in ,

Şeytan Ayetleri’nin Yazarı Salman Rüşdi Bıçaklı Saldırıya Uğradı

Salman Rüşdi, New York’ta bir konferans sırasında saldırıya uğradı. Hint asıllı Britanyalı yazar, Şeytan Ayetleri’ni yazdıktan sonra defalarca ölümle tehdit edilmişti.

Salman Rüşdi saldırı
- Reklam -
- Reklam -

Salman Rüşdi, katıldığı bir konferansta konuşma yaparken saldırıya uğradı. Şeytan Ayetleri (The Satanic Verses) kitabını yazdıktan sonra defalarca ölüm tehdidi alan yazar, şimdi de fiziksel bir saldırıya maruz kaldı.

75 yaşındaki Booker ödüllü yazar, saldırı esnasında Chautauqua Enstitüsü’nde bir etkinlikte konuşma yapıyordu. New York Eyalet Polisi, bir erkek şüphelinin sahneye çıkıp Rüşdi’ye ve yanındaki konuşmacıya saldırdığını açıkladı. Yazarın defalarca yumruklandığı ve bıçaklandığı bilgisi paylaşıldı.

Polis yaptığı açıklamada, “Rüşdi, boynuna sert bir bıçak darbesi aldı,” ifadesini kullandı. New York Valisi Kathy Hochul ise olaydan yaklaşık bir saat sonra düzenlenen basın toplantısında, Salman Rüşdi’nin hayatta olduğu bilgisini paylaştı. Britanyalı yazar helikopterle bölgedeki bir hastaneye nakledildi. Ancak yazarın yaralarının boyutu hakkında herhangi bir ayrıntı verilmedi.

- Reklam -

Sahnede Rüşdi ile konuşma gerçekleştiren Henry Reese de hafif bir kafa travması geçirdi. Reese, yazarlara sığınma yeri sağlayan ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluşun ortağı olarak görev yapıyor.

Salman Rüşdi Saldırıda Boynundan Yaralandı

Polis, Salman Rüşdi’ye saldıran zanlıyı gözaltına aldıklarını da açıkladı. BBC News Channel’ın muhabiri Mark Sommer, saldırganın seyircilerin arasından çıktığını ve siyah bir maske taktığını ifade etti. İnternete yüklenen bir videoda da olayın ardından yaşanan karmaşayı gözler önüne seriyor.

YouTube video

1947 yılında Hindistan’da doğan Rüşdi, 1981’de Midnight’s Children kitabı ile adından söz ettirdi. Yazara asıl ününü getiren ise 1988’de yayımlanan Şeytan Ayetleri kitabı oldu. Bu eser, yazarın dokuz yıl boyunca gözden uzak yaşamasını gerektirdi.

Sürrealist ögeler taşıyan ve postmodern bir anlayışa sahip olan Şeytan Ayetleri kitabı, içeriğinin küfür olduğunu düşünen bazı Müslümanlar arasında öfkeye yol açtı ve kimi ülkelerde yasaklandı.

- Reklam -

Salman Rüşdi kitap

Kitabın yayımlanmasından bir yıl sonra, İran’ın dini lideri Ayetullah Humeyni, yazarın idam edilmesini istedi. Ardından bir başka fetvada, yazarın başına 3 milyon dolarlık bir ödül konuldu. Rüşdi için ortaya sürülen ödül bugün hâlâ aktif durumda. İran, 2012’de ödüle 500 bin dolar daha eklemişti.

Salman Rüşdi, yıllar içerisinde ifade özgürlüğünün savunucuları arasında bir sembol hâline geldi.

Siz bu yaşananlara dair ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: BBC

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Warner Bros. The Flash filmini iptal edebilir

Warner Bros., The Flash’ın İptali Dahil 3 Farklı Seçeneği Değerlendiriyor

Disney Plus Türkiye Abone Sayısı

Disney+ Türkiye’nin Abone Sayısı Ortaya Çıktı: Netflix’i Tedirgin Edecek Rakamlar