Douglas Stuart imzasını taşıyan Shuggie Bain romanı Türkçeye kazandırıldı. Kısa zamanda yeni baskı da yapan eser Can Yayınları etiketi ve Duygu Akın çevirisi ile yayımlandı.
İskoç yazar Douglas Stuart, yüksek lisans eğitimini Londra’daki Kraliyet Sanat Koleji’nde tamamladı. Üzerinde yaklaşık on yıl çalıştığı romanı Shuggie Bain, raflara çıktığı ilk yılda büyük başarı yakaladı. 2020 Booker Ödülü başta olmak üzere pek çok listede “yılın kitabı” olarak anıldı. Yazarın Found Wanting ve The Englishman gibi öyküleri The New Yorker dergisinde yayımlandı.
Eser, Can Yayınları’nın Çağdaş Serisi kapsamında Türkiye’deki okurlarla buluşturuldu. 1980’lerin Glasgow kentinde geçen roman Bain Ailesi’nin zorlu yaşam mücadelesini konu alıyor.
Shuggie Bain – Douglas Stuart | Arka Kapak Tanıtımı
1980’ler. Glasgow şehrinin adeta öleyazdığı, ailelerin güçbela ayakta kalabildiği bir dönem. Ne var ki orta yaşlarındaki alımlı Agnes Bain daha fazlasını hak ettiğine inanır; müstakil bir ev sahibi olmak, istediğini satın almak gibi… Gelgelelim taksi şoförü kocası tarafından sürekli aldatılan Agnes, üç çocuğuyla birlikte harap olmuş bir madenci kasabasında yaşamaya mahkûm olur. Çocukları, yavaş yavaş alkol batağına saplanan Agnes’i kurtarmak için ellerinden geleni yapsalar da, bir süre sonra kendilerini kurtarmak için bir bir onu terk ederler. Yalnızca en küçükleri Shuggie, bir gün düzeleceği ümidiyle annesinin yanında kalır. Farklı bir çocuk olan Shuggie, annesinin iddialı tavırlarını benimser. Ancak davranışları yüzünden madenci çocukları onu hırpalarken yetişkinler tarafından da acımasızca yargılanır. Diğer oğlanlara benzemeye çabalayan Shuggie, bir yandan da annesini kurtarmak, bu yoz ortamdan çıkarmak derdindedir. Douglas Stuart’ın romanı Shuggie Bain yoksulluğu, sevginin sınırlarını ve kibrin beyhudeliğini ortaya seren, sakınmasız tavrına karşın olağanüstü çarpıcılıkta ve güzellikte bir eser.
“Bağımlılık, cesaret ve sevgi üzerine bu şaşırtıcı şekilde içten, duyarlı ve sürükleyici ilk roman bizi şaşkınlığa uğrattı… Yıkıcı tutkulara ve aile kurumuna dair alabildiğine hüzünlü, bununla birlikte umudun büsbütün solmadığı bir sorgulama.”
Booker Ödülü Jürisi 2020 Booker Ödülü, 2020 Amerikan Ulusal Kitap Ödülü finalisti, 2021 İngiliz Kitap Ödülleri, “Yılın Kitabı Ödülü” 2021 İngiliz Kitap Ödülleri, “En İyi İlk Roman Ödülü”
Toplamda 536 sayfadan oluşan kitabın çevirmenliğini Duygu Akın, editörlüğünü Cem Alpan üstleniyor. Eserin düzeltisi Ebru Aydın, kapak görseli Jez Coulson imzalarını taşıyor.
Kitabın ait olduğu Can Çağdaş dizisinde yer alan diğer eserlere buradan göz atabilirsiniz.
Douglas Stuart imzalı Shuggie Bain romanı hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!