyrut’a taşındı.

- Reklam -

30 yılı aşkın bir süre boyunca Beyrut’a odaklanarak çalışan deneyimli isim, 2005’te New York Times gazetesi tarafından “Britanya’nın muhtemelen en meşhur dış haberler muhabiri” olarak tanımlanmıştı.

Robert Fisk Türkiye’den Sınır Dışı Edilmişti

Robert Fisk

Robert Fisk aynı zamanda Türkiye’nin de yakından tanıdığı bir isim. Kendisi bir dönem Güneydoğu Anadolu’da yaptığı haberlerin ardından “istenmeyen adam” ilan edilip, sınır dışı edilmesiyle biliniyor. Hakkâri’nin Şemdinli ilçesine bağlı Yeşilova mezrasında gerçekleşen Yeşilova Olayı’nı haberleştiren Fisk; 2 Mayıs 1991 tarihinde Olağanüstü Hal Bölge Valisi Hayri Kozakçıoğlu’nun talimatı ile gözaltına alındıktan sonra hakkında sınır dışı kararı verildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu’nun PYD ve YPG’ye karşı gerçekleştirdiği Afrin Operasyonu’nu takip etmek için Afrin’e geldi. Daha sonra burada yaşanan çatışmalar ile ilgili incelemeler yayınladı.

- Reklam -

Robert Fisk, Lübnan İç Savaşı, İran Devrimi, İran-Irak Savaşı, Afganistan’ın Sovyetler Birliği tarafından işgali, Saddam Hüseyin’in Kuveyt işgali ve Suriye iç savaşının da aralarında olduğu çok sayıda kritik olayı yerinde takip etti. İyi derecede Arapça konuşan deneyimli gazeteci, El Kaide’nin eski lideri Usame Bin Ladin ile mülakat yapan az sayıdaki Batılı gazeteciden biri oldu. Kariyeri boyunca sayısız ödülü de kucakladı.

İthaki Yayınları tarafından dilimize çevrilen Büyük Medeniyet Savaşı Ortadoğu’nun Fethi kitabıyla da bilinen yazarın birçok kitabı bulunuyor. Cezayir Yazıları 1992-2013, Mısır Yazıları, Suriye Cehenneme Düşüş ve İsrail Yazıları gibi kitapları da İyi Düşün Yayınları’ndan dilimize çevrildi

Robert Fisk’in kaleme aldığı kitapları okumuş muydunuz? Gazeteci hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


* Godot’yu Beklemezken: Samuel Beckett’in Vasiyetindeki “Kadın” Yasağı Deliniyor

Kaynak: BBC

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Ezan - Bir Yeniçeri Romanı - İvana Şoyat

Ezan – Bir Yeniçeri Romanı: Hırvat Edebiyatının Önemli Yazarı İvana Şoyat Türkçede

Samuel Beckett Godot'yu Beklerken

Godot’yu Beklemezken: Samuel Beckett’in Vasiyetindeki “Kadın” Yasağı Deliniyor