in

Seçkin Sarpkaya’nın 3. Kitabı “Tebriz’den Masallar” Çıktı

Öğr. Gör. Seçkin Sarpkaya’nın bizzat saha çalışması ile yerinde inceleyip hazırladığı “Tebriz’den Masallar: İran Türklerinden Derlenen Metinler” kitabı Karakum Yayınevi etiketiyle raflarda.

tebrizden masallar ust
- Reklam -
- Reklam -

Daha önce yüksek lisans tezinden uyarlanan ve 2017’de yayınlanan “Türklerin Şeytani Masalları: Türk Masal ve Efsanelerinde Demonik Varlıklar” ve Mehmet Berk Yaltırık ile birlikte hazırladıkları, 2018’de yayınlanan “Türk Kültüründe Vampirler: Oburlar, Yalmavuzlar ve Diğerleri” adlı kitaplarıyla tanıdığımız akademisyen Öğr. Gör. Seçkin Sarpkaya, 2019 ile birlikte Tebriz’den Masallar: İran Türklerinden Derlenen Metinler adlı üçüncü çalışmasıyla karşımızda.

Sarpkaya’nın bu çalışması alanda yapılmış bir saha çalışmasına dayanmakta. Kitapta kısa bir giriş ile 13 masal metni yer almaktadır. Prof. Dr. Metin Ekici’nin yürütücüsü ve Sarpkaya’nın araştırmacı olduğu “Tebriz Türk Masallarının Tespiti, Derlenmesi ve Yazıya Geçirilmesi” adlı bilimsel araştırma projesi ve Sarpkaya’nın doktora tezi kapsamında 2016 yılında, İran’ın Tebriz şehrinde alan araştırması sonucu sözlü kaynaklardan Azerbaycan Türkçesi ile kayda alınan masallardan 13 tanesi seçilmiş ve Türkiye Türkçesi ile bu çalışmada okuyucu karşısına çıkmıştır. Kitaptaki masalların tamamı sözlü kaynaklardan yazıya derlenip titizlikle yazıya geçirilmiş ve daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış metinlerdir.

- Reklam -

Kitabın arka kapak tanıtım yazısı şöyle:
tebrizden masallarBirer birer ağaçların kulaklarına fısıldanacak.
Yine hepsi uyuyacak.
Yine “Cırtdan” uyanık kalacak.
Yine “Devler” kaybedecek.
Yine
“Anneannem”in masalları kazanacak.
Bir hikâyedir Tebriz.
Yine de
“Diken Toplayan Yoksul Kişi”nin akıllı kızı
Şah’ın evine gelin gidecek.
Yine güller açacak, bahar olacak.
Yine “Bahtı Kara Yıldız”
Sabredecek.
“Sabır Taşı”na yalvaracak.
Yine sabreden kazanacak.
Yine “Kara Bibi”nin yalanları ortaya çıkacak.
Herkes “Nar Kızları”nın masumiyetine inanacak.
Ve yerden üç elma göğe uçacak.
Birisi Ay’ın
Birisi Güneş’in
Birisi de bizim olacak.
Sousan Navadeh Razi
Sarpkaya’nın bu kitabı, daha önceki çalışmaları gibi Karakum Yayınevi etiketiyle basıldı. Kitabın sunuş  yazısı Magma dergisi ve masallarla ilgili çalışmalarıyla tanıdığımız Özcan Yüksek’e, arka kapak yazısı kitaptaki masalların da anlatıcılarından biri olan Tebrizli Sousan Navadeh Razi’ye, editörlüğü Mehmet Altıntaş’a, son okuması Rabia Karaboyun’a ve kapak tasarımı da sitemiz yazarlarından Uygar Özdemir’e ait.

- Reklam -

Ersin Şen

1982 yılında İstanbul’da doğdu. 2008 yılından beri masallar üzerine toplama, araştırma ve derleme çalışmaları yapıyor. Muzip Masal Cini adlı blogunda topladığı masalları paylaşıyor, masallar üzerine yazı ve incelemeler yazıyor.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for EmrecanDogan EmrecanDogan dedi ki:

    Hallaç Türklerinin incelenmesine İran izin veriyor muydu?

  2. Avatar for Firtinakiran Firtinakiran dedi ki:

    Yazarı ikna etmek gerek tüm detayları bilmek için. Ben biraz kendisinden dinlemiştim.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

conan cevirmenin cemberi

Çevirmenin Çemberi: Conan

Ejderhanı Nasıl Eğitirsin 3 İncelemesi

Ejderhanı Nasıl Eğitirsin 3: Bir Seriye Nasıl Veda Edilir?