in

Robot Serisi İlk Kitabı “Çelik Mağaralar” ile Yeniden Türkçede

Isaac Asimov imzalı Robot Serisi yeniden Türkçe raflarında. Serinin ilk kitabı Çelik Mağaralar, İthaki Yayınları etiketiyle çıktı. | ÖN OKUMA

Çelik Mağaralar: Robot Serisi #1 - Isaac Asimov
- Reklam -
- Reklam -

Isaac Asimov imzalı Robot Serisi uzun bir aradan sonra yeniden Türkçe raflarında. İthaki Yayınları etiketiyle ve yenilenmiş çevirisiyle gelen seri, ilk kitabı Çelik Mağaralar ile macerasına başlıyor.

İlk defa 1953 yılında Galaxy Bilimkurgu (Galaxy Science Fiction) dergisinde bölümler halinde yayımlanmaya başlayan Robot Serisi’nin ilk kitabı Çelik Mağaralar, yazarın Vakıf Serisi ile birlikte en önde gelen bilimkurgu yapıtına dönüştü. Orijinal adı The Caves of Steel olan macera, bir yıl sonrasında ise ciltli bir baskı gördü.

Robot Serisi her ne kadar kendisinden birkaç yıl önce çıkan Vakıf’tan ayrı olarak tasarlansa da, Asimov daha sonrasında her iki seriyi de birbirine bağladı. Böylece çok daha büyük bir dünyanın parçası haline geldi.

- Reklam -

Daha önce Baskan Yayınları ve Altın Kitaplar tarafından dilimize kazandırılan serinin baskıları uzun süre önce tükenmişti. Şimdi, İthaki Yayınları 2.000. kitabı olarak duyurduğu Çelik Mağaralar ile seriyi yeniden dilimize kazandırmaya başladı.

Çelik Mağaralar: Robot Serisi #1 – Isaac Asimov | Arka Kapak Tanıtım Yazısı

Çelik Mağaralar: Robot Serisi #1 - Isaac Asimov

İlk olarak 1953 yılında, Galaxy Magazine’de tefrika edilen Çelik Mağaralar’ı yazarken Isaac Asimov’un aklında bilimkurgunun tek başına sınırlı bir tür olmadığı, edebiyatın her türüne uygulanabileceği fikri vardı. Dönemin popüler türlerinden olan dedektif öyküleri ile bilimkurguyu başarıyla birleştirerek türe farklı kapıları açtı. Vakıf serisinden birkaç yıl sonra yayımlanan ve Galaktik İmparatorluk’un yükselişi, çöküşü ve onu izleyen iki Vakıf’ın kurulmasıyla sonuçlanan uzak geleceğin binlerce yıl öncesini anlatan, Asimov’un kompleks evreninin diğer parçası Robot Serisi böylece şekillenmeye başladı.

Gelecekte, bildiğimiz dünyanın yaklaşık üç milenyum sonrasında, insanlığın gidişatını değiştiren iki ilerleme yaşanmıştı: galaksinin kolonizasyonu ve yapay zekânın yükselişi. Aşırı nüfuslu Dünya’da geride bırakılmış birçok insan gibi New York’ta dedektiflik yapan Elijah Baley de ne kibirli uzaycıları ne de onların robot dostlarını seviyordu. Ama önemli bir Uzaycı, gizemli bir cinayete kurban gitmişti ve Baley’nin katili bulması kendi gezegeninin kaderi için önemliydi.
Bu davadaki ortağı R. Daneel Olivaw ise bir robottu.

Cihan Karamancı’nın çevirisini üstlendiği kitabın yayıma hazırlığı Ömer Ezer ve Ozancan Demirışık tarafından yapıldı. Kapak tasarımını Hamdi Akçay’ın yaptığı eser toplamda 264 sayfadan oluşuyor. Kitabın giriş bölümünü içeren ÖN OKUMAsı için buraya tıklayabilirsiniz.

- Reklam -

Robot Serisi Devam Kitapları Ne Zaman Yayınlanacak?

İthaki Yayınları, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda serinin diğer kitaplarının da yayın tarihini duyurdu.

Buna göre kitapların yeni baskıları için açıklanan takvim şu şekilde:

  • Çelik Mağaralar – 3 Kasım 2021
  • Çıplak Güneş – Aralık 2021
  • Şafağın Robotları – Ocak 2022
  • Robotlar ve İmparatorluk – Şubat 2022

Böylece 4 kitaplık seri, bir aksilik yaşanmaması durumunda 4 ay içerisinde güncel baskılarla raflarda olacak.

Son olarak Asmiov’un kaleminden “Robotbilimin Üç Kanunu”nun nasıl ortaya çıktığına dair yazıya ve “3 Robot Yasası: Üç Adımda Asimov’la Tartışmak” makalemize de göz atmayı unutmayın.

Robot Serisi’nin dilimize yeniden kazandırılmış olması hakkında neler düşünüyorsunuz? Bilimkurgu ustasının diğer eserlerini okumuş muydunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Galaktik İmparatorluk Serisi’ ni ve Ben, Robot’ u okumuştum. Bu yeni seri de iyi oldu. Bir de Vakıf serisi vardı di mi? :slight_smile:

  2. Avatar for Ozgur Ozgur dedi ki:

    Çeviri karşılaştırması yapan oldu mu? Cihan Karamancı imzasıyla çıkmış ya ufak bir şeyler var ya da kitabın aslında da aynı durum mevcut. Mesela Bailey soyisimli karakter bazen Baley oluyor bazen Bailey. Karşılaştıran ya da çeviri yorumu yapan oldu mu acaba?

  3. Avatar for ali1234512 ali1234512 dedi ki:

    %90 olmadı. En azından ben görmedim. Kitaplardaki Çeviri Sorunları adlı konuda da kitabın ismini aratınca çıkmıyor.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

snow white gal gadot pamuk prenses

Snow White Filminin Kötü Kalpli Kraliçesi Gal Gadot Oldu

Pieter Aspe külleri yeni kitap

Hayatını Kaybeden Yazarın ‘Külleri’, Yeni Kitabının Mürekkebinde Kullanıldı