in

Anadolu’nun Habis Ruhu Congolos Geri Dönüyor!

Samet Doğan’dan Türk Halk Kültüründe “kış cini” olarak bilinen congoloslarla ilgili bir roman geliyor.

congolos ust
- Reklam -
- Reklam -

Samet Doğan’ı daha çok gazeteci ve savaş muhabiri kimliğiyle tanıyoruz. Doğan bu defa da Türk halk hikâyelerinde karşımıza çıkan Congolos adlı yaratığı konu alan bir kitapla raflarda olmaya hazırlanıyor.

Anadolu korku hikâyelerinde Congolos ve Karakoncolos gibi isimlerle bilinen bu kış cini, yer altından çıkıp insanlara sorular sormasıyla meşhur. Avlarının verdikleri cevapta “kara” kelimesi bulunmadığı takdirde onları kaçırması veya öldürmesiyle biliniyor. İnsan kılığına girme yeteneği de olan canavarın gece uyuyan kişileri tanıdıkları birinin sesiyle dışarı çağırıp onları donarak ölüme terk ettiği de söylenir.

Samet Aydoğan’ın yazdığı kitapsa yazarın memleketinde, Yozgat‘ta geçiyor ve köylü bir çocuğun gözünden bu yaratıklardan birinin yaptıklarını konu alıyor.

- Reklam -

Kitabın arka kapak yazısı şu şekilde:

congolosAnadolu halk kültüründe, kışın en soğuk günlerinde ortaya çıkan ve insanları, sevdikleri kişilerin seslerini taklit ederek büyülemesiyle bilinen bir habis ruh: Congolos!

- Reklam -

“Yüreğine bir kor gibi düşen bu sesin cazibesine kayıtsız kalabilecek âdemoğlu yoktu yeryüzünde. Yıllar içerisinde bozkırda olgunlaşmış, yankısı meşe ağaçlarından binbir çeşit yabani otlara, çiğ damlalarından ekin başaklarına, buz gibi akan pınar oluklarından kelebek kanatlarına değip durmuş; tatlanmış gibiydi. Dağlara çarpsa unufak edebilecek gücünü buradan alıyordu belki de. Narin olduğu kadar da tehlikeliydi. Bildiği bütün anlamları barındırıyordu bu çığlık.”

Samet Doğan, Congolos’ta, dünyayı yuvarlak değil, kat kat gören bir köy çocuğunun gözünden, başka âlemlerle günümüzde kurulan bir tanıklık hikâyesini anlatıyor.

Kırsalın ve kentin, ustalıklı bir üslupla kıyaslandığı bu roman, halk anlatılarında duymaya alışık olduğumuz varlıklar aracılığıyla cümbüşlü bir çağdaş anlatıya dönüşüyor. Congolos, birbirlerine eklemlenen bölümler boyunca, yaşamın ve ölümün, gerçeğin ve rüyanın; kısacası iki dünyanın yakınlaştığı, neredeyse birleştiği büyülü ve çarpıcı bir eser…
Profil Kitap aracılığıyla bizlerle buluşacak olan romanın çıkış tarihiyse 25 Mart. Anadolu’nun bağrından kopup gelen korku öykülerini sevenlere duyurulur.

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

dath maul ust

Darth Maul’un Çizgi Roman Serisi Şimdi Türkçe

us biz film inceleme

Us: Neden Sıra Dışı Bir Korku Filmi Olamamış?