in

Salih Bolat Hayatını Kaybetti: Çağdaş Türk Şiirinin Önde Gelen Şairine Veda

Salih Bolat yaşamını yitirdi. Şair, yazar ve akademisyen kimlikleriyle tanınan Bolat, Koronavirüs nedeniyle 66 yaşında aramızdan ayrıldı.

Salih Bolat vefat
- Reklam -
- Reklam -

Salih Bolat hayatını kaybetti. Şair kimliğiyle tanınan, yanı sıra yazar ve akademisyen olarak da bilinen sanatçı, 66 yaşında Koronavirüs nedeniyle aramızdan ayrıldı. Bolat, Çağdaş Türk şiirinin en önemli temsilcilerinden biri olarak tanınıyordu.

“Sorunsallık taşıyan bir şair kuşağının üyesi olduğuma inanıyorum ve kendi şiirimi bir temele oturtmaya yani kendi poetikamı oluşturmaya çalışıyorum. Şiir sanatlar içersinde sanatçı ve yapıt arasında en aracısız, en doğrudan, en ’ben’ , sanatçının kendisini en saklayamayacağı bir ilişkiye dayanan sanattır. Bu yüzden de belki en çok yürek isteyen bir iştir.”

İşte bu cümlelerin sahibi olan, aldığı ödüllerle, verdiği derslerle ve yapıtlarıyla adından söz ettiren, Çağdaş Türk şiiri denildiğinde akla gelen ilk isimlerden biri olan Salih Bolat, ne yazık ki Kovid-19 virüsüne yenik düştü. Bolat, 66 yaşında aramızdan ayrıldı.

- Reklam -

Yitik Ülke Yayınları, paylaştığı Twitter gönderisinde, “Sevgili şair dostumuz, ağabeyimiz Salih Bolat’ımızı yitirdik. Ailesinin, dostlarının, sevenlerinin, hepimizin başı sağ olsun… Ruhu şad olsun…” sözlerine yer verdi. Şairin eserlerinin basıldığı yayınevi olan Varlık Yayınları da, Bolat’ın ölümü ardından taziye mesajı paylaştı:

“Değerli şair-yazarımız Salih Bolat’ı yitirdik, çok üzgünüz. Şiirleri ve yazılarıyla edebiyat, kültür hayatımızın bir parçası olarak hep yaşayacak. Ailesinin, tüm sevenlerinin, hepimizin başı sağ olsun.”

Salih Bolat vefat

Şair Salih Bolat Kimdir?

1956 Adana doğumlu olan Salih Bolat, ilkokul ve orta öğrenimini aynı ilde tamamladı. Sonrasında Gazi Üniversitesi Sosyal Politika bölümüne başladı. Çeşitli üniversitelerde, öğretim üyesi olarak görev yapan Bolat, Senaryo, Sinema ve Edebiyat, Dramatik Yazarlık, İletişim Yazarlığı, Tiyatro Tarihi, İletişim ve Edebiyat, Eleştirel Okuma gibi dersler verdi.

- Reklam -

İlk defa 18 yaşındayken Yeni Adana gazetesinin kültür sanat sayfasında öyküler yazarak edebiyat dünyasına adım attı. 1975 yılında arkadaşlarıyla birlikte Koza isimli dergiyi çıkardı. İlk şiirini de bu dergide yayımladı. Yapıt, Petek ve Yarın gibi dergilerin yayın kurulunda da görev alan Bolat’ın Yeni Olgu, Oluşum, Edebiyat 81, Türkiye Yazıları, Süreç, Yeni Düşün, Varlık, Gösteri, Düşler, Şiir-lik, Edebiyat ve Eleştiri, Defter, E, Kaçak Yayın, Evrensel Kültür, Yasakmeyve gibi dergilerde şiirleri ve yazılari yayımlandı.

Yazarın daha fazla tanınmasına yol açan program ise 1996 yılında Radyo C’de yaptığı Şiir Penceresi adlı programdı. Bolat, Şiir Penceresi’nin hem yapımcılığını hem de sunuculuğunu üstlendi.

Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü’nün ve Orhon Murat Arıburnu Şiir Ödülü’nün seçici kurul üyeliklerinde de bulunan Salih Bolat, Edebiyatçılar Derneği’nin ve Türkiye Yazarlar Sendikası’nın Yönetim Kurulu Üyeliğinde de görev aldı. 2010 Yılında, Uluslararası Sete Şiir Festivaline katılmak üzere Fransa’ya davet edildi.

Son olarak Rüya Zamanı adlı şiir kitabı yayımlanan Bolat’ın Kanıt, Yol Ayrımı, Açılmış Kanat, Gece Tanıklığı, Karşılaşma, Bir Afişin Önünde ve Yaşanan gibi şiir kitapları bulunuyor. Ayrıca Öykü Yazma Teknikleri, Gittikçe Yakın, Duygusal Düşünceler gibi düzyazı eserleri ile de tanınıyor.

Salih Bolat’ın şiirlerini okumuş muydunuz? Kendisi ile ilgili yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Allah rahmet eylesin, ruhu huzur içerisinde olsun.

  2. Avatar for Srbs Srbs dedi ki:

    Allah rahmet eylesin,

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Korkut Ata Ne Söyledi?

Dede Korkut Hikâyeleri’ne Çağdaş Yorumlar: “Korkut Ata Ne Söyledi?” Genişletilmiş Baskısıyla Raflarda

James Webb Uzay Teleskobu ilk fotoğraflar

Evrende Yalnız mıyız? Sorusuna Cevap Arayan James Webb Uzay Teleskobu’ndan İlk Görüntüler Paylaşıldı