Kayıp Rıhtım’ın sıkı okurları Behçet Safa adına aşinadır. Edebiyatımızın klasik yazarları arasında anılan Peyami Safa’nın yeğeni ve gazeteci İlhami Safa’nın oğlu Behçet Safa, yıllar sonra mektuplarıyla karşımıza çıkıyor.
Ekspresyonist ressam Behçet Safa’nın, 1950 kuşağı öykücülerimizden Ferit Edgü’ye gönderdiği mektuplardan oluşan bir kitap Raskol’un Baltası Yayınevi aracılığıyla okurla buluşturuluyor.
Bir çeşit manifesto olarak da okunabilecek mektuplar bütünü “Safa’dan Ferit Edgü’ye: Sanat Kaç Para?” adıyla anılıyor. Kitap, aynı zamanda pek bilinmeyen Safa ve Edgü dostluğunu da belgelemiş oluyor.
“Safa’dan Ferit Edgü’ye: Sanat Kaç Para?” Kitabının Arka Kapağı
Sanat Kaç Para? Peyami Safa’nın hiç anlaşamadığı anarşist yeğeni ressam Behçet Safa’nın Ferit Edgü’ye gönderdiği mektuplardan oluşan bir manifesto. Safa ve Ferit Edgü arasındaki pek bilinmeyen derin dostluğun da belgesi niteliğinde olan kitap, Safa’nın deyimiyle, bir Commedia Tragedia.
Raskol’un Baltası editörü Burak Fidan, Safa’nın atölyesinde geçirdiği günlerin izlenimlerini kitabın sunusunda okurla paylaşıyor.
Kitapta yer alan resimler, Elba adasının Capoliveri köyünde, terk edilmiş rutubetli bir şarap mahzeninde, Portoferrario’nun iflas etmiş ton balığı fabrikasının 3,65 metrelik eski masasında elle yapılan çetrefil bir çoğaltma yöntemiyle gerçekleştirildi. Bu çalışmaya açlıktan ölmüş sanatçıların aziz hatırası için başlandı.
Yeni zenginleşmiş küçük ve büyük burjuvalar için seri üretim yapmaya razı olmuş zanatçılar… Okuması yazması olmayan zeleştirmenler… Onların gerdekçisi galericiler ve cehaletlerini parayla örten koleksiyoncular… İşte karşınızda Behçet Safa’nın hayatı boyunca kaçtığı Resimli Sanat Tiyatrosu ve kuklaları…
Üne ulaşma yolunda cavlağı çeken ressamların ruhuna atfen…
Kasım 2019 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başlayan kitabın editörlüğünü Burak Fidan üstleniyor. Esere, çeşitli dijital kitap mağazalarından ve kitapçılardan ulaşmanız mümkün.
1957’de İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun olan sanatçı, 2018 yılının aralık ayında Elbe Adası’nda hayatını kaybetmişti.
Siz bu mektupların varlığından haberdar mıydınız? Safa’nın resimlerini takip ediyor muydunuz?
Kitap hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın!
Burak Fidan’ı özellikle takip ediyorum. Orhan Duru, Ferit Edgü ve Lale Müldür’e asistanlık yapmış ve şimdi de onların eserlerini yayımlıyor. Orhan Duru onun sayesinde vefatında sonra da yayımlanmaya devam etti.