in

Sezai Karakoç Yaşamını Yitirdi: Ünlü Şair 88 Yaşında Aramızdan Ayrıldı

Sezai Karakoç hayatını kaybetti. Türk edebiyatının önemli şairi 88 yaşında aramızdan ayrıldı. Haberi Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın duyurdu.

sezai karakoç ölüm
- Reklam -
- Reklam -

Sezai Karakoç hayata veda etti. Monna Rosa gibi önemli şiirleri edebiyatımıza kazandıran ünlü şair 88 yaşında aramızdan ayrıldı. Ölüm haberi Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın tarafından, “Diriliş şairi Üstad Sezai Karakoç rahmet-i Rahman’a kavuştu,” ifadesiyle duyuruldu.

Türk edebiyatının önde gelen şairleri arasında bulunan Sezai Karakoç yaşamını yitirdi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın vefat haberini Twitter hesabı üzerinden şu ifadelerle duyurdu:

- Reklam -

“Diriliş şairi Üstad Sezai Karakoç rahmet-i Rahman’a kavuştu. Örnek bir hayat, sağlam bir fikir örgüsü ve büyük bir edebî miras bıraktı geride. Mevla mekanını cennet, makamını âli, ruhunu şâd eylesin.”

1933 yılında Diyarbakır’da doğan Karakoç, şair, yazar, düşünür ve siyasetçi kimlikleriyle tanınıyordu.

Sezai Karakoç Hayata Veda Etti

Eserleriyle bir dönem Edip Cansever, Cemal Süreya ve Turgut Uyar ile birlikte İkinci Yeni Şiir Akımı’nın bir parçası da olan Sezai Karakoç lise eğitimini Gaziantep’de tamamladı. Yüksek öğrenimine Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde başladıktan sonra 1955’te Maliye Bölümü’nden mezun oldu. Bir dönem maliye müfettişi olarak çalıştı ve pek çok Anadolu şehrini gezme fırsatı buldu.

sezai karakoç şair ölüm

- Reklam -

İstanbul’da Diriliş Yayınları ve Diriliş dergisini kurdu. Ardından 1990 yılında Diriliş Partisi’ni kurdu ve partinin genel başkanlığını yürüttü. 2006 senesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görüldü. 2007 yılında Yüce Diriliş Partisi’ni kurdu ve politikaya devam etti. 2011’de Cumhurbaşkanlığı Edebiyat Ödülü’nü kazandı.

Özellikle şifreli hikâyesiyle her dönemde birçok okurun ilgisini çeken Monna Rosa şiiri ile tanınan Karakoç, bu eserini üniversite döneminde âşık olduğu Muazzez Akkaya’ya ithaf etmişti.

(…)

Monna Rosa, siyah güller, ak güller,
Gülce’nin gülleri ve beyaz yatak.
Kanadı kırık kuş merhamet ister;
Ah, senin yüzünden kana batacak,
Monna Rosa, siyah güller, ak güller!

Monna Rosa ile birlikte Şahdamar, Körfez, Sesler, Hızırla Kırk Saat, Taha’nın Kitabı, Gül Muştusu, Zamana Adanmış Sözler, Ayinler/Çeşmeler, Leylâ ile Mecnun, Ateş Dansı ve Alınyazısı Saati ile de bilinen şair aynı zamanda Türkçeye şiirler çevirmiş bir isim. Deneme, düşünce yazısı, inceleme, tiyatro oyunu, hikâye, röportaj ve belgesel türlerinde de çalışmalar üreten Sezai Karakoç 16 Kasım 2021 tarihinde aramızdan ayrıldı.

Sezai Karakoç eserleri ve Karakoç’un şiir anlayışı hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for DRAGUT DRAGUT dedi ki:

    Yaşayan en büyük iki Türk şairinden biriydi. Allah gani gani rahmet eylesin.

  2. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Allah rahmet eylesin. En sevdiğim, neredeyse tüm şiirlerini severek okuduğum birkaç şairden bir tanesiydi. Mekanı cennet olsun.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Arctic Monkeys Biletleri Türkiye Konseri

Arctic Monkeys Türkiye’ye Geliyor: Ünlü Müzik Grubunun Konser Tarihi Belli Oldu

Spider-Man: No Way Home Fragman

Spider-Man: No Way Home’un Merakla Beklenen İkinci Fragmanı Yayınlandı