in

Saldırıya Uğrayan Booker Ödüllü Yazar Salman Rüşdi, Bir Gözünü ve Bir Elini Kaybetti

Salman Rüşdi’nin sağlık durumu hakkında açıklama yapıldı. “Şeytan Ayetleri”nin yazarı, New York’ta uğradığı saldırı sonucu bir gözünü ve bir elini yitirdi.

salman rusdi saldiri
- Reklam -
- Reklam -

Salman Rüşdi, iki ay önce New York’ta uğradığı saldırı sonucunda bir gözünü ve bir elini kaybetti. Dünyaca ünlü yazarın menajeri, Rüşdi’nin ağustos ayında bir konferans sırasında uğradığı saldırının ardından yazarın sağlık durumuna dair bir açıklama yaptı.

Şeytan Ayetleri (The Satanic Verses) kitabını kaleme aldıktan sonra sık sık ölüm tehdidi alan, İran’da başına ödül konulan 75 yaşındaki Booker Ödüllü yazar Salman Rüşdi’nin sağlık durumu hakkında bir bilgilendirme yapıldı.

Rüşdi, 12 Ağustos tarihinde New York’taki Chautauqua Enstitüsü’nde sanatsal özgürlük konulu bir konuşma yapmak üzere sahneye çıkarken boynundan ve gövdesinden bıçaklanmıştı.

- Reklam -

salman rüşdi saldırı

Bugüne dek, Rüşdi’nin sağlık durumuna dair net bir açıklama yapılmamıştı. Yazarın temsilcisi Andrew Wylie, İspanyol gazetesi El País’e verdiği demeçte; saldırının boyutuna dair detayları paylaştı.

Salman Rüşdi Saldırısı Beklenmedik Bir Anda Geldi

Andrew Wylie yazarın sağlık durumuna dair şu ifadeleri kaydetti:

“Yaraları derindi ancak aynı zamanda bir gözünü de kaybetti. Boynunda üç ciddi yara vardı. Bir eli kolundaki sinirler kesildiği için kullanılamaz hale geldi. Göğsünde ve gövdesinde yaklaşık 15 yarası daha var. Bu, oldukça vahşi bir saldırıydı.”

Yazarın temsilcisi, Rüşdi’nin hâlâ hastanede olup olmadığı konusunda açıklama yapmayı reddetti. Bununla birlikte Wyle, Salman Rüşdi ile daha önce böyle bir olası saldırı hakkında konuştuklarını da söyledi.

“Fetva verildikten bunca yıl sonra karşı karşıya kaldığı asıl tehlike, birdenbire rastgele bir kişinin gelip ona saldırması oldu.

- Reklam -

“Yani, buna karşı koruyamazsınız. Çünkü bu tamamen beklenmedik ve mantıksızdı. Tıpkı John Lennon’ın cinayete uğraması gibiydi.”

Salman Rüşdi saldırı

Öte yandan Wylie, ABD’nin çok sıkıntılı bir dönemden geçtiğini ve dünyada yükselişe geçen milliyetçilik ve kökten sağcılıktan duyduğu endişeyi de paylaştı.

Salman Rüşdi’yi bıçaklayan 24 yaşındaki Hadi Matar, suçlamaları reddetti. Matar, Chautauqua ilçe bölge mahkemesindeki duruşmada, kalabalık bir jüri karşısına ikinci derece cinayete teşebbüs ve ikinci derece saldırı suçlamasını içeren bir iddianameyle çıkarıldı.

Saldırıdan iki hafta önce, Rüşdi verdiği bir demeçte hayatının “yine çok normal” olduğunu hissettiğini ve saldırıya uğrama korkusunun geçmişte kaldığını söylemişti.

Siz bu yaşananlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

4 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for AeroKnight-sama AeroKnight-sama dedi ki:

    Ortadoğu işte ne bekliyorsun ki?

  2. Avatar for RosaSobel RosaSobel dedi ki:

    Birtakım insanlar yazdıklarından rahatsız oluyor, senin için ölüm fetvası veriliyor, tehditler alıyorsun. Aradan zaman geçiyor, konuşma yapmak için bir yere gidiyorsun ve bir insan seni canice bıçaklıyor. Kolunu, gözünü kaybediyorsun, hâlâ hastanedesin. Niye? Yazdıkların rahatsız etti insanları.

    Bir insanın, yazarın yazdıkları için şiddeti, ölümü hakkettiğini nasıl düşünebilirler?

  3. Avatar for Prenscukas Prenscukas dedi ki:

    Orta Doğu olarak bazılarınca isimlendirilen toprakların insanları İslamiyetin altın çağ dönemlerinde de her şeyi şiddetle çözme eğiliminde miydi ki acaba? Orta Doğu ülkelerine, Arap, Fars ülkelerinin insanlarına ön yargıyla yaklaşmamaya çalışıyorum ama kendileri sağ olsunlar nerede vahşet içeren, şiddet içeren haberlerde en üst sıradalar. Zaten kadına vs değer yok o topraklarda bilime, teknolojiye, edebiyatıda değer yoktur eminim ki… zaten haberde de görüyoruz. 21.yüzyılda orta doğu demiyelimde islamiyetin olduğu topraklardaki insanlar Avrupa’nın karanlık çağ diye isimlendirilen Orta Çağ dönemindeki insanlar gibi aynı. Özellikle Afganistanı ele geçiren Taliban. Türkiyede yavaş yavaş bu ülkeler gibi olmaya başladı. Eminim ki bu forumda kitap okuyan kişilerin yakınlar büyükleri vs bu kadar aslı astarı olmayan kitap okuyacağına az da Kuran oku diyorlardır, demişlerdir. Tabii ki inanılan dinin kutsal kitabını okumak elzemdir lakin her ikisinin yeri farklıdır. Bu güruhun amacı afedersiniz ama ot gibi yaşamaktır bunlar tatile gitmeye de karşılardır, eğlenmeyede. Bilim için uğraşmak çabalamak onlar için boş iş onlar için dolu iş sadece iman ettikleri yaratıcıya ibadet etmekten başka bir gaye değildir halbuki ibadet ettikleri dinde de en başta oku diyor. Böylede kendileri içinde çelişki içerisindeler. Batılılarda bunun kaymağını yiyor. Neyse gereksiz uzadı konu.

  4. Avatar for AlperC AlperC dedi ki:

    The Golden House (Altın Ev) isimli müthiş romanında 2016 seçimlerindeki Trump-Clinton yarışını Joker-Batman analojisiyle aktarıyordu. Kötü karakterin hangi siyasiye geldiğini açıklamama bile gerek yok heralde. Halbuki o "Joker"in tahayyülündeki ülkede kendisi NY’nin göbeğinde bıçaklı saldırıya uğramazdı. Daha ileri gidiyorum, Salman Rushdie esasında göç temalı o malum romanını bugün yazsa UK ona sığınma veremezdi. (UK’daki İşçi Partisi sosyal demokrat görünümlü siyasal İslamcı dolu) Salman Rushdie ise hala kendisini bu duruma sokan politik görüşlerinde ısrar ediyor. Ne diyelim…

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni Angelina Jolie filmi Maria Callas

Angelina Jolie, Ünlü Opera Sanatçısı Maria Callas’a Hayat Verecek

Yüzyıllık Yalnızlık Dizi tanıtım marquez

Netflix’in Márquez Uyarlaması “Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisinden İlk Tanıtım Yayınlandı