in ,

Sapkowski ve CDPR Anlaşmazlığı Çözüme Kavuştu

The Witcher’ın yazarı Andrzej Sapkowski ile CD Projekt RED arasındaki 16 milyon dolarlık telif anlaşmazlığı tatlıya bağlandı.

andrzej sapkowski cdpr witcher
- Reklam -
- Reklam -

Hatırlayacağınız gibi The Witcher serisinin yazarı Andrzej Sapkowski geçen senenin ekim ayında CD Projekt RED‘i dava edeceğini açıklamış, avukatları aracılığıyla stüdyodan “başlangıç olarak” en az 60.000.000 Zlotilik (16 Milyon Dolar) ekstra bir telif ücreti talep etmişti.

Bu haber serinin hayranlarını ikiye bölmüş ve bazılarımız yazarı, bazılarımızsa stüdyoyu haklı görmüştü. CDPR cephesiyse olaya temkinli yaklaşmış ve zamanında Sapkowski’den tüm serinin haklarını satın aldıklarını, sözleşme gereği başka bir bedel ödememeleri gerektiğini ancak bununla birlikte oyunlarına ilham veren, hayranı oldukları ünlü yazarla aralarının bozulmasını istemediklerini ve mümkün olduğu takdirde dostça bir çözüme gitmek istediklerini belirtmişlerdi. Görünüşe göre her iki taraf da istediğini kısmen aldı…

Polonya asıllı bir haber sitesi olan Puls Biznesu‘da paylaşılan bilgiye göre CDPR ve Sapkowski arasında dostça bir anlaşmaya varıldı. CD Projekt RED yetkilileri ünlü yazara ekstra telif ödemeyi kabul ettiler. Ancak bu rakam Sapkowski’nin talep ettiğinden daha az bir rakam. Bununla birlikte net tutarın ne kadar olduğu gizli tutuluyor.

- Reklam -

CDPR yaptığı açıklamada bu bedeli ekstra bir telif ücreti olarak değil, Sapkowski’yi ve eserlerini tanıdıklarının bir göstergesi olarak ödediklerini belirtti. Bunun yanı sıra yazarla aralarındaki sağlıklı bir ilişki sürdürmek istediklerini, bunun “herkesin yararına” olduğunu da belirtmişler. “Herkesin yararına” ile kastedilen şey muhtemelen Witcher evreninde geçmesi planlanan, gelecekte yapacakları diğer yan oyunlar. The Witcher haklarını ellerinde bulundurdukları ve ortaya iyi işler çıkardıkları takdirde her iki tarafın da bundan kârlı çıkacağı kesin ne de olsa.

- Reklam -

Sevdiğimiz serinin ve yaratıcılarının arasındaki gerginliğin temelli tatlıya bağlandığını umuyor, gelecekte bu isimleri daha güzel haberlerde görmeyi diliyoruz.

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

19 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for OgulcanKara OgulcanKara dedi ki:

    Kimin haklı olduğunu elbette bilmiyorum ama CD Project RED’in bu hareketi gözümdeki değerlerini ve firma olarak onlara verdiğim saygıyı arttırdı.

  2. Avatar for Agape Agape dedi ki:

    Örnek bir davranışta bulunmuşlar. Uzun zamandır bu şekilde tavır sergileyenlere denk gelmemiştim…

  3. Avatar for Nemo Nemo dedi ki:

    Bu olayla ilgili haberlerde Sapkowski’ye gelen lafları gördükçe ben: :japanese_goblin::man_facepalming:

    Neyse Sanderson’ın “o paralar haram olsun, nasıl edebiyat adamısın sen?!” tarzında samimiyetsiz pr hamlesini heyecanla beklemekteyim.

  4. Avatar for OldFatGil-Galad OldFatGil-Galad dedi ki:

    CDPR büyük hareket yapmış. “Büyük şirket yaşlı adamı kandırmış” kafasında dolaşanları da bir türlü anlamıyorum. Neyse ki olay tatlıya bağlandı.

  5. Avatar for Ishamael Ishamael dedi ki:

    CDPR oyuncularını hep önemsemiş bir şirketti ve şimdiki hareketleri de bence bu imajdan vazgeçmemek adına yapılmış akıllıca bir hamle oldu. Ama ben hala haksız olduğu kanaatindeyim. Oyunlar kitaplara da yaradı bence kitaplardan da zaten çok kazandı. Oyunlar olmasaydı kitaplar bu kadar satar mıydı? Sanmam.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

14 cevap daha var.

sundance 2019

2019 Sundance Film Festivali’nde Dikkat Çeken 5 Film

galaktik comlek tamircisi ust

Philip K. Dick’in “Galaktik Çömlek Tamircisi” Adlı Romanı Raflarda