Muska, Yatır ve Ölümsüz gibi romanlarıyla Türk fantastik edebiyatının ilk yazarlarından biri olan üstat Sadık Yemni, bir yıldan uzun süren suskunluğunu bozdu ve yeni bir romanla daha karşımıza çıktı. Bu kez polisiye-bilimkurgu türündeki bir eserle bizlerle kendisi: Hayalet Kapısı.
Yapay zekâ meselesini din üzerinden yorumlayan kitapta “Eğer insan bir çip yaratıp ona akıl verebiliyorsa o zaman aynı şeyi neden yapay zekâ da yapıp yeni şeyler yaratamasın?” sorusu irdeleniyor. Kitabın arka kapak yazısı şöyle:
“Sanal paralar, Bitcoin, Deep Web – Derin Web ve yapay zekâ bugünün ve yakın geleceğimizin kaçınılmaz gerçekleri. Allah, ana bileşeni silisyum olan balçığa ruh üfleyerek insanı yarattı, insan da silisyum çipe akıl raptetti. Yüce yaratıcı bunun yapılmasına izin veriyorsa bu yeni zekâ türü yeni hayat tarzları oluşturacaktır. Buna din duygusu da dahildir. Kur’an’ın bir özelliği de çeşitli devir ve sosyolojik yapılara hitap edebilme gücüdür. Kur’an, kabileler ve imparatorluklara yol gösterebildiği gibi yapay zekâyı da etkileyecektir.”
Korku, polisiye, bilim kurgu alanlarında yıllardır Türk edebiyatının en önemli eserlerini veren Sadık Yemni, “bilim kurgu polisiye” türündeki romanı Hayalet Kapısı’nda yepyeni bir bakış açısıyla zamanın ruhunu soluyarak, geleceği dikizlemeye, zekice kurgularla cüretkâr sorular sormaya devam ediyor.
Ketebe Yayınları’ndan çıkan 160 sayfalık kısa roman raflardaki yerini çoktan aldı bile. Sadık Yemni hayranlarına duyurulur…
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!