in ,

Safsatalar Ansiklopedisi: Immanuel Tolstoyevski’nin Beklenen Kitabı Çıktı

Immanuel Tolstoyevski’nin safsatalara savaş açan kitabı Safsatalar Ansiklopedisi: Akıl Yürüt(eme)menin Kısa Tarihi raflardaki yerini aldı.

Safsatalar Ansiklopedisi - Immanuel Tolstoyevski
- Reklam -
- Reklam -

Safsatalar Ansiklopedisi okurun karşısına çıktı. Immanuel Tolstoyevski’nin beklenen kitabı Epsilon Yayınevi etiketiyle raflara geliyor.

İnternet dünyasında Immanuel Tolstoyevski takma adıyla bilinen, Fularsız Entellik adlı podcast programında pek çok alanda yaptığı nitelikli yayınlarla karşımıza çıkan, YouTube’da çeşitli video formatları ile izleyiciyle buluşan Tolstoyevski’nin Safsatalar Ansiklopedisi: Akıl Yürüt(eme)menin Kısa Tarihi yayımlandı.

Kurgu dışı olan bu eser toplamda 4 bölümden oluşuyor. İlk bölüm “Kendini Tanı“da insanoğlunun kendi zihnine bakışının mitoloji, edebiyat ve bilimdeki izleri, ikinci bölüm “Safsataları Tanı“da iletişim, tartışma, mantık ve safsataların temelleri, üçüncü bölüm “Ansiklopedi“de birbirini takip eden tam 100 safsata, son bölüm “Korona Günleri“nde ise belirsizlik ve komploculuk hakkında bir kapanış işleniyor.

- Reklam -

Safsatalara savaş açan ansiklopedi, yazarın çeşitli mecralarda sık sık dile getirdiği meselelerin derli toplu bir formu olma özelliği de taşıyor.

Safsatalar Ansiklopedisi: Immanuel Tolstoyevski | Arka Kapak Tanıtımı

Safsatalar Ansiklopedisi - Immanuel Tolstoyevski
“İnsan akılcı düşünen bir hayvan değildir, düşüncelerini akıl kılıfına uyduran bir hayvandır.” – Robert Heinlein

• Safsata bilgisi sizi neden daha mutsuz edecek? (veya: “Bu kitabı niye okumamalısınız?”)

• Hangi safsataların Latincesi size ortamlarda puan kazandırır? (veya: “Niçin bu kitabı okumuş gibi yapmalısınız?”)

• Ad hominem nedir hepimiz öğrensek, Demokrasi Endeksi’nde 36 sıra atlayıp Papua Yeni Gine’ye yetişir miyiz? Almanya kıskançlığından ne yapacağını şaşırıp bir dünya savaşı daha başlatır mı?

• Neden bizden bir “Devlet”, bir “Retorik”, bir “Organon” çıkmamış?

• Yunan bu işlere 2300 sene önce başladıysa, niye bugün Mars’ta sirtaki yapmıyor, yerçekimsiz ortamda tabak çanak kırmıyor?

• İnsanlık Mars kolonisinden bahsedecek kadar ilerlemişken, insan niye binlerce yıldır yerinde sayıyor?

- Reklam -

• En son ne zaman bir tartışma sonucu temel bir inancınızı değiştirdiniz?

• Akıl yürütme, davranışlarınızın başlangıcı mıdır sonu mu?

• Zihninizin sürücü koltuğunda mısınız, yolcu koltuğunda mı? Bagajda kilitli misiniz -metafordan çıkamıyorum, yardım edin- yoksa olan biteni yan şeritteki tıka basa dolu otobüsten mi izliyorsunuz?

• Bonus: Sizi bu kitabı almaya ikna edemeyeceksem, ne diye akıl yürütme hakkında kitap yazayım?

Mantık, inanç, tartışma, özgür irade, evrimsel psikoloji, grup dinamikleri, retorik, öykücülük, aşk, şehvet, intikam… Reytingler için gereken ne varsa hepsini içeren bu geniş coğrafyaya safsata kapısından girmeyi deneyen ilk kişi ben değilim elbette. Aristo denen bir genç hepimizden evvel davranmış. Lakin bizim içeri girince yapacaklarımız biraz farklı.

Kendimizi akıllı sanıyoruz ama bizi sürekli batıla, ezbere, sloganlara, kutuplaşmaya, kalabalığın aptallaştırıcı huzuruna çeken bir yanımız var. Amacım “memleketi kurtarmak” veya içinizdeki o maymundan bir übermensch yaratmak değil. Bu kitabın asıl amacı, Delfi’deki Apollon Tapınağı’na 2500 sene önce kazınmış o meşhur öğüdü yerine getirmek:

“Taşa oturma!

P.S.: Kendini de tanı biraz.”
Editörlüğü Cemil Üzen tarafından gerçekleştirilen kitap toplamda 512 sayfadan oluşuyor. Eser Eylül 2020 itibarıyla raflardaki yerini aldı.

Peki siz Immanuel Tolstoyevski’nin programlarını takip ediyor musunuz? Esere dair fikirleriniz neler? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


* The Simpsons Corona Virüsü’nü Öngörmedi

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Kargalar İnsanlar Bilinç

Kargalar, İnsanlar ve Primatlarda Görülen Bir Bilinç Tipine Sahip

spider-man 3 jamie foxx electro

Spider-Man 3, Jamie Foxx’lu Electro Karakterini Geri Getiriyor