in

Sarayda Bir Yıl: Geçmişin Gizemleri Ortaya Çıkıyor

Geçmişin tarihsel gerçekliğine tanıklık ettiğimiz Rana Demiriz imzalı “Sarayda Bir Yıl” raflarda. Genç Timaş etiketiyle çıkan kitabın ön okuması da haberimizde.

Sarayda Bir Yıl - Rana Demiriz
- Reklam -
- Reklam -

Türkiye’nin en genç yazarlarından birisi olan Rana Demiriz, yeni kitabı Sarayda Bir Yıl ile geniş bir okur kitlesine hitap etmeye geliyor.

Sarayda Bir Yıl romanı, okuru günümüzden 1790’lı yıllara götüren bir zaman yolculuğunun içine sürüklüyor.

Daha önce Ayasofya’da Bir Gece ve Endülüs’te Bir Hafta kitaplarıyla okurla buluşan, 17 yaşına kadar dört roman kaleme alarak dikkatleri üzerine çeken Rana Demiriz, Koç Üniversitesi Sanat Tarihi bölümünden mezun. Okuma alışkanlığı, kitap sevgisi, dershanesiz başarı ve yaratıcı yazarlık gibi konularda seminerler veren Demiriz’in yeni romanı raflardaki yerini almaya başladı.

- Reklam -

Eserden tadımlık bir ÖN OKUMA okumak için BURAYA tıklayabilirsiniz.

1790’larda geçen hikâyede dönemin pek çok tarihsel gerçeklik söz konusu. III. Selim Batı tarzında yaptırdığı Harem, III. Selim’in ölümü, Alemdar Mustafa Paşa’nın II. Mahmud’u padişah yapması gibi siyasi olayları da okurun karşısına çıkıyor. II. Mahmud döneminde yapılan Yeniçeri Ocağı’nın kaldırılması, nüfus sayımı, ilköğretimin zorunlu olması, devletteki değişiklikler, ilk gazetenin çıkarılması gibi yeniliklere de şahit oluyoruz.

Kitap için hazırlanan haritalara hemen aşağıdan göz atabilirsiniz.

Sarayda Bir Yıl - Rana Demiriz

Sarayda Bir Yıl - Rana Demiriz

- Reklam -

Sarayda Bir Yıl | Tanıtım Yazısı

“Günümüzdeki bir keşif, geçmişteki bir gizemi aydınlatabilir mi?”

sarayda bir yil kapakZiraat mühendisi Mehlika, İzmir’deki tarihi evlerinin arka bahçesinde asırlık şeftali ağacının dibinde keten kumaşlara sarılı fırçalar, boyalar ve Osmanlıca günlükler bulur. Okuduğu günlüklerden çok etkilenir ve ressamın izlerinin peşine düşer. İzmir, Manisa, Datça ve İstanbul’a uzanan bu yolculukta yalılardaki figürleri ve duvar resimlerini arkadaşlarıyla birlikte takip eder.

On beş yaşlarındayken ailesini kaybedince Topkapı Sarayı’na eğitim alması için gönderilen bir ressama ait olan bu günlükler bizi 18.yüzyıla, III. Selim’le başlayıp II. Mahmud’la devam eden döneme götürür. Yenilikler dönemine. Bu dönemde sarayda resim çizebilmek için erkek kılığına giren ressam yakalandığında, padişah resimlerini çok beğendiği için affedilmiş ve bir ustanın yayına verilmiştir.

Yüzyıllar sonra ressamın hikâyesiyle yolları kesişen Mehlika, geçmişim gizemini ve ressamın kimliğini ortaya çıkartabilecek mi? Topkapı Sarayı’ndaki karakteristik kuş figürlerinin ve eşi benzeri olmayan yatık gemi motifindeki ton farklılıkların ressamla nasıl bir ilgisi var? Peki, Ayasofya’da Bir Gece’den tanıdığımız TEKT’ten (Tarihi Eser Koruma Timi: Devlete bağlı gizli bir birim) Mihrimah ve Kerem neden Mehlika’nın peşinde?

Rana Demiriz
Rana Demiriz

Editörlüğünü Merve Okçu’nun yaptığı eserin kapak illüstrasyonunda ise Murat Palta dikkat çekiyor. 256 sayfalık kitap Şubat 2020 itibarıyla raflardaki yerini aldı.

Sarayda Bir Yıl’ın lansmanı 22 Şubat Cumartesi günü 14.00 – 17.00 saatleri arasında Kırmızı Kedi Beşiktaş Çarşı şubesinde gerçekleştirilecek.

Yazara ve esere dair yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* İnsan, Doğası Gereği Kötü müdür?

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

stranger things 4. sezon fragman

Stranger Things 4. Sezon Fragmanı Yayında

ÇEKİLİŞ: 4 Kitaplık J.R.R. Tolkien Seti

ÇEKİLİŞ: 4 Kitaplık J.R.R. Tolkien Seti