in

Rusya’daki Kâğıt Krizi Yayınevlerini Olumsuz Etkiliyor: Zamlar Kapıda

Rus yayıncılar orman tahribatı nedeniyle ülkedeki kâğıt üretiminin azaldığını duyurdu. Kitap fiyatlarına zam yolda.

rus yayıncılar kağıt krizi
- Reklam -
- Reklam -

Koronavirüs pandemisinden olumsuz etkilenen yayınevleri artan kâğıt fiyatları ve dijitale yönelimden dolayı zor durumda. Kitap piyasasını etkileyen nedenlerden biri de ormanlık alanların tahribatı sonucu değişen kâğıt üretimi ve fiyatları oldu. Rusya da bu değişimden etkilenen ülkelerden. Ülkedeki ormanlık alanlar hızla yok edilirken Rus yayıncılar zor durumda.

Rusya dünyadaki ormanlık alanların yüzde 20’sinden fazlasına sahip olsa da, yayıncıların söylediğine göre kâğıt üretiminin azalması kitap fiyatlarında kaçınılmaz artışa neden oluyor.

2021’de artan üretim maliyetlerini raporlayan Rus yayınevlerine göre, yayıncılık sektörü üzerindeki azımsanmayacak bir baskı var. Artan kâğıt fiyatlarından dolayı zor günler geçiren yayınevleri ve kitapçıların ifadelerine göre üretim durabilir ve dolayısıyla kitap fiyatlarında ani artışlar olabilir. Yayıncıların raporları, kâğıt maliyetinin birim başına 80 bin rubleye (1.00 dolar) yükselerek yüzde 10 arttığını gösteriyor.

- Reklam -

Rusya, Dünya’daki Ormanlık Alanların Çeyreğine Sahip Olmasına Rağmen Rus Yayıncılar Kâğıt Sıkıntısı Çekiyor

Oliver Yorke tarafından Earth.org sitesinden yayınlanan makaleye göre dünyadaki ormanlık alanların yüzde 23’ü Rusya’da. Uzun zamandır bölgede yapılan yasa dışı ağaç kesimlerini ve alandaki değişimleri takip eden çevreciler, 814 milyon hektarın yok edilmesine dikkat çekti. 

Sahip olduğu zengin kaynaklara rağmen Rusya kağıdın yüzde 80’ini ithal ediyor. Kağıdı Çin ve Avrupa’dan alan ülkede sınırların kapalı olduğu süreçte alım hızla düştü. 

Çeşitli imkanlara sahip büyük yayınevleri bir şekilde kâr elde ederken, kâğıt ithalatının azalması bazı yerel yayınevlerinin kapanmasına neden oldu. 

rus yayıncılar kağıt krizi

Moskova merkezli Alpina Yayınevi’nin yayın yönetmeni Konstantin Lun, kitap piyasasının durumunun oldukça karışık olduğunu ifade etti:

- Reklam -

“Korktuğumuz başımıza geldi. Kâğıt noksanlığı kitap fiyatlarının artmasına neden oldu. Fiyatlardaki artıştan sektör kadar müşteriler de oldukça etkileniyor. Fakat her durumda yayıncılar için büyük bir risk teşkil ediyor.”

Uluslararası kitap piyasasındaki bu durgunluk, 2020’de Koronavirüs pandemisinden dolayı dijital platformlara ve elektronik kitaba artan yönelimden de kaynaklanıyor. Kâğıt üretimindeki azalma ise bu süreçten etkilenen yayınevlerine bir darbe daha vuruyor. Yayıncılara göre tüm bu olumsuzluklar, Rusya’daki kitap fiyatlarını yüzde 10 veya daha fazla artırabilir. 

Yükselen kâğıt fiyatlarına karşı koymak adına Rus yayınevleri baskılarını durdurabilir. Fakat bu durum, pandemi sürecinde azalan perakende satışlar göz önünde bulundurulduğunda başvurulacak son çare sayılıyor. 

Görünüşe göre yayıncılık sektöründe kriz yaşayan tek ülke Türkiye değil gibi. Siz ne dersiniz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum‘da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Publishing Perspectives

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Addams Family 2 fragmanı

The Addams Family 2’dan İlk Fragman ve Karakter Posterleri

Bağımsız Çizgi Roman Önerileri

En İyi 10 Bağımsız Çizgi Roman: Marvel ve DC İşlerinden Sıkılanlara Öneriler