in

Robert Jordan’ın Daha Önce Hiç Yayınlanmamış Bir Kitabı Basılıyor!

Zaman Çarkı’nın serisinin yazarı Robert Jordan’ın daha önce hiç basılmamış bir fantastik romanı yurt dışında okurlarla buluşmaya hazırlanıyor.

robert jordan ust
- Reklam -
- Reklam -

Ülkemizde kendisini sadece Zaman Çarkı adlı 14 ciltlik epik fantastik serisiyle tanısak da yaşadığı dönemde pek çok farklı eser daha kaleme almıştır Robert Jordan. Bunların arasında Barbar Conan‘ın maceralarını anlattığı 7 kitabın yanı sıra Western öyküleri, grafik romanlar ve Amerikan Devrimi’ni konu alan bir üçleme bulunur. Ancak yazdığı ilk roman 98.000 kelimeden oluşan, sadece 13 günde kaleme aldığı bir fantazyadır: Warriors of the Altaii (Altaiili Savaşçılar). Gelin görün ki 1980’de yazdığı bu kitap bugüne dek hiç yayımlanmamıştır.

Şimdiyse, aradan geçen 39 yılın ardından ünlü yazarın bu kayıp eseri gün yüzüne çıkıyor. Zaman Çarkı serisinin yurt dışındaki yayıncısı olan Tor Books‘un resmi sitesinde yer alan açıklamaya göre yayınevi ile Jordan’ın hem eşi hem de editörü olan Harriet McDougal kitabın üstünde birlikte çalışıyorlar.

Jordan’ın eşinin konuyla ilgili açıklaması şöyle:
Warrior of the Altaii‘nin yayın hakları daha önce iki kez bir yayınevi tarafından satın alındı ancak kitap hiç basılmadı. Şimdiye dek.

- Reklam -

Geçen kış, Warrior of the Altaii‘yi uzun bir aradan sonra tekrar okuduğumda Zaman Çarkı’na dair belirtiler görüp şaşırdım. Zaman Çarkı’na dönüşecek birçok şeye dair ipuçlarına rastlayacaksınız. En önemlilerinden bir tanesi büyük bir dağ sırasının adı: Dünyanın Belkemiği. Zaman Çarkı’nda ise kendisini Dünyanın Omurgası olarak görüyoruz. Sanırım Robert Jordan’ın bu yeni kitabını okurken bu tür şeyleri kendi başınıza bulmaktan çok hoşlanacaksınız. [Bu kitap] âdeta yıllanarak kusursuzlaşmış bir şarap gibi.
Warriors of the Altaii yazarın hayranlarının uzun bir süre boyunca peşinden koştuğu ama ilk sayfası haricinde bir türlü ulaşamadıkları bir eserdi. O nedenle bunun büyük bir mutlulukla karşılandığını tahmin etmek zor olmaz. Ayrıca bunca yıl sonra Jordan’dan tek kitaplık, yeni bir epik fantastik okumak da hepimiz için ayrı bir keyif olacak elbette. Hem bu sayede yazarın devasa külliyatına giriş yapmaya çekinenler de kalemini tecrübe etmiş olacak.

Bir ilginç not: Kitabın adı bugüne dek hep “Warriors of the Altaii” olarak biliniyordu. Yani çoğul ekiyle, Altaiili Savaşçılar olarak. Ama Tor’un basın bildirinde çoğul eki düşmüş ve eserin adı Warrior of the Altaii (Altaiili Savaşçı) olmuş. Hata mı, değişiklik mi, yoksa hep mi yanlış biliniyordu emin değilim. Bir diğer enteresan not da başkarakterin adının Wulfgar olması. Yani Drizzt Do’Urden’in barbar yol arkadaşıyla aynı isme sahip.

- Reklam -

Her hâlükârda bu eseri en kısa sürede dilimizde de görmeyi ümit ediyor ve sizleri kitabın ilk sayfası için yaptığım çeviriyle baş başa bırakıyorum.
Adım Wulfgar. İki Atkuyruğu’nun efendisi, Altaii halkının bir savaşçısıyım. Yaklaşın da size Lanta’dan, On İki Kapılı Kent’ten, Fethedilemez Şehir’den, Ovanın İncisi’nden söz edeyim. Size Lanta’nın İkiz Tahtı’nı ve onlara oturarak hükmeden ikiz kraliçeleri anlatayım. Size onları savaşa götüren Morassa, Brecon ve Ivo’dan bahsedeyim. En Yüce’yi ve Taş Kertenkele Yılı’nda ovayı kaplayan güçleri anlatayım. Yaklaşın ve dinleyin.

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

30 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for CowardlyHero CowardlyHero dedi ki:

    Ben yazarın sadece zaman çarkınk yazdığını sanıyordum

  2. Avatar for Agape Agape dedi ki:

    Çok merak ettim. Muhtemelen epey bir merakta kalmamız gerekecek ama değeceğini düşünüyorum. Güzel haber için teşekkürler. :slightly_smiling_face:

  3. Avatar for EmrecanDogan EmrecanDogan dedi ki:

    Tolkien’in tahtı bir kere daha sallanacak. :slight_smile:

  4. Avatar for Xerhias Xerhias dedi ki:

    Sanırım bu kitapla ilgili herhangi bir gelişme yok yurt dışında.
    Bu arada bu haberin üzerinden daha 6 ay geçmiş. Halbuki bana 16 ay geçmiş gibi geliyor. Heralde bize gelene kadar 6 yıl geçer.

  5. Avatar for Husey Husey dedi ki:

    :joy::joy::joy: Ne güldüm ya.Tolkien’in tahtı niye sarsılsın.O ayrı bir evren Tolkienin ki ayrı ve banbaşka bir evren.Kaç kişinin haberi olacak o bile değil bu kitab’dan.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

25 cevap daha var.

turk bilimkurgu yazarlari

Türk Bilimkurgu Yazarları Antolojisi

patlamis misir kr

Sinemamızda Patlamış Mısır Savaşlarında İlk Devre Sona Erdi, Sırada: Sansür Savaşları