Agatha Christie’nin de yazarlığına ilham olan Gaston Leroux imzalı Sarı Odanın Esrarı, Çınar Yayınları’nın Kara Çınar dizisi kapsamında raflardaki yerini almaya başladı.
Gaston Leroux, gotik roman denildiğinde aklan gelen ilk eserlerden biri olan Operadaki Hayalet’in yazarı olarak bilinir. Ancak henüz bu kadar ünlenmeden önce yazdığı ilk eser Sarı Odanın Esrarı, yani orijinal adıyla Le Mystère de la Chambre Jaune’dur. Eser, kitaplaşmadan önce 1907 senesinde L’Illustration gazetesinde eylül ve kasım ayları arasında periyodik olarak yayınlanmıştır. Yayınlandıktan bir sene sonra da kitap olarak piyasaya sürülmüştür.
Sarı Odanın Esrarı – Gaston Leroux | Arka Kapak Yazısı
“Bu gördüğüm, bildiğim en tuhaf vaka. Bir şeyler öğrendiğimizi sandığımız anda, aslında hiçbir şey bilmediğimizi anlıyoruz!”
Glandier Şatosu’nda yaşayan, “maddenin ayrıştırılması” konusunda bilimsel çalışmalar yapan Profesör Stangerson’ın kızı Mathilde, laboratuvarın bitişiğindeki odada kimliği belirlenemeyen birinin saldırısına uğrar. Meçhul saldırganın bu “Sarı Oda”ya nasıl girdiği ve çıktığı belirsizdir, çünkü Mathilde, saldırıdan sonra kanlar içinde bulunduğunda kapı halihazırda içeriden kilitlidir. Bu gizemli vakayı aydınlatmaya çalışan genç muhabir Rouletabille ile Fransa’nın saygın dedektifi Larsan arasında bir rekabet gelişir. Vakada her yeni cevapla birlikte yeni bir soru gündeme gelirken, “Sarı Oda”nın dehşete düşürücü sırrının üzerindeki perde de aralanmaya başlayacaktır.
Bir gotik edebiyat klasiği olan Operadaki Hayalet’in yazarı Gaston Leroux’nun ilk romanı Sarı Odanın Esrarı, hem kapalı-oda türünün öncülerinden hem de çağdaş polisiyenin başyapıtlarından biridir. Agatha Christie’den John Dickson Carr’a uzanan bir yelpazede birçok yazara ilham kaynağı olan bu kitap, ünlü dedektif Rouletabille’in de ortaya çıktığı ilk romandır.
“En iyilerden biri…”
Agatha Christie
Kitap, çağdaş polisiye romanların öncüsü olarak kabul edilmekle birlikte; bu türde en çok tanınan Agatha Christie ve John Dickson Carr’a kadar birçok isme ilham kaynağı olmuştur.
Çınar Yayınları etiketiyle raflardaki yerini alan kitabın çevirmenliğini Birsel Uzma üstleniyor. 336 sayfadan oluşan kitap, Çınar Yayınları’nın Kara Çınar Dizisi kapsamında raflardaki yerini almaya başladı.
Daha önce Altın Kitaplar ve farklı bazı yayınevleri de dahil olmak üzere dilimize çevrilen Sarı Odanın Esrarı’nı okuma fırsatı bulmuş muydunuz? Okumadıysanız kitabın konusu ilginizi çekti mi? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!