Geçtiğimiz yıl içinde çıkan son eseri Tebriz’den Masallar: İran Türklerinden Derlenen Metinler ile adından bolca söz ettiğimiz Seçkin Sarpkaya, 2017’de yayınlanan Türklerin Şeytani Masalları: Türk Masal ve Efsanelerinde Demonik Varlıklar ve Mehmet Berk Yaltırık ile birlikte hazırladıkları, 2018’de yayınlanan Türk Kültüründe Vampirler: Oburlar, Yalmavuzlar ve Diğerleri adlı kitaplarıyla biliniyor.
Halkbilimci ve yazar kimlikleriyle tanıdığımız, aynı zamanda akademisyen olarak da görev yapan Seçkin Sarpkaya, son dönemlerde okuduğu ve takdir ettiği eserleri, Kayıp Rıhtım okurları için anlattı.
Cengâver Alp’in Kahramanlıkları / Rabit Batula (Bengü Yayınları)
İlk olarak Türk fantastik edebiyatı alanından az duyulmuş ve kenarda köşede kalmış bu güzel eserle başlamak istiyorum. Ben de yakın zamanda okudum. Tatar edebiyatının en önemli isimlerinden ‘masalcı’ Rabit Batula’nın fantastik türdeki romanı Türkiye Türkçesiyle 2013’te de yayınlanmış. Arkadaşım Ahmet Balcı sayesinde tanıştığım bu eseri fantastik edebiyat meraklılarına kesinlikle tavsiye ediyorum. Roman türündeki bu eserde Batula, Tatar/Türk halk anlatıları geleneğinin ve mitolojinin tüm imkânlarını kullanıyor. Bunu yaparken de son derece sert ve mizahi bir sistem eleştirisini de metnin her yerine ustalıkla yerleştiriyor.
Mezopotamya Mitleri / Henrietta Mccall (Phoenix Yayınevi)
Yine yakın zamanda okuduğum bir kitabı tavsiye etmek istiyorum. Aslında Phoenix Yayınevi’nin İran, İskandinav gibi birçok kültüre ait çevirileri içeren bu minik kitaplardan müteşekkil serisini tümüyle tavsiye ediyorum. Fakat yakın zamanda, tez çalışmalarımdan arada kaçmak amacıyla okuduğum bu kitap Mezopotamya mitleri ve bu mitlerin çalışılma tarihine güzel bir giriş niteliğinde. Kitabı okurken Batı dünyasının Mezopotamya coğrafyasına ilgisinin ne zaman ve nasıl başladığına şahit olup günümüz dünyasına ufak bir ışık tutabiliyorsunuz.
Tamu Kapısı Anıları / Oğuz Can Acar (Mavi Gök Yayınları)
Yakın zamanda okuduğum bir başka fantastik kurgu eseri de Oğuz Can Acar’ın Tamu Kapısı adlı kısa ama keyifli kitabı. Kendisi bana sosyal medya üzerinden mesaj atıp kitabı yazarken benim kitaplarımdan faydalandığını ve bana imzalı göndermek istediğini söyledi. Çok sevindim ve ilk fırsatta da okudum. Beklediğimden iyi bir kitapla karşılaştım. Türk mitolojisi temalı fantastik edebiyat eserlerinin sayısının artmasını istiyorum ve bu anlamda bu kitap hem beni mutlu eden hem de tavsiye edebileceğim başarılı bir eser.
Halk Anlatılarının Yeniden Yazımı Sürecinde Tepegöz / Ahmet Özgür Güvenç (Ötüken Neşriyat)
Çalışmalarıyla hep ilgi çeken ve başarılı işler ortaya koyan Doç. Dr. Ahmet Özgür Güvenç hocamızın son eseri yine son derece orijinal ve ilgi çekici. Canımız, kıymetlimiz Dede Korkut Kitabı’ndaki meşhur devimiz, bana kalırsa son derece mağdur ve haksızlığa uğramış, Tepegöz’ün metinlerarası bakış açısıyla masal, efsane, roman, şiir ve hikâye ve birçok türde ele alınışının incelendiği bu eseri de şiddetle tavsiye ediyorum.
Kahramanın Sinemadaki Yolculuğu / Nejla Kayalı Orta (Karakum Yayınevi)
Yayın hayatına başladığı günden beridir önemli eserleri bizlere kazandıran Karakum Yayınevi’nden çıkan Kahramanın Sinemadaki Yolculuğu adlı bu eser, arkadaşım Dr. Nejla Kayalı Orta’ya ait. Nejla Hoca birikimini ve bakış açısını yansıttığı bu eserde geleneksel anlatı kahramanı kalıbını Joseph Campbell’ın “Kahramanın Sonsuz Yolculuğu” olarak dilimize kazandırılan yaklaşımından hareketle ortaya koyuyor ve 1980 sonrası Türk sinemasından bir örneklemle bu yapının sinemadaki karşılığını gözler önüne seriyor. Birçok farklı alanda çalışan kişinin faydalanabileceği bu eser de tavsiyelerim arasındadır.
Mitolojinin Müziği Amon Amarth ve İskandinav Mitolojisi Üzerine Bir Deneme / Uğur Kılınç (Karakum Yayınevi)
Yine Karakum Yayınevi’nden başarılı bir eser. Arkadaşım Uğur Kılınç’ın mitoloji ve metal müziği başarılı bir şekilde işlediği bu eserde, Amon Amarth grubu örnekleminde mitoloji ve müziğin ilişkisi ismi anılan grubun albümlerinden hareketle inceleniyor. Sunuş yazısını da yazma şerefine eriştiğim bu eseri müzik, mitoloji, göstergebilim, karşılaştırmalı edebiyat, halk bilimi başta olmak üzere birçok alandan arkadaşıma şiddetle tavsiye ediyorum.
Doğu Mitolojisinin Edebiyata Etkisi / Hellmut Ritter (Schola Ayrıntı)
İsmini andığım zaman kimsenin bilmediği fakat aslında son derece önemli bir araştırma. Ünlü oryantalist Carl Brockelman ve Nöldeke’nin öğrencisi olmuş, Arapça ve Farsça uzmanı Hellmut Ritter, Türkiye’de çağdaş anlamda Doğu dilleri ve bilimi araştırmalarını başlatan kişiler arasındadır. İstanbul Üniversitesinde ders verdiği dönemde Fars edebiyatı başta olmak üzere Doğu medeniyetinin birçok yönüne değinmiş ve karşılaştırmalı edebiyat alanında önemli bir birikim oluşturmuştur. Söz konusu kitap da Ritter’in İstanbul Üniversitesinde verdiği derslerin notlarından müteşekkildir. Tavsiyemizdir efendim.
Mitolojinin Kültürel Tarihi Doğu ve İslam Mitolojisi Mitolojik Söylenceler / Zeki Tez (Doruk)
Yine mitoloji araştırmalarında göz ardı edilen, adından fazla söz edilmeyen fakat bence son derece önemli bir eser. Yüksek lisans ders dönemimde hocam Doç. Dr. Pınar Fedakâr’ın Hellmut Ritter ile birlikte tavsiye ettiği bir eserdir. İslam Mitolojisi Üzerine, Sanatta Söylencesel Hayvan Figürleri, Babil Kulesi, Şahmaran ve Melusine Perisi Söylenceleri, Doğu Dünyasında Doğaüstü Yaratık Betimleri, Batılı Betimlerde Doğaüstü Yaratıklar, Egzotik Büyüsel Görünümler başta olmak üzere daha başlıklarından ilgi çeken bu eseri mitoloji meraklılarına tavsiye ediyorum.
Kara Kule Serisi / Stephen King (Altın Kitaplar)
Evet, son derece bilindik, ünlü Stephen King ve onun yine son derece meşhur Kara Kule serisi. Yakın çevremde çok az insan bilir fakat bu serinin bende yeri son derece önemli ve özeldir. Hakkında sayfalarca yazabilirim fakat fantastik edebiyatımızın bu güzide sitesi için hazırladığım böyle bir listeye bu kitabı kesinlikle yazmalıydım. Fantastik, korku, bilimkurgu ve benzeri türleri seven herkesin kesinlikle okuması gereken bir seri diyerek cümlelerimi tamamlıyorum.
Seçkin Sarpkaya tarafından önerilen eserler işte böyleydi. Sizlerin yukarıdaki kitaplar arasında okuduklarınız var mı? Ya da bu öneriler doğrultusunda listenize eklemek istedikleriniz oldu mu? Seçkin Sarpkaya önerilerine dair görüşlerinizi ve eklemek istediğiniz eserleri Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!