in

Direktör Ali Bey’in Ünlü Gezi Yazısı “Seyahat Jurnali”, Cihan Kılıç’ın Çizimleriyle Yeni Baskısına Kavuştu

Direktör Ali Bey tarafından kaleme alınan Seyahat Jurnali, yeni bir baskıyla okurların karşısına çıkıyor. Kitabın çizimleri ise Cihan Kılıç imzasını taşıyor.

Seyahat Jurnali - Direktör Ali Bey
- Reklam -
- Reklam -

Direktör Ali Bey imzalı Seyahat Jurnali, günümüz Türkçesine uyarlanmış yeni bir baskıyla Büyük Ayı Yayınları tarafından yayımlandı. Eserin çizimlerini Cihan Kılıç üstlendi.

Türk edebiyatında Batılı anlamdaki ilk gezi yazısı olarak bilinen Direktör Ali Bey’in Seyahat Jurnali, bugüne dek birçok yayınevi tarafından basıldı. Büyük Ayı Yayınları ise bu kült kitabı yeni bir yaklaşımla ele alarak günümüz sanatçılarından Cihan Kılıç’ın illüstrasyonları eşliğinde özel bir edisyon hazırladı.

Ama Arkadaşlar İyidir, Ve Sinem köşeleriyle ve Uykusuz dergisindeki karikatürleriyle tanınan Cihan Kılıç, Seyahat Jurnali’nin çizimlerini gerçekleştirdi. Kitap Ebru Özbiliş tarafından 2021 yılında kurulan Büyük Ayı Yayınları’nın ilk çalışması olarak kayıtlara geçti. Özbiliş, eserin editörlüğünü ünlü televizyon yayıncısı Ali İhsan Varol ile birlikte üstlendi.

- Reklam -

1844 – 1899 yılları arasında yaşayan Tanzimat dönemi aydınlarından Direktör Ali Bey, tiyatro ve opera oyunları, gezi yazıları ve çevirileriyle Türk edebiyatına katkıda bulundu. “Osmanlıların Moliere’i” olarak bilinen Ali Bey’in 1885 ila 1888 yılları arasında İstanbul’dan Bağdat’a, oradan da Hindistan’a uzanan yolculuğuna dair yazıları Seyahat Jurnali kitabında bir araya getirildi.

Direktör Ali Bey, kitabın amacını şu ifadelerle tanımlamıştı:

“Bu jurnalin içindekiler sadece görülenlerin hikâyesidir. Bir meziyeti var ise o da Irak gibi uzak memleketlerin ve özellikle Hindistan şehirlerinden bazılarının buralarca bilinmeyen durumlarına ve âdetlerine dair genel bir fikir vermesinden ibarettir.”

Seyahat Jurnali – Direktör Ali Bey | Arka Kapak Tanıtımı

Seyahat Jurnali - Direktör Ali Bey

1885-1888 yılları arasında Düyûn-ı Umûmiye’deki bir görev nedeniyle İstanbul’dan yola çıkılan seyahatte, Irak ve Hindistan gibi uzak memleketlerin coğrafi, demografik ve kültürel özelliklerinin, yaşanılan bazı ilginç olayların kıvrak zekayla, mizansen bir üslupla veya güçlü gözlemlerle kağıda aktarılmasının güncesi…

- Reklam -

Klasik Türk edebiyatının önemli kalemlerinden Direktör Âli Bey’in Batılı anlamdaki ilk gezi yazısı Seyahat Jurnali, Uykusuz dergisinin çizeri Cihan Kılıç’ın birbirinden özgün çizimleriyle karşınızda.

125 yıl öncesinden bugüne erişen resimli gezi yazısı.

Toplamda 148 sayfadan oluşan eseri günümüz Türkçesine Arda Erdeniz uyarlıyor. Kitabın editörlüğü Ebru Özbiliş ve Ali İhsan Varol ikilisine, redaksiyonu Halil Kılıç’a, grafik tasarımı Tane Mavitan’a ait.

Daha fazlası için Ceren Sungur’un Tarih Obası kanalına konuk olan Cihan Kılıç ve Ali İhsan Varol’un kitaba dair birçok detaya yer verdikleri sohbet yayınına buradan ulaşabilirsiniz:

YouTube video

Seyahat Jurnali kitabının yeni edisyonuna dair yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Çıtır Çıtır Felsefe Kitapları Muzır

Çıtır Çıtır Felsefe Serisindeki 7 Kitap ‘Muzır’ İlan Edildi: Kitapların Satışı Kısıtlandı

Ezra Miller yeni iddia

Ezra Miller’ın Silahlarla Dolu Bir Çiftlikte Üç Çocuğu Anneleriyle Birlikte Barındırdığı Öne Sürüldü