in

Sally Rooney’nin Henüz Yayımlanmamış Yeni Kitabının Ön Kopyaları Yüzlerce Dolara Satılıyor

Sally Rooney’nin henüz resmi olarak yayımlanmamış yeni kitabı Beautiful World, Where Are You, ön kopya aşamasında eBay gibi platformlardan 200 dolara alıcı buluyor.

Sally Rooney Beautiful World, Where Are You
- Reklam -
- Reklam -

Sally Rooney imzalı Beautiful World, Where Are You kitabı henüz raflara çıkmadı. Ancak eserin belli bir kesime tanıtım amaçlı gönderilen “ön kopyaları”, eBay ve benzeri dijital satış siteleri üzerinden 200 dolar gibi dikkat çekici etiket fiyatları üzerinden satılıyor.

İsmi son zamanlarda sıkça duyulan Rooney, Normal İnsanlar kitabı ile birçok ödüle layık görülmüştü. Normal People aynı zamanda diziye de uyarlanarak geniş kitlelere ulaşmayı başarmıştı.

Yazarın Beautiful World, Where Are You adını taşıyan yeni eseri ise önümüzdeki ay yayımlanacak. Ancak kitabın doğrulanmamış ön baskıları, şimdiden satış sitelerinde uçuk fiyatlara satılmaya başlandı bile.

- Reklam -

Yayıncılar tarafından illegal bir eylem olarak belirlenmesine rağmen, yeni çıkacak kitapların doğrulanmamış deneme baskıları, ticari satış sitelerinde büyük meblağlara satılıyor.

Beautiful World, Where Are You’nun ön kopyası mayıs ayında çıktığında, kopyayı alanların sosyal medya gönderilerinde bir hareketlilik olmuştu. Editörler, yazarlar ve fenomenler ellerindeki kopyalarla paylaşımlarda bulunmuşlardı.

Daha sonra romanın deneme baskıları eBay ve Depop gibi ticari sitelerde boy göstermeye başladı. eBay listelerine düşmüş bir kopyaya, Kuzey Carolina, Amerika’dan bir satıcı 209 dolar fiyat etiketi koydu.

Diğer yandan bu durum pek de yeni sayılmıyor. Wall Street Journal’ın raporuna göre, ünlü ve klasik eserlerin ön kopyaları uzun zamandır koleksiyonerler tarafından toplanıyor: Harry Potter ve Felsefe Taşı’nın nadir deneme baskısı ya da Ernest Hemingway ve John Steinbeck gibi yazarların eserleri 30.000 pound’a kadar çıkan fiyatlara satılabiliyor.

Sally Rooney, Henüz Yayımlanmamış Beautiful World, Where Are You Kitabı ile Kitap Pazarında Adından Söz Ettirmeyi Başardı

Sally Rooney Beautiful World, Where Are You

Sosyal medyanın farklı yönlere gitmesiyle kitaplar gösteriş unsuru olarak kullanılmaya başlandı. Bunun bir örneği de #Galleybrag etiketiyle paylaşımda bulunan Instagram fenomenleri. İçerik üreticileri bir çeşit imtiyazla sahip olunan ön kopya kitapları takipçileriyle paylaşılıyorlar ve bu da hâliyle diğer kullanıcılarda merak uyandırıyor.

Kitaplar yayımlanmadan haftalar önce sosyal medyada göründüğünde, diğer blog yazarları ve okuyucuların aşırı istekleri, kopyaların ticari sitelere düşmesine sebep oluyor.

Aslına bakılırsa, ön baskı kopya satışının kanuna uygun olup olmadığı konusu belirsiz. Bilindiği üzere ön baskı kopyaları satılamaz ve hakları yayınevine ait. Yani bir yayınevi ön baskı kopyayı istediği zaman geri çekme hakkına sahiptir.

- Reklam -

Fakat söz konusu ses getirecek kitaplar olduğunda, yayınevlerinin ön baskı kopyalarının satışındaki tavrı sıkı olmuyor ve birçok deneme baskının hayır kurumu gibi mecralara satılmasına göz yumabiliyorlar.

Amazon gibi bazı ticari sitelerin ise bu konuda politikaları belirli. Sitede yalnızca baskısı tükenmiş kitapların ön kopya satışına izin veriliyor ve kurala uymayan kitap satıcıları hesaplarını kaybediyorlar.

Sally Rooney, eBay Üzerinde Hayli Popüler

Diğer yandan eBay bu konuda daha dikkatsiz bir tutum sergiliyor. Sally Rooney’nin yeni romanının birçok kopyası da eBay üzerinden satıldı.

Ön baskı kopyalara olan talepteki bu artış bazı yayınevlerini farklı arayışlara itmeye başladı. Bağımsız bir yayınevi olan Scribe’ın çalışanı Adam Howard ise bu konuda şöyle konuştu:

“Kitaplarımızı yeni medya alanlarında nasıl daha görünür yaparız düşüncesi odağımızda olmak zorunda. Biz artık Scribe’da standart deneme baskılar üretmiyoruz. Her bir baskı, dikkat çekici ve çarpıcı olacak şekilde tasarlanıyor. Sınırlı bütçemizi, insanların takipçileriyle bir kitap paylaşmak için iyi bir nedeni olması için harcıyoruz.”

Sally Rooney’nin Beautiful World, Where Are You romanı önümüzdeki ay yayımlanacak. Kitabın Türkçe baskısı hakkında ise şu an için bir haber yok.

Kitapların ön kopyalarının ticari sitelere düşmesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşın.

 Kaynak: The Guardian 

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Nautilus Dizisi Disney+

Denizler Altında 20.000 Fersah’ın Öncesini Anlatan Disney Dizisi Geliyor: Kaptan Nemo ile Yakından Tanışma Zamanı

Oblivion Song Jake Gyllenhaal

Çizgi Romandan Uyarlanacak Oblivion Song Filminin Başrolü Jake Gyllenhaal’ın Oldu